Despre Mashhad

La 850 kilometri est de Teheran, se afla orasul Mashhad, considerat al doilea oras al tarii, din punct de vedere al suparafetei. Capitala a provinciei Razavi Khorasan, orasul se afla la granita cu Afganistanul si Turkmenistanul. In antichitate, orasul a fost o oaza, situat pe Drumul Matasii, facand legatura cu orasul Merv.

Oras de bastina a mai multor artisti, poeti, cantareti, politicieni, orasul mai e si cunoscut drept “Orasul lui Ferdowsi”, poet national iranian, al carui mormant se afla in cimitirul Tus, un oras antic despre care istoricii spun ca a stat la baza intemeierii actualului Mashhad.

In limba arabica, Mashhad inseamna martiriu, nume provenind de la Imamul Reza, cel de al optulea imam, apartinand musulmanilor siiti. Situat pe valea raului Kashaf, Mashhad este situat intre doi munti, Binalood si Hazer-Masjed, fiind impartit in nu mai putin de 13 centre administrative mai mici.

Clima este una caracteristica stepei, cu veri dogoritoare si uscate iar iernile cu zile mohorate si racoroase, cu tenta geroasa uneori.

Mashhad este si un important centru de cultura, arta si studiu, aici avandu-si resedinta Universitatea Ferdowsi, Libraria Centrala a Iranului, Universitatea de Studiu Islamic, Colegiul Tehnic, Universitatea internationala Imam Reza, Universitatea de Stiinta Islamica Razavi, precum si Centrul de Studii Stiintific pentru Sport.

Orasul abunda in locuri atractive pentru turisti, principalele puncte fiind cimitirele din Tus si Nishapur (oras de pe campia fertila aflata la poalele muntelui Binalud), unde pe langa mormantul lui Imam Reza, mai puteti vizita si mormintele lui Nadir Shah, Parcul Kooh Sangi sau Parcul Mellat, care vin in intampinarea copiilor cu o multime de atractii si surprize, cum este cel mai mare carusel, din Iran.

Un alt punct de mare interes, il constituie Complexul turistic e-Shadi, care vine in intimpinarea vizitatorilor cu o gradina zoologica. Mashhad este si o baza aeriana foarte importanta. In Mashhad puteti vizita o fosta baie publica, cu o arhitectura uluitoare, ce a fost de curand restaurata, contruita in timpul dinastiei Sahevid, in 1648. Alte trei puncte de mare interes, pot fi mormintele lui Khajeh Morad (pe drumul spre Teheran), Khajeh Rabi (situat la 6 kilometri de Mashhad) si Khajeh Abbasalt, la 20 de kilometri spre Nishabur. Toti trei au fost cunoscuti in istorie, drept discipoli ai lui Imam Reza. Mai puteti vizita Libraria Nationala Astan Quds Radavi, Comunitatea evreiasca din Mashhad, precum si multe alte centre culturale, universtitare sau de arta, presarate in toate colturile orasului. De asemenea va puteti plimba intr-unul din nenumaratele parcuri ce se afla pe raza orasului, Park Koudak, Tkhti Square, Bagh Meli, Sina, va ofera spatii verzi vaste si va imbie sa luati loc la mesele unora din cafenelele raspandite in zona. Va puteti relaxa intr-un mod foarte placut, stand la o masa si sorbind o cafea, ceai sau sucurile oferite de comercianti.

Pentru amatorii de film, nici aici oferta nu se lasa mai prejor, avand de ales intre cele opt cinematografe din oras, dintre care amintim: Hoveyze Cinema, Africa, Qods, Pirouzi, Sirmogh, 5D Cinema, Farin Soft Company si Zist Khavar.

Dezvoltandu-se si ca oras turistic, autoritatile locale nu au neglijat serviciile destinate turistilor, prin urmare, puteti beneficia de o oferta generoasa la capitolul locuri de cazare. Khayne Sabz Hotel, Bahram Hotel & Apartment, Hama Hotel, Gashr Hotel, Almas Luxury Hotels, Kaj Hotel, Tehran Hotel, Soroush Hotel si Janat Hotel sunt numai cateva dintre locurile ce va pun la dispozitie servicii si conditii de nivel occidental.

In completare, restaurantele vin sa va intampine cu o diveritate de produse si meniuri, caracteristice zonei locale sau imprumutate din celelalte tari. Lebanon Breeze, Reazaie, Royal Centre Reastaurants& Banquet Halls, Marie Brown, Karin Soa Restaurant, Naroon Restaurants sunt doar cateva exemple de locatii unde va puteti bucura de o multitudine de feluri de mancare traditionale sau moderne. Amatorii de fast-food, nu au fost nici ei uitati, Ace Burger, Proma Fast Food, Iran-Italy Fast Food, Kondoz Fast Food si Jaam-e-Jam Fast Food, va asteapta sa le calcati pragul.

Orasul este deservit de Aeroportul Mashhad, care opereaza curse interne si internationale, in special in tarile arabe invecinate. Aeroportul este al doilea din Iran, in ceea ce priveste frecventa zborurilor, dupa Teheran Mehrabad Airport, dar inaintea Aeroportului International Tehran’s Imam Khomeini.

Despre infrastructura din interiorul orasului putem spune ca este foarte dezvoltata, orasul avand metrou, a carei lungime a retelei, se intinde pe 77 de kilometri. Prima linie, a fost inaugurata in 2011, avand 22 de statii si 19 kilometri lungime si care in curand, va lega orasul de aeroportul de la marginea sa. A doua linie, preconizata a fi data in exploatare in 2014, este in lungime de 14 kilometri si deserveste 12 statii.

Si calea ferata, face obiectul unei ample dezvoltari, orasul fiind conectat, prin reteaua de cai ferate nationala, la cele mai importante orase ale tarii. Cele mai cunoscute curse sunt Mashhad-Teheran, Mashhad-Bafgh(spre sud), Mashhad-Sharaks, la granita cu Turkmenistanul. Unele din curse isi continua drumul din Sharaks spre Uzbekistan si Kazahstan, dar numai dupa ce in prealabil, garniturile sunt schimbate, din cauza diferentei intre ecartamente. Cursele de pasageri sunt asigurate de Rah-Ahan Railway, autoritatea nationala pentru caile ferate iraniene.

Mashhad