Informatii utile Iran

Date generale


Capitala: Teheran
Moneda: Rial iranian (IRR)
Limba oficiala: Persana
Fus orar: GMT 03:30
Religie: Musulmani (99.5%), Alte religii (0.5%)

Iran este recunoscuta pentru


arhitectura
situri religioase
atractii inedite
atractii turistice
cultura
istorie
gastronomie

Cand este indicat sa vizitati Iran

Climatul in iran este variat, de la arid sau semiarid, la subtropical de-a lungul coastei Caspice si in padurile nordice. In marginea nordica a tarii temperaturile scad rareori sub 0 grade Celsius si umiditatea este ridicata tot timpul anului. Temperaturile din timpul verii depasesc rareori 29 de grade Celsius. In partea de vest, in bazinul Zagros, exista temperaturi ceva mai mici si ierni mai aspre cu caderi masive de zapada si inghet. Bazinele estice si centrale sunt aride, cu precipitatii aproape inexistente si zone desertice. Zonele din Golful Persic si Golful Oman au ierni blande si veri foarte calduroase si cu umiditate crescuta.

Temperaturi medii lunare in Iran

Ce sa luati in bagaj

Este interzisa introducerea in Iran a produselor si materialelor care contravin legilor islamice, precum alcool, produse din carne de porc, materiale pornografice, materiale muzicale care contravin perceptelor islamice, asa ca aveti mare grija atunci cand va faceti bagajul sau atunci cand faceti simple cumparaturi pe traseu. Puteti lua medicamente la dumneavoastra in limita uzului personal.

In ceea ce priveste vestimentatia, nu veti avea prea multe optiuni atunci cand va faceti bagajul, avand in vedere regulile stricte impuse in Iran din acest punct de vedere. Daca sunteti femeie, trebuie sa aveti fata si corpul acoperite in intregime, asa ca orientati-va spre esarfe si rochii lungi, iar daca sunteti barbat, lasati pantalonii scurti acasa, indiferent de cat de cald este afara.

Nu uitati acasa actele. Trebuie sa aveti asupra dumneavoastra pasaportul, viza, actul de identitate, documentele de tranzit si permisul de conducere international. Autoritatile iraniene aplica sanctiuni de 30 de euro pentru cetatenii straini a caror sedere in Iran este considerata neautorizata, asa ca va recomandam sa tineti la dumneavoastra in permanenta actele care atesta faptul ca indepliniti conditiile de sedere si intrare legala in Iran.

Shopping in Iran

Chiar daca magazinele ofera o selectie larga de bunuri de calitate, puteti face cumparaturi din multitudinea de bazaruri. Acolo gasiti sculpturi, covoare, carpete, matasuri, pielarii, aur, argint, sticlarie si ceramica. Negociati preturile, pentru ca acest lucru se practica.

Cel mai bun loc pentru shopping din Iran este Insula Kish. O zona a comertului liber, in Golful Persic, este supranumita si paradisul clientilor, avand numeroase mall-uri, centre comerciale, atractii turistice si resorturi hoteliere.

Viza turistica pentru Iran

Cetatenii romani care calatoresc in grupuri organizate pot aplica pentru obtinerea unei vize chiar la intrarea in Iran, asa ca nu este necesar sa isi procure o viza inainte de plecare. Atentie, in cazul in care calatoriti singur acest lucru nu este posibil, fiind necesar sa obtineti o viza de la Ambasada Republicii Islamice Iran in Romania.

Aveti in vedere faptul ca cetatenilor israelieni si turistilor care fac dovada calatoriei in Israel in orice fel, le este interzisa intrarea in Iran. Dovada calatoriei in Israel nu este reprezentata doar de stampila de pe pasaport. Sunt luate in considerare si stampilele de intrare in Egipt, Iordania si orice alta tara care se invecineaza cu Israelul.

Pentru vizele turistice in Iran este necesar un pasaport, un formular tipizat si patru poze tip pasaport. Daca sunteti femeie, trebuie sa purtati Hijab sau o esarfa in pozele tip-pasaport.