Ghid turistic Ashdod

Recomandat pentru: plaja, alte atractii

Despre Ashdod

Ashdod este al cincilea mare oras din Israel, situat in sud, pe coasta mediteraneeana, la 32 km sud de Tel Aviv, 20 km nord de Ashkelon si 53 km vest de Jerusalem. Acest oras este un important centru industrial regional. Portul Ashdod este cel mai mare port din tara, monitorizand 60% din importul national de marfuri.

Prima datare a asezarii este din vremea Culturii Canaanite din secolul XVII, din acest motiv Ashdod fiind considerat una dintre cele mai vechi asezari din lume. In Biblie orasul este mentionat de 13 ori. De-a lungul istoriei, a fost locuit de filistini, israeliti, bizantini, cruciati si arabi. Orasul modern a fost stabilit pe colinele de nisip din apropierea vechiului oras, in anul 1968 primind recunoasterea ca oras. Fiind un oras plan, dezvoltarea sa s-a facut dupa un proiect ce a facilitat traficul si a prevenit poluarea in zonele rezidentiale, in ciuda cresterii populatiei.

Cei care au ridicat orasul, l-au impartit in sapte regiuni, un bulevard intre aceste regiuni fluidizand traficul in interiorul orasului. Fiecare regiune are propriul sau centru comercial, parc urban si infrastructura pentru educatie si sanatate.

Trei zone industriale sunt amplasate adiacent portului, in nordul orasului. O zona urbana suplimentara in sudul orasului este in asteptarea unei noi dezvoltari. Aceasta prevede un parc tehnologizat, sali pentru evenimente, si coffee shop-uri, ce vor fi amplasate in apropierea statiei de cale ferata. In paralel, pentru portul Ashdod se prevede un program de expansiune masiva si va fi construit si un spital privat.

Ashdod este orasul gazda al Orchestrei Andalusiene Israelite, orchestra interpretand muzica originara din Andalusia, un amestec de western si muzica araba. Tot aici gasim si un Conservator, o institutie profesionala de educatie si studii performante in muzica. Centrul MonArt este un loc pentru perfectionarea artelor, cu scoli, studii si evenimente. Teatrele si concertele sunt in principal gazduite de Sala de Concerte Yad LaBanim.

Turistii pot vizita muzeele acestui oras. Muzeul Korin Maman gazduieste o expozitie permanenta, numita "Philistian World", si are un design interior cu scene ce reflecta istoria orasului. Muzeul Ashdod al Artei expune in 13 sali, intrarea in muzeu fiind construita in stilul arhitectural al Muzeului Louvre, printr-o piramida de sticla.

Un alt punct de atractie este Givat Jonah, colina unde se afla mormantul profetului Jonah, cel inghitit de balena, care ofera o minunata priveliste asupra celui mai aglomerat port al Israelului, unde intra si ies in/din tara peste 100000 turisti.

Pentru plimbari, recomandam parcurile din imprejurimi: Ashdod Nitzanim Sand Dune Park, Bet Guvrin, British Park, Tel Lachish, Tel Zift.

Pentru cei interesati de curiozitati naturale, Ashdod ofera pesterile Maresha si Tel Lachish Caves.

Asdod este gazda multor competitii sportive, incluzand un festival anual de sah. Orasul are si o echipa de crichet, lucru foarte rar in Israel.

Plajele din Ashdod sunt propice pentru sporturile acvatice, surf, diving si yachting.

Primul mall deschis in Ashdod a fost Forum Center, in zona industriala, si cuprindea restaurante, baruri si cluburi de noapte. Azi, Forum Center este folosit pentru birouri. Sea Mall contine trei magazine si un teatru, si este situat in apropierea oficiilor guvernamentale. Gurmanzii se pot bucura de o serie de restaurante cu bucatarii specifice italiene, asiatice si iudaice. Turistii se pot caza in cele doua hoteluri din Asdod.

Autostrada A4 a fost construita de-a lungul malului sudic al marii si este principala legatura cu Tel Aviv, la nord si Ashkelon, la sud. Intersectia Ad Halom a fost planuita ca intrare principala in oras, dinspre est. Un alt drum principal, in zona, este H41, ce face legatura intre orasul vechi si cel modern, de la vest la est, prin Gedera si e principala conexiune catre port si zona industriala.

Statia de cale ferata principala este Asdod Ad Halom si a fost deschisa in 1992, in urma renovarii caii ferate spre Egipt.

Vasele de croaziera si yachturile fac un trafic ce creste constant. O alta poarta spre mare este Blue Marina.

Ashdod