Ghid turistic Bat Yam

Recomandat pentru: plaja, defileu, gastronomie

Despre Bat Yam

Bat Yam este un oras situat pe malul israelian al Marii Mediterane. Denumirea Bat Yam inseamna "fiica marii". Orasul a fost infiintat in 1926, ca Bayt VaGan (in ebraica: Casa si gradina). In timpul revoltelor din 1929 din Palestina, orasul a fost atacat de luptatori palestinieni din Jaffa si a fost evacuat de catre autoritatile britanice. In 1930, a fost repopulat, iar in 1936, acesta a fost redenumit Bat Yam. Prin 1945, 2.000 de evrei traiau in Bat Yam. Bat Yam a crescut din cauza imigratiei in masa si a devenit oras in 1958. Orasul a castigat o comunitate destul de mare de evrei din Turcia (estimare 23% din populatie). Bat Yam a experimentat din nou o perioada de crestere rapida la inceputul anilor 1980 si spre sfarsitul anilor 1990, cu imigrarea in masa a evreilor din fosta Uniune Sovietica si Etiopia. Exista, de asemenea, o comunitate destul de mare de arabi in Bat Yam, atat musulmani cat si crestini. Marea majoritate a vietnamezilor de origine israeliana, traiesc in Bat Yam.

In 2008, Bienala Internationala de Urbanism Peisagistic, dedicata reexaminarii spatiilor urbane, prin intermediul artei si arhitecturii, a avut loc in Bat Yam.

Mall-ul Bat Yam este mare si modern, a fost de fapt deschis in 1993 si este unul dintre cele mai vechi mall-uri comerciale din Israel. Acesta este situat pe strada principala din Bat Yam (Yoseftal Avenue) si este usor de accesat cu autobuzul sau cu masina. Acest mall este o cladire de aproximativ 150 de magazine, care includ lanturi mari israeliene si internationale de moda, farmacii si magazine cosmetice. Pentru cei carora le plac cumparaturile, aceasta vizita ar putea dura cateva ore. Daca va simtiti obositi sau lipsiti de energie, va puteti bucura de o ceasca de cafea in oricare dintre magazinele de cafea din mall. Pentru familiile care calatoresc cu copiii, mall-ul Bat Yam ofera spectacole de divertisment, in special in timpul verii. Exista, de asemenea, un complex de teatru si film la mall.

O noua promenada in Bat Yam a atras numeroase restaurante bine cunoscute si lanturi de cafenele la Bat Yam, iar acum, localnicii si turistii, in multe seri se bucura nu doar de briza marii, dar si de o cafea gourmet buna si o cina deosebita. Bucataria este variata - si europeana si iudaica, totul la preturi accesibile.

O atractie turistica a Bat Yam-ului o constituie plajele intinse pe o lungime de 3,2 km, intesate de baruri si restaurante. Una dintre cele 6 plaje este protejata de un dig. In Muzeul din Bat Yam gasim expozitii de arta contemporana. Pe langa el, isi desfasoara activitatea Muzeul Ryback, care gazduieste activitatea lui Isahar Ryback Ber. Exista, de asemenea, un muzeu in memoria scriitorului idis Sholem Asch, care a trait ultimii ani din viata in Bat Yam, si un muzeu al Holocaustului mic.

Clubul de fotbal, Maccabi Ironi Bat Yam, joaca in prezent in Liga Leumit, aceasta fiind a treia liga din fotbalul israelian.

Plaja Bat Yam Al Gal este considerata a fi una dintre cele mai bune locuri de surfing din regiune, avand conditii foarte bune de surf, in special in timpul lunilor de vara.

Toate liniile de autobuz din Bat Yam au cel putin un terminal la Tel Aviv, Rishon LeZion sau Holon. Dan este cea mai mare companie de autobuz din zona. Ea opereaza servicii frecvent spre diverse cartiere din Tel Aviv, si, de asemenea, leaga Bat Yam de Holon, Rishon LeZion, Gan Ramat, Giv'atayim, Brak Bnei, Tel Hashomer si Universitatea Bar Ilan. Egged leaga Bat Yam de diverse cartiere din Holon si Rishon LeZion, si are deasemenea curse spre Ierusalim, Tel Aviv, Ramla, Ben Gurion International Airport (part-time job) si asezarile intermediare.

Bat Yam