Ghid turistic Kermashah

Despre Kermashah

Cunoscut sub mai multe titulaturi, Kirmasan (kurda), Bakhtaran, Kermanshahan sau Quahermansahahr, orasul Kermashah se afla situat la 525 de kilometri de Teheran si este cotat ca cel mai mare oras kurd, din Iran, locatia sa aflandu-se in partea de vest a tarii. Orasul este creditat ca leaganul civilizatiei neolitice din zona, prin existenta satelor preistorice, intemeiate pe vechea locatie a orasului. Ca intemeietor al asezarii, cercetatorii il crediteaza pe Tahmoures Divband, ctitor al primelor asezari din antichitate.

Cucerit de arabi, orasul a fost un important centru cultural si economic, in perioada in care a fost condus de dinastia Seljuk. Familia Safavizilor, a fortificat orasul, intarindu-l si dandu-i si o utilizare cu caracter militar, cetatea rezistand atacurilor otomane din perioada dinastiei Qajar.

Clima este puternic influentata de muntii aflati in imediata apropiere, predominand clima mediteraneeana cu veri calde si ploioase si ierni blande.

Ca punct de atractie turistica va invitam sa vizitati Taghbosta, un loc unde puteti admira indemanarea locuitorilor din antichitate in sculptura pietrei. La cinci kilometri departare de centrul orasului, complexul arheologic va da ocazia sa aprofundati cultura dinastiei Sassanid, dinastie cu o vasta influenta asupra istoriei Iranului, care a stapanit, de-a lungul istoriei si o mare parte a Africii de Vest. Sculpturile prezinta printre alte scene si inscaunarea lui Ardashir II (379-383) si Shapur III (383-388), cei doi fiind frati si descendenti direct ai dinastiei Sassanid.

Una dintre cele mai impresionante reprezentari sculpate in piatra, aflata in interiorul unei grote, este statuia ecvestra a regelui Koshrau II, si el fiind catalogat de cercetatori, descendent direct al dinastie, care a domnit intre anii 591-628, calare pe calul sau favorit, Shabdiz. O arcada ce se sprijina pe alte doua coloane, reprezinta copacul vietii sau copacul sfant, tot acest tablou fiind astazi completat de stalactite, care dau o frumusete aparte locului.

Inscriptiile de la Behistun, aflate in patrimonial Unesco, prezinta trei variante in scrieri deferite al aceluiasi text: scrierea cuneiforma, vechea persana si babiloniana. Sculptura are 15 metri inaltime si 25 latime, fiind impresionanta prin cele patru coloane de litere, gravate conform scrierii vechilor persi.

Monumentele dinastiei Ghajar, un alt loc incarcat de vestigiile civilizatiei antice, va prilejuieste contactul cu arhitectura iraniana. Inconjurand aria interioara, veti putea vizita camere in care locuiau vechii persi, din acestea, sprijinite pe stalpi din caramida, formandu-se verande care strajuiesc curtea interioara. Aceasta casa este una din rarele case ale dinastiei Qajar, care are baie, in componenta sa.

Moscheea Mo’avelnalmolk, reprezinta un alt punct de interes cultural, si este considerata unica prin varietatea de picturi ce fac trimitere la stilul de viata din antichitate, dar reprezentand si motive religioase din traditia religiei islamice.

Talab e-Hashila este o mica insula plutitoare, care adaposteste peste 200 de specii de pasari. In Muntii Prav, veti gasi cea mai adanca grota marcata pe interg teritoriul Iranului, inauntru aflandu-se mici rauri subterane si formatiuni calcaroase de o frumusete aproape ireala. Grota este inconjurata de o padure de un verde nemaintalnit, localnicii obisnuind sa spuna despre aceasta locatie, ca fiind una din cele mai romantice si greu de uitat privelisti.

La sud de Kermanshah, puteti vizita Parcul natural Kouhestan, prilej de a va incanta cu privelistea superba a orasului, vazut de pe crestele muntelui.

Economia orasului se bazeaza pe agricultura, productia de grau, cereale, fructe si legume, fiind principala ocupatie a localnicilor, desi in apropiere functioneaza doua centre industriale deosebit de dezvoltate.

Hotelurile din oras, va ofera prilejul de a petrece o noapte placuta, Lizhan, Sorush, Rah-e-Karbala, Kasa, me’raj, Rezalat si Azadi Hotel fiind principalele branduri din zona.

Restaurantele cu specific traditional oriental, cele gen fast-food si cafenelele, va ofera posibilitatea de a petrece timpul alocat pentru masa, intr-o atmosfera agreabila, o mixtura intre izul vechiului Orient si realitatea moderna, a zilelor noastre. Malakouti, Arg, Imperial Pizza, Bamdad, Kassra, Taq, Mr. Potato, Noor si Bargh Restaurant, vin sa intampine cele mai pretentioase pretentii ale turistilor.

Aeroportul International Sahid Ashrafi Esfahani este principala poarta de intrare in oras., operand curse interne, in special spre Teheran si Mashhad.

In oras puteti ajunge si cu autobuzul din Teheran, curse regulate plecand zilnic si spre Baghdad, cu destinatie finala Karbala. Noi va sfatuim totusi, sa contactati o agentie de turism, daca doriti sa experimentati o astfel de excursie.

In curs de desfasurare, se mai afla un proiect de amenajare a unei cai ferate, care se pare ca va fi operationala in curand, autoritatile locale neputand da un termen exact, prin urmare, in scurt timp, accesul in oras se va putea face si cu trenul, devenind astfel mult mai facil pentru turistii care doresc sa viziteze acest oras. Ca o concluzie, iubitorii de istorie, cultura si civilizatie antica si mediaevala, se vor simti incantati de bogatia de cunostinte si informatii ce pot fi asimilate, pe parcursul unei vizite in acest oras.

Kermashah