Ghid turistic Drogheda

Recomandat pentru: parc acvatic, istorie, biserici, moda

Despre Drogheda

Drogheda este un oras industrial si un oras port aflat pe coasta de est e Republicii Irlanda, la 56 de kilometri distanta de capitala Dublin. Acesta este ultmul loc in care ajunge raul Boyne, dupa care se varsa in Marea Irlandei. Orasul nu este mare, cu o populatie de aproximativ 30.000 de locuitori, insa, pentru Irlanda, poate fi considerat un oras mare.

Pentru a ajunge aici, trebuie sa zburati cu avionul pana in Dublin, dupa care puteti merge cu masina sau autocarul pe autostrada Dublin – Belfast M1 care trece prin oras. De asemenea, daca preferati sa calatoriti cu trenul, aveti posibilitatea sa calatoriti dinspre Dublin sau Belfast. De asemenea, pana aici circula si autocarele companiei Eireann.

Din fericire, cand ajungeti aici nu aveti nevoie de masina sau alt mijloc de transport, cel putin nu in mod obligatoriu. Orasul este destul de mic pentru a fi traversat pe jos. Acest lucru nu inseamna ca daca va grabiti nu puteti gasi un taxi. Mai mult, Drogheda dispune chiar si de un sistem de transport public bine pus la punct, care insa calatoreste in afara zonelor rezidentiale.

In apropierea orasului se afla Newgrange, o movila funerara ce se afla sub protectia UNESCO, fiind considerata mostenire mondiala. Locul pare de-a dreptul magic - situl dateaza din perioada neolitica, inainte ca celtii sa ajunga pe insula. Se stie despre acest loc ca este mai vechi decat piramidele din Egipt. Designul unic al acestui mormant include o cutie, ce introduce in mormant o raza de lumina la fiecare solstitiu de iarna. Locul merita vizitat, pentru ca aici veti simti adevarata magie a Irlandei.

In centrul orasului veti gasi o alta atractie superba, biserica Sf. Petru, ce include si mormantul Sfantului catolic Oliver Plunkett. Relicvele sale sunt la vederea tuturor, anume cateva oase si de asemenea capul sau retezat. De asemenea, vizitati Galeria Highlanes, deschisa pentru vizitatori intre orele 10:30 si 17:00. Aceasta este o galerie municipala a orasului Drogheda, impreuna cu alte cateva localitati din imprejurimi. Se spune ca este unul dintre cele mai importante spatii de arta vizuala, prezentand un program divers si dinamic de expozitii temporare si expozitii ce au fost odata proprietate a Drogheda Municipal Art Collection. Galeria este amplasata pe locul unei vechi biserici franciscane. Includ o cafenea ce poate gazdui putin peste 50 de persoane, numita Andersons Cafe. Intrarea in galerie este libera.

Vizitati si Muzeul si Turnul Millmount, unul dintre cele mai dominante obiective ale orasului. Situl pe care este asezat dateaza inca din secolul 12, pe cand era folosit drept un punct strategic de catre Oliver Cromwell in timpul Razboiului Civil Irlandez. Atat turnul, cat si muzeul, sunt accesibile pentru public in mod gratuit.

Nu in ultimul rand, daca apelati la ofertele turistice Irlanda, fiti siguri ca mergeti in cateva puburi si socialiati cu localnicii. Oamenii sunt mai mult decat prietenosi aici, unii dintre ei e foarte posibil chiar sa va salute pe strada chiar daca nu v-au cunoscut niciodata, asa cum se intampla in Romania, in zonele rurale.

Drogheda