Informatii utile Shiraz

Date generale


Moneda: Rial iranian (IRR)
Limba oficiala: Persana
Fus orar: GMT 03:30

Shiraz este recunoscuta pentru


situri religioase
arhitectura
gastronomie
cultura
plimbari in aer liber
atractii inedite

Cand este indicat sa vizitati orasul Shiraz

Fiind un oras cu activitate cultural bogata si o clima deosebit de prietenoasa, orasul poate fi vizitat pe tot parcursul anului, fie pentru a va refugia in habitatul climatic al sau vara, fie pentru a participa la unul din evenimentele culturale, sportive sau religioase ce animeaza viata acestui oras.

Temperaturi medii lunare in Shiraz, Iran

Ce sa luati in bagaj

Haine comode si usoare, iata regula in ceea ce priveste bagajul dumneavoastra in cazul in care calatoriti vara, temperaturile ajungand aici si la 42 de grade, iarna temperaturile fiind si de minus 11 grade, in decursul noptii. Prin urmare, in functie de anotimp este recomandabil sa va adaptati garderoba, pentru a beneficia de o calatorie cat mai placuta si confortabila.

Modalitati de plata in Shiraz

Moneda nationala a iranului este rialul, insa este folosit in mod frecvent si dolarul american. O masa la restaurant va costa intre 6 si 13 dolari, in functie de categoria restaurantului, un bilet de autobuz va costa 0,14 dolari, un litru de apa 0,40 dolari, un pachet de tigari 2,85 dolari, un kilometru parcurs cu taxiul, va va scoate din buzunar 0,24 de dolari, in timp ce un litru de benzina va va costa 0,57 de dolari.

Transportul in Shiraz

Transportul in Shiraz este in curs de dezvoltare, autoritatile locale incercand sa dezvolte cat mai mult si cat mai rapid retelele de drumuri si autostrazi existente.

Pe langa aeroportul international, orasul beneficiaza de o retea de autobuze destul de bine pusa la punct, cu un total de 71 de linii pentru calatori; metroul vine si el sa completeze peisajul infrastructurii, cu un total de peste 30 de kilometri de retea in subteran, principalele autostrazi si sosele rapide fiind 65,66 si 87.

Pe cale ferata, orasul este legat de principalele zone ale tarii, operatorul national oferind curse zilnic inspre si dinspre Isfahan, Teheran si Mashad, exceptie facand perioadele din Ramadhan (postul Islamic), cand va recomandam sa cereti informaii detaliate despre cursele operate in aceasta perioada.

Posibilitati de cazare in Shiraz

Shiraz Hotel, Aryo-Barzan Hotel, Parseh Hotel, Parsian Hotel, Apanada Hotel, Shiraz Eram Hotel, iata doar cateva dintre hotelurile care va stau la dispozitie, oferindu-va servicii deosebit de bune, la preturi destul de mici.

Shopping in Shiraz

Principalul loc cunoscut de turisti este bazarul Vakeel, un loc urias, plin de misterul vremurilor indepartate, care ofera amatorilor de cumparaturi antichitati, covoare, carpete, produse textile, obiecte populare din ceramica lemn si sticla dar si un entuziast loc de luat masa, situat chiar langa intrarea in bazar.

Aftab Fars Shopping Centre, Hafez Shopping Centre, Zaytoon Shopping Centre sunt doar trei dintre cele peste zece mall-uri de unde amatorii de shopping pot achizitiona diverse produse sau marfuri.

Viza turistica pentru Shiraz

Viza turistica pentru Iran se obtine destul de usor, de la consulatele si reprezentantele diplomatice, din toata lumea. Cetatenii roamani, pot obtine viza turistica, de la Ambasada Iranului din Bucuresti.