Ghid turistic Tabriz

Recomandat pentru: situri religioase, arhitectura, cladiri administrative, gastronomie, cultura, istorie, shopping

Despre Tabriz

Unul dintre centrele istorice de seama ale Iranului si considerat fiind al cincilea oras, Tabriz este capitala provinciei Azerbaidjanului de Est. Orasul aflat la confluenta raurilor Quru si Azi, se afla la o altitudine de 1350 de metri.

Tabriz a fost unul dintre cele mai mari orase, in decursul anilor 60, fosta capitala si resedinta a dinastiei Qajar. Situat intr-o vale, in partea de nord a formatiunii vulcanice Sahand, ea se sfarseste pe o panta lina intr-o campie, catre malul nordic al lacului Urmia(lac sarat, situat la granita cu Turcia).

Clima orasului este una desertica, cu veri toride si uscate si ierni reci, orasul este considerat cel de-al patrulea oras al Iranului, din punct de vedere al popularitatii, dupa Teheran, Mashhad si Isfahan.

Considerat avand o istorie bogata, Tabriz contine o larga varietate de monumente istorice, din nefericire, majoritatea acestora fiind devastate de cutremure, invazii sau asedii, de-a lungul numeroaselor razboaie care au contribuit substantial la degradarea lor.

Din punct de vedere cultural, Tabriz este orasul natal a numerosi poeti, in vremurile din urma, orasul fiind unul dintre putinele locuri unde poetii si artistii gaseau suport material si spiritual. Pe de alta parte, si muzicienii si chiar si artistii plastici au gasit in acest oras sprijinul de care aveau nevoie la desavarsirea muncii lor laborioase.

Paralel, cu activitatea culturala, in Tabriz, a fiinta o reala scoala gastronomica, renumitii bucatari venind aiici, din toate colturile tarii, pentru a-si prezenta produsele. Putem spune ca aici isi au radacinile celebrele Ash(fel de mancare compus din taietei, bulio si vegetale diverse), Chelow Kebab ( diferit de cel cunoscut la noi, acesta fiind compus din rosii prajite sau ardei iute, puse alaturi de orez fiert la abur), Dolma (din vinete, rosii si dovlecei amestecate cu o mixture din carne), Gamiyarikh (umplut cu carne si usturoi), Kofta (fel characteristic Tabrizului, compus din perisoare mari, amestecate cu usturoi si alte ingrediente secrete), precum si delicioasele prajituri (deserturi), ca Ghorabiye, Tabrizi Louvz, Ahari, Nugha si multe altele.

Din punct de vedere cultural, istoric si religios, Tabriz va ofera peste 50 de locuri foarte atractive de vizitat, Ajy Chai Bridge (biserica asiriana), Bazarul Tabriz, Biserica Catolica din localitate, Muzeul Inscrisurilor, Palatul Administrativ al provinciei Est-Azerbaidjan, Ghari Bridge, Muzeul Naturii, Ruinele Universitatii Rabe Rashidi, si alte multe locuri, unde veti putea lua contact cu bogata istorie si cultura de origine persana, din antichitate si pana astazi.

Pentru plimbari, Tabriz se evidentiaza prin multitudinea si diversitatea parcurilor naturale sau amenajate, aproximativ 100 la numar, noi mentionand aici doar Khaqani Park, Golestan Park, Mashrouteh Park si Shah Goli Park.

Din punct de vedere industrial, Tabriz este considerat al doilea oras, ca importanta, aici activand sute de complexe industriale, localizate in zona industriala a orasului. Dintre domenii, mentionam industria de echipamente electrice si electronice, prelucrarea pielii, industria textila, petrochimica, masini si industria lemnului.

Shoppingul este o alta mare atractie pentru turistii straini, Grand Bazaar Tabriz, fiind unul dintre cele mai importante locuri unde puteti achizitiona suveniruri dar si produse de larg consum. Pe langa acesta, turistii se mai pot bucura de nenumarate magazine stradale sau centre comerciale, de unde pot cumpara, bijuterii home made,covoare, incaltaminte, obiecte de artizanat, rochii de mireasa, produse IT, agro-industriale, chimice, carti si materiale pentru constructii.

In ceea ce priveste educatia, putem spune ca, de departe, Tabriz este unul dintre cele mai importante centre, aici avand sediul numeroase importante centre educationale. American school Of Tabriz, fondata in 1891, Howard Bakersville, Scoala Roshdieh, prima scoala moderna iraniana, care are sediul intr-o aripa a Librariei Nationale a Iranului, sunt numai trei dintre centrele de studiu de prestigiu, din oras.

Fiind un oras foarte dezvoltat industrial, istoric si cultural, Tabriz este un oras cu o industrie a turismului deosebit de dezvoltata; serviciile de aici oferind o larga diversitate n ceea ce priveste satandardul calitatii. Hoteluri ca Azerbaijan, Ark, Ghods, Sina, Tabriz International, Shahriyar, Pars si Daria sunt numai cateva dintre unitatile de cazare, ca va intampina, plasate in intreg arealul orasului.

Pe langa acestea, care au restaurante proprii, ca locuri unde va puteti delecta cu produsele culinare specifice zonei si orasului, va mai recomandam Tabriz Modern, Pizza 2000, Nobar Hamammi, Bingo Fast-Food si Pizza Hanahita.

Infrastructura, a cunoscut o deosebita dezvoltare, incepand cu anii 70-80, orasul avand o companie proprie pentru transport pubic (autobuze si taxiuri, la suparfata), dar si de un retea de metrouri, care se dezvolta vizibil, in ultimii sase ani.

De asemenea, orasul mai beneficiaza si de serviciile aeroportului Tabriz International Airport, construit in anul 1950, fiind si singurul din provincia Azerbaidjanului de Est, din 1991.

Prin intermediul retelei de cai ferate nationale, Tabriz este conectat cu principalele orase ale Iranului, dar si cu Europa, prin Turcia, via Ghotour, gara fiind situat in partea de vest a orasului, la capatul strazii Khomeyni.

Fiind un important centru industrial, cultural, artistic si religios, orasul Tabriz, poate fi o destinatie din cele mai atractive de pe teritoriul Persiei Vechi, unde turistii pot lua contact cu istoria antica si medievala, dar si cu civilizatia moderna, educatia si industria de top ce pot fi intalnite in acest oras.

Top obiective turistice Tabriz

Moscheea Albastra din Tabriz
Moscheea Albastra din Tabriz

Moscheea Albastra este o celebra moschee istorica din Tabriz, Iran. Moscheea si alte cladiri publice au fost construite in 1465, la ordinul lui Shah Jahan....

Bazarul din Tabriz
Bazarul din Tabriz

Bazarul din Tabriz este unul dintre cele mai vechi bazaruri din Orientul Mijlociu si cel mai mare bazar acoperit din lume. Tabriz a fost un loc de schimb...

Casa Constitutiei din Tabriz
Casa Constitutiei din Tabriz

Casa Constitutionala din Tabriz este un edificiu istoric situat langa Marele Bazar. Pe parcursul anilor care au condus la Revolutia Constitutionala si...

Moscheea Alishah din Tabriz
Moscheea Alishah din Tabriz

Arg-e Alishah, cunoscuta sub numele de Arg-e Tabriz si Masjid Alishah, este o ramasita a unei moschei din centrul orasului Tabriz, Iran. Constructia moscheii...

Tabriz