Ghid turistic Donegal

Recomandat pentru: cetate, biserici, istorie, peisaje, relaxare

Despre Donegal

Donegal este un oras aflat in Irlanda, in regiunea ce poarta acelasi nume. Nu de mult timp, acesta se afla pe drumul national N15, care leaga Sligo de Letterkenny. Se afla la baza muntilor Bluestack, motiv pentru care a devenit o atractie destul de mare pentru turisti. Orasul pare unul magic, mai ales datorita peisajelor pitoresti ce-l inconjoara. Este servit de un mic port, al raului Eske. Centrul orasului se numeste „The Diamond”, o zona pietonala spatioasa, incojurata de hoteluri, magazine, puburi, restaurante si cafenele.

Cea mai usoara modalitate de a ajunge aici din Romania este sa zburati cu avionul pana la Dublin, iar de acolo puteti calatori cu autocarul prin intermediul companiei Eireann’s. Masinile opresc chiar in centrul orasului, undeva langa hotelul Abbey. De asemenea, din Dublin puteti ajunge cu aici cu trenul, insa gara se afla intr-un oras apropiat, Sligo.

Din fericire, odata ajunsi aici, veti observa ca Donegal este atat de mic, incat poate fi parcurs, cu usurinta, pe jos. Cu toate acestea, compania Doherty’s inchiriaza biciclete pentru turisti, pe strada principala, la fel cum face si „Bike Shop”. Daca doriti, totusi, sa mergeti intr-un loc mai indepartat, puteti apela la autobuze sau taxiuri.

Pentru detalii despre Donegal si un alt ghid turistic Irlanda, puteti vizita Tourist Office, care se afla langa port. In apropiere, puteti vizita vechiul chimitir, in care se afla si „The Old Abbey”, o veche manastire de calugari unde a fost creata una dintre cele mai valoroase Biblii din lume. Donegal Abbey a fost creata in anul 1474 in aceasta locatie, in apropierea portului. Frumoasele ruine sunt o atractie principala pentru turisti si un loc foarte fotografiat de catre acestia.

Centrul orasului, sau „Diamond” este dominat de Monument. Acest monument este dedicat celor patru autori ai operei „The Annuals of the Four Masters”, o cronica a istoriei medievale a Irlandei. Consta intr-un obelisc interesant, si a devenit scena favorita a skateboarderilor si de asemenea, un loc de intalnire pentru ei.

Langa Diamond, puteti vizita Castelul Vechi. Castelul din Donegal dateaza din secolul 15 si obisnuia sa fie resedinta capeteniilor O’Donnell. A fost restaurat recent si acum arata mai bine decat niciodata. Este deschis publicului din martie pana in octombrie. Holul superb al acestuia gazduieste uneori recitaluri si alte evenimente culturale in serile friguroase de iarna.

Langa centrul orasului Donegal, puteti face o plimbare pe promenada „Bank Walk” ce se intinde pe 3 kilometri. Zona este destul de libera, iar sfarsitul promenadei are o banca pe care va puteti odihni pentru cateva minute. De asemenea, fiti siguri ca va plimbati si de-a lungul lacului Lough Eske, despre care se spune ca este unul dintre cele mai iubite lacuri irlandeze. Lacul constituie locul perfect pentru impatimitii de pescuit.

Donegal