Ghid turistic Ashkelon

Recomandat pentru: plaja, litoral, alte atractii

Despre Ashkelon

Ashkelon este un oras modern, situat in sudul Israelului, pe tarmul Marii Mediterane, cam la 50 km de Tel Aviv si 13 km nord de granita cu Fasia Gaza. Vechiul port maritim Ashkelon dateaza inca din Neolitic. De-a lungul istoriei, prin Ashkelon au poposit, rand pe rand, canaaniti, filistini, egipteni, israeliti, asirieni, babilonieni, greci, fenicieni, romani, persi, arabi si cruciati, pana la distrugerea lui, in anul 1270.

Ca vizitator al acestui oras aveti posibilitatea vizitarii mai multor obiective turistice. Muzeul Ashkelon Khan contine descoperiri arheologice, printre care si o replica a vitelului de argint din Canaan, a carui descoperire a fost amintita pe prima pagina a New York Times. Muzeul in aer liber din apropierea centrului cultural municipal afiseaza doua sicrie romane funerare din marmura, reprezentand scene de lupta si vanatoare, precum si scene mitologice celebre. Ramasitele unei biserici bizantine din secolul 4, cu podele de marmura si pereti placati cu mozaic din sticla, pot fi vazute in Barnea Quarter. Ruinele unei sinagogi din aceasta perioada au fost, de asemenea gasite. O structura de mormant, in forma de cupola, a seicului Awad, este asezata pe un deal cu vedere spre plajele nordice ale Ashkelonului. Un mormant roman la doi kilometri nord de Parcul Ashkelon, a fost descoperit in 1937. Exista doua morminte funerare, o pestera pictata elenistic si o pestera romana. Pestera elenistica este decorata cu picturi de nimfe, scene marine, figuri mitologice si animale.

In 1986, ruinele unei bai, datand din sec. XIV-XVI, au fost gasite in Ashkelon. Se presupune ca baile erau folosite pentru prostitutie. Ramasitele a aproape 100 de copii, cea mai mare parte de sex masculin, au fost gasite intr-un canal sub dusuri, ceea ce duce la presupunerea ca prostituatele si-au aruncat nou-nascuti nedoriti.

Marina Ashkelon, situata intre plajele Delila si Bar Kochba, ofera un santier de servicii de reparatii navale. Ashkeluna este un parc de apa pe plaja Ashkelon, foarte interesant de vizitat. Site-ul antic Ashkelon este acum un parc national situat pe coasta de sud a orasului. Peretii ce inconjurau orasul sunt inca vizibili, precum si meterezele de pamant. Parcul contine ruine bizantine, romane si ale cruciatilor.

In Ashkelon a fost descoperit si cel mai mare cimitir antic din lume al cainilor.

Ashkelon si imprejurimile sale sunt deservite de Centrul Medical Barzilai, infiintat in 1961. Situat la 10 km de Gaza, acesta a fost tinta unor atacuri numeroase cu rachete Qassam, uneori si peste 140 in week-end. Spitalul joaca un rol vital in tratarea soldatilor raniti si victimelor terorii.

Iubitorii sporturilor pot vizita Sport Aren Ashkelon, complex sportiv deschis in 1999. Turistii care viziteaza orasul pot participa si la diferite festivaluri. "Jewish Eye" este un festival de film international, care are loc anual in Ashkelon. Festivalul a marcat al saptelea an in 2010. Festivalul de muzica Breeza are loc anual din 1992. Cele mai multe dintre concerte sunt gratuite.

Pentru cazare, Ashkelon pune la dispozitia turistilor cateva hoteluri si restaurante, cu bucatarie variata.

Ashkelon este un oras modern israelian, usor accesibil cu masina, autobuzul si trenul. Situat la aproximativ 40 de minute de Tel Aviv (pe Autostrada 4), 45 de minute de Ben Gurion International Airport (prin intermediul Autostrazilor 1 si 4 ), si la o ora de la Ierusalim (prin intermediul Autostrazilor 1 si 3 ), in Ashkelon se poate ajunge si cu mijloacele de transport public.

Ashkelon