Ghid turistic Limerick

Recomandat pentru: plimbari in aer liber, expozitii, istorie, situri religioase, arta, cladiri administrative, cladiri istorice

Despre Limerick

Limerick este orasul principal din partea central-estica a Irlandei, situat in inima regiunii Shannon. Este un oras de marime medie, cu peste 50.000 de locuitori. Este, in mare parte, un oras al contrastelor, reusind insa sa imbine modernul cu istoricul. Ofera multe atractii, inclusiv sali de cinema, muzee, teatru, concerte, plimbari cu barca si o varietate de sporturi. De asemenea, puburile, restaurantele si discotecile traditionale ofera o atmosfera unica.

Limerick este unul dintre cele mai vizitate orase din Irlanda, aflandu-se la numai 15 minute de aeroportul Shannon. Astazi, turismul creste considerabil, in 2006 inaugurandu-se 5 hoteluri, ce insumeaza peste 1000 de locuri pentru turisti. Orasul este primul care ofera „Ambasator de Strada” ce au rolul de ajuta turistii sa se orienteze si sa le faca sederea cat mai placuta. Se spune ca acest oras aduce competitie Insulelor Campbell din Noua Zeelanda.

Atractiile turistice din centrul orasului includ King John’s Castle, Catedrala Mary, Muzeul Hunt, Universitatea din Limerick, casa georgiana si gradiniile sale, si Teatry Stone. La aproximativ 35 de kilometri se afla satul Adare cu Muzeul Foynes Flying Boat, dar exista un muzeu si in oras, numit Limerick City Museum, langa Catedrala King John.

Centrul orasului este impartit intre ariile traditionale de „Oras Englezesc”, pe partea sudica a King’s Island, ce include castelul, si „Orasul Irlandez”, ce include strazile mai vechi si centrul economic numit „Newtown Pery”. Acesta fost construit la sfarsitul secolului 18, si, neobisnuit pentru un oras irlandez, este situat intr-un plan de strazi asezate ca o tabla de sah.

Centrul se schimba rapid, datorita constructiilor de cladiri foarte inalte si moderne la inceputul anilor 2000. Zonele suburbane, unde locuieste majoritatea populatiei, s-au despartit de centrul orasului de-a lungul strazilor ce duc catre Ennis, Dublin si Cork. Casele din aceste zone sunt de obicei case cu un etaj, pentru o singura familie si au fost construite dupa anii 1960, datorita proiectelor guverului si dezvoltarii comerciale.

In oras veti vedea si foarte multa arhitectura georgiana, realizata in secolul XIX. Chiar daca multe dintre ele au fost demolate, zona Newtown Perry este in general construita in aceasta maniera. De asemenea, catedrala orasului si alte biserici sunt construite de un arhitect victorian, numit Philip Charles Hardwick. Catedrala St. Mary este una dintre cele mai vechi din Irlanda, avand peste 800 de ani. Un alt record al orasului este dat de Catedrala St. John’s, care are cel mai inalt turn din Irlanda, inalt de 94 m. Cu siguranta, de vizitat este si Hunt Museum, ce ofera vizitatorilor o imagine completa asupra secolului XVIII, aproximativ 2000 de antichitati si opere de arta, inclusiv ale unor artisti consacrati la nivel mondial, cum ar fi Picasso si da Vinci.

Limerick