Ghid turistic Glendalough

Recomandat pentru: situri religioase, lacasuri de cult, arhitectura, cladiri istorice, puncte de interes, atractii inedite, manastiri

Despre Glendalough

Glendalough este situat in Comitetul Wicklow, Irlanda, si se afla situat la o distanta mica de capitala, la sud de Dublin. Este un oras monahal, ce dateaza din secolul al VI-lea. Orasul primeste mii de vizitatori din toate colturile lumii in fiecare an. Asezamantul monahal de la Glendalough a fost fondat de Sfantul Kevin, fiul unui membru de rang inalt al tribului Dal Corb, cu studii in scriptura la Kilnamanagh. Dorind singuratatea, el a fost, potrivit legendei, ghidat de-a lungul muntilor de catre un inger, pana a ajuns la Glendalough. Aici a trait o viata de pustnic, dormind in scorbura unui copac si mancand numai ierburi. Zona din jurul lacului superior, in care Kevin si-a stabilit schitul, este cunoscuta sub numele de Cóemgen Disert (Desertul lui Kevin). Acesta a inceput sa atraga adepti si in cele din urma a fondat manastirea in apropierea Lower Lake, unde raurile Glenealo si Glendasan se intalnesc. Dupa ce a ridicat manastirea Kevin, s-a retras din nou in izolare, traind intr-o coliba simpla in apropierea lacului. Dupa sapte ani de trai ca pustnic, se spune ca un inger l-a condus pe Kevin pe locul unde, ulterior, a construit o biserica.

Manastirea din Glendalough a continuat sa se dezvolte dupa moartea lui Kevin in 617. Istoria manastirii, dupa moartea lui Kevin este sumara, dar evidentele arata ca a fost jefuita de catre vikingi in secolele IX si X. St Laurence O'Toole, sfantul patron al capitalei Dublin, a fost staret al manastirii intre 1153 si 1162 si este creditat cu supravegherea, renovarea si construirea multora dintre bisericile care supravietuiesc pana in prezent. Sosirea normanzilor in 1169 a marcat declinul Glendalough. In secolul al XVI-lea, manastirea a cazut in degradare. In ciuda acestui fapt, Glendalough a continuat sa atraga pelerini.

Turismul in regiune apare la inceputul secolului al XIX-lea. Lucrari extinse de renovare si restaurare au fost efectuate in anii 1870 si 1911-1912. Astazi valea Glendalough este una dintre atractiile turistice cele mai vizitate din tara. Glendalough - valea celor doua lacuri - atrage mii de vizitatori in fiecare an pentru a experimenta peisajele sale spectaculoase si bogatul patrimoniu arheologic.

Glendalough