Transport Iran

Transportul public in Iran cuprinde aproape toate localitatile, infrastructura fiind dezvoltata. In Teheran exista diverse mijloace de transport in comun, precum autobuze, taxiuri, o linie de metrou si una de troleibuze, cel mai des fiind folosite serviciile de taximetrie.

Daca doriti sa faceti calatorii inter-regionale cu avionul, trebuie sa stiti ca acestea sunt destul de ieftine, pretul uneia fiind de aproximativ 60 de dolari. Merita sa luati in considerare aceasta optiune daca aveti de parcurs distante mai mari in interiorul Iranului. Aveti in vedere sa rezervati un loc in avans, deoarece este aproape imposibil sa gasiti unul de pe o zi pe alta.

Chiar daca transportul feroviar este subdezvoltat, calatoria cu trenul prin Iran poate fi mai confortabila si mai rapida decat una cu autobuzul. Serviciul de calatorie feroviara se numeste Raja Passenger Trains.

In ceea ce priveste reteaua de metrou din Teheran, aceasta este formata din 3 linii principale. Linia 1, rosie, merge de la nord la sud, linia 2, albastra, de la vest la est, iar linia 4, galbena, leaga vestul de sud-est. Un bilet cu o singura calatorie costa 3500 de riali, iar unul dus-intors costa 5500 de riali.

Costurile mici ale carburantului fac calatoriile intre orase cu taxiul foarte accesibile. Pentru calatorii de pana la 250 de km puteti angaja un taxi savaris. Acestea sunt usor de gasit in aeroporturi, dar pleaca numai dupa ce are patru pasageri. Daca va grabiti, puteti achita locuri in plus si taxiul va pleca numai cu dumneavoastra. Aceasta modalitate de a calatori pe distante mai lungi este mai buna decat cea cu autobuzul, deoarece taxiurilor nu li se impun limitele de viteza valabile pentru autobuze.

Puteti calatori cu taxiul si in interiorul majoritatii oraselor. Exista taxiuri care au un traseu prestabilit, dar si taxiuri “cu usile inchise”, care va stau la dispozitie numai dumneavoastra. In cazul primului tip, o calatorie costa intre 2000 si 10000 de riali, in functie de traseu. In cazul celorlalte taxiuri, va trebui sa negociati pretul inainte de plecare, dar asteptati-va sa platiti de pana la patru ori mai mult decat tariful obisnuit.

Taxiurile se pot inchiria si cu ora, in cazul in care doriti sa vizitati mai multe obiective turistice. Asteptati-va la un tarif de 40000-70000 de riali pe ora, in functie de capacitatile dumneavoastra de negociere.

Majoritatea taxiurilor au aparate de taxat, dar numai taxiurile verzi care efectueaza curse cu “usile inchise” le folosesc.