Ghid turistic Kerman

Recomandat pentru: gastronomie, gradini, muzee, cultura, istorie

Despre Kerman

Cunoscut de-a lungul istoriei sub numele de Kirman sau Carmania, orasul Kerman se afla in partea de sud-est a tarii si este capitala provinciei Kerman. Orasul figureaza ca cel mai vast si mai dezvoltat oras al provinciei, si renumit pentru lunga sa istorie si bogatia sa in domeniul culturii si artelor.

De-a lungul vremurilor, orasul a fost chiar capitala tarii, aflat pe o vasta campie si situate la 1036 de kilometri sud de Teheran. Ridicat in secolul III, cu scop de aparare, sub domnia lui Ardeshir I, purtand titulatura de Behdesir, Kerman a devenit asezare sub autoritate musulmana, in jurul anului 642. Orasul a trecut sub dominatia mai multor familii musulmane sau dinastii, Califul Abassid si Mahmoud Ghazna fiind reprezentantii cei mai de seama a familiilor ce s-au succedat la conducerea Kermanului. Faima orasului, a crescut in decursul secolului VIII, prin micile manufacturi din zona, care produceau celebra lana de Cashmir.

Inconjurat de munti, orasul are o clima temperata, varfurile negative si positive, inregistrate pe parcursul unui an, situandu-se intre -4 si 36 de grade.

Economia orasului se bazeaza, in special, pe cresterea animalelor si agricultura, industria miniera fiind si ea, destul de bine reprezentata, prin minele de cupru aflate in muntii din zona adiacenta a orasului. De notat este si productia de fistic, ce ocupa aproape jumatate din agricultura practicata in zona. Celebrele covoare si carpete produse in Kerman sunt un alt motiv pentru celebritatea crescuta a orasului, cea mai veche carpeta descoperita, avand vechimea de aproximativ 500 de ani.

Si educatia ocupa un loc important in oras, aici avnd sediu mai multe centre univestitare cunoscute in Iran, mai renumite fiind Facultatea de Stiinte Medicale, Universitatea Tehnica si Shahid Bahonar University of Kerman.

Daca doriti sa innoptati in Kerman, orasul pune la dispozitia turistilor cinci hoteluri, Govashir, International Pars, Akhavan si Shara Hotel sunt locuri unde va puteti petrece noaptea, in conditii optime.

Lanturile de restaurante si fast-food va imbie sa gustati din bucataria traditionala iraniana, Arad Pizza, Teimori Sandwich si Tik Fast-Food sunt cele mai cunoscute dintre cele peste 30 de locatii unde puteti lua masa si petrece intr-o atmosfera specific orientala.

Orasul nu are cinema, dar va puteti petrecece timpul intr-un mod agreabil in cele peste 150 de parcuri ce va stau la dispozitie: Riaziat Park, Motahari Park, Bagh Melli Park etc. sunt gata sa va gazduiasca, in trecerea dumneavoastra prin oras.

Kerman beneficiaza de aeroport propriu si are metrou, oferindu-va optiuni facile pentru deplasare. Aeroportul Kerman este cotat drept unul dintre cele mai importante din tara si opereaza curse interne zilnice si saptamanale catre Teheran, Ahwaz, Yazd, Isafahan, Bandar Abbas si Mashhad sau Shiraz. Mai aveti la dispozitie trenurile Autoritatii Nationale de cai ferate, dar si o retea de sosele si autostrazi ce leaga orasul de celelalte mari regiuni si orase ale tarii.

Kerman