Despre Isfahan
Denumit si Esfahan, capitala provinciei Isfahan este al treilea oras ca marime din Iran si este situat la 340 de kilometri la sud, de Teheran. Intre secolul al VI-lea si secolul al VIII-lea (in timpul domniei safevizilor), Isfahan a fost capitala Imperiului Persan, perioada in care, economia a cunoscut o solida extensie, nemaiintalnita vreodata, de-a lungul istoriei sale.
Situat in mijlocul platoului iranian, la o altitudine de 1574 de metri, orasul exista datorita raului Zayandeh Rud, care a format o adevarata oaza, in mjlocul platoului, care in vremuri indepartate a fost acoperit de nisipuri.
Orasul este considerat si capitala culturala a tarii, fiind cunoscut si sub denumirea de “Orasul Cupolelor”. Isfahan mai este renumit si pentru celebra Moschee Regala, cu o cupola acoperita din 1.500.000 de tigle. Datorita culorii acestora, din departare moscheea ofera un spectacol viziual uluitor, culoarea sa fiind de un albastru intens, cu tenta electrica.
La baza economiei au stat mestesugurile, Isfahan fiind renumit pentru tesaturile, carpetele si covoatele fabricate aici, manual si mai tarziu industrial. Astazi orasul este considerat al doilea centru, din punct de vedere comercial dar si industrial. In prezent, mestesugarii si micile manufacturi pot fi regasite in Piata Regala, unde sunt oferite spre vanzare stofe pretioase, miniature cu tenta religioasa, pictate sau incrustate. Ca o marturie a misterelor orientale, Isfahan, isi mai arata pe alocuri, parte din vechea reta de canalizare, sporind si atatand curiozitatea turistilor. Multimea de cupole si minarete confera orasului o frumusete aparte, un sentiment ciudat va cuprinde inimile turistilor in timp ce se vor plimba pe largile bulevarde ale orasului, flancate de plopi, brazi si platani. Orasul vechi este deja trecut in Patrimoniul UNESCO.
Ca atractii, Isfahan ofera o multitudine de locuri agreabile si atractive incepand cu cascadele Esfahan: in numar de cinci, ele sunt situate pe o arie de aproximativ 90 de kilometri de Isfahan.
Khezr, situata langa satul Khezr, este cea mai mare cascada din Muntii Dena. Kord Olya, aflata la 90 de kilometri vest de Isfahan, este cascada care isi aduna apa din zapada topita de pe crestele muntilor si ofera peisaje dintre cele mai pitoresti. Cascada Semirom este cea mai cunoscuta din provincie si este situata la 4 kilometri est de Semirom. Elevatia cascadei este de 35 de metri, localnicii si autoritatile punand la dispozitia turistilor diverse moduri de petrecere a timpului petrecut in zona. Takht e-Soleiman este aflata in partea de nord a Muntilor Dena si doar la cativa kilometri departare de satul Ab Malakh. Apa acestei cascade provine sin cursul superior al raului Marab. Alte doua cascade vin sa completeze frumusetea cu care natura a inzestrat aceste locuri, Ab Malakh (poarta numele satului din imediata apropiere) si Shalura, in Charmaheen, Ardestan.
Un alt important punct de atractie pentru turisti, il constituie Muzeul Chehel Sotune din Isfahan. Edificiul a fost ridicat in timpul domniei lui Shah Abbas Safavid I si al II-lea, in secolul XI I.C. Este inaltat intr-un loc ce a fost pe vremuri, inconjurat de gradini de o frumusete incontestabila, parte din ele putand fi admirate si in zilele noastre. Arhitectura sa este binecunoscuta, datorita imbinarii de lemn, oglinzi si picturi, ce se desfasoara in mod spectaculos pe peretii si tavanele cladirii. O imagine maiestuoasa este data de veranda din partea frontala a cladirii, construita pe o structura formata din 20 de piloni (stalpi) din lemn, care se reflecta intr-un mod ireal intr-un lac aflat in partea opusa a curtii. Din acest motiv, muzeul mai este cunoscut si sub numele de Casa cu 40 de piloni (stalpi).
Kashan National Museum vine sa completeze diversitatea locurilor atractive, localizat in regiunea nordica a provinciei Baq-e-Fin. Infiintat in jurul anului 1966, muzeul l-a avut drept tutore pe Seyed Mohammad Naqi Mostavafi (arheolog iranian). Muzeul este compus dintr-o singura cladire, cu sali mari sau mai mici, format fiind din trei sectiuni: arheologica, antropologica si obiecte de artizanat. In sectiunea arheologica, puteti vedea vestigii descoperite de cercetatori scoase la lumina din site-urile arheologice din Sialk Hills, Choqaznabil si Hasanloo.
Orasul mai beneficiaza si de cateva izvoare cu apa, ce ajuta la tratarea afectiunilor gastro-intestinale.
Isfahan, desi este un oras a carei economie este bazata pe industrie si manufactura, are o retea hoteliera bine pusa la punct, cazarea in zona fiind foarte facila iar conditiile si serviciile oferite, ridicandu-se la standarde destul de inalte. Abbasi Hotel, Kowsar Hotel, Hotel Malek, Safir Hotel, Safavi Hotel, Ali Qapu Palace, Iran Hotel, Seickh Bahaei Hotel, Espanada Hotel sunt doar cateva dintre unitatile de cazare pentru care puteti opta.
In completare, diversitatea de restaurante si fast-food-uri, fac din oras un loc in care toata categoria de servicii adresate turistilor sa fie satisfacuta. Restaurante ca Shahrzad Restaurant, Sooran Pizza, Mahfel Icecream, Safa Fast Food, Malek Soltan Jarchibashi, Pizza Paradise, Darik Restaurant, va asteapta sa gustati din bucatele traditionale, ce isi au radacinile in bucataria persana, dar si dintre cele mai moderne meniuri, va sunt puse la dispozitie in aceste locatii.
In Isfahan, puteti ajunge din Teheran cu masina, drumul de 454 de kilometri fiind strabatut in aproximativ patru ore si jumatate.
Isfahan are si aeroport propriu, pe acesta operand companii de linie sau low-cost, acest lucru indreptatindu-ne sa spunem ca accesul in acest oras este foarte facil, daca mai luam in considerare si urmatoarea varianta: de pe aeroportul Hesa, aflat la numai 50 de kilometri de Isfahan, cu traseul 9, in numai 40 de minute veti ajunge la destinatie.