Informatii utile Betleem

Date generale


Moneda: Shekel (ILS)
Limba oficiala: Ebraica, Araba
Fus orar: GMT 02:00

Betleem este recunoscuta pentru


situri religioase
arhitectura
cladiri istorice
lacasuri de cult
plimbari in aer liber
atractii inedite

Cand este recomandat sa vizitati orasul Betleem

Craciunul este cea mai recomandata perioada in care Betleemul poate fi vizitat. Procesiunile si ceremoniile religioase fiind principalul punct de atractie al turistilor. Pe langa acest moment foarte important al religiei crestine, in cadrul vizitei mai puteti vedea Biserica Nasterii Domnului, Mormantul Rahelei, Moscheea Omar, Manastirea Sfantului Gheorghe si multe alte obiective turistice, plasate in arealul orasului.

Temperaturi medii lunare in Betleem, Israel

Alta ceremonie religioasa la care va recomandam sa participati este celebrarea Sfantului Gheorghe, intre 5-6 mai, festival de origine palestiniana (Al-Kadhr), in cadrul caruia toate apele din imprejurimi sunt binecuvantate, aceasta traditie fiind preambulul unui festival de natura folclorica, interesant si atragator pentru turisti.

Ce sa luati in bagaj

Daca vitizati orasul, pentru a participa la procesiunile si ceremoniile ocazionate de celebrarea Craciunului, fiind iarna iar temperaturile plasandu-se intre 1-13 grade, va recomandam haine groase, manusi, caciuli, incaltaminte potrivita sezonului si chiar umbrela sau pelerine de ploaie, in aceasta perioada fiind destul de posibil sa ploua.

Daca alegeti sa vizitati orasul vara, hainele usoare cu textura soft, comode si in culori deschise, palariile si sepcile de soare, ochelarii de soare, sunt accesorii care nu trebuie sa lipseasca din bagajul dumneavoastra.

Modalitati de plata in Betleem

Cardul este cea mai uzitata metoda pentru efectuarea platilor, dar va recomandam sa purtati asupra dumneavoastra si o suma in cash, pentru ca nu chiar toate unitatile comerciale accepta plata cu cardul. Tranzactiile valutare sunt posibile in locurile special destinate, nefiind inregistrate si nici nu sunteti nevoiti sa declarati suma de bani avuta la dumneavoastra, in momentul in care intrati pe teritoriul palestinian.

Preturile sunt foarte prietenoase, un litru de lapte costand 6 shekeli, un kilogram de cartofi 6,5, o sticla cu vine, de calitate medie 40, un billet de autobus 6,5, un litru de benzina 7,7 iar pretul pe care il platiti pentru un kilometru de mers cu taxiul este de 3,5. Aici vom face mentiunea ca in Betleem, puteti negocia cu soferul, iar pentru 15-20 de shekeli, puteti face turul orasului, puteti vizita obiectivele din vecinatatea orasului, fara a mai avea grija transportului, masina si soferul fiind exclusiv la dispozitia dumneavoastra.

Transportul in Betleem

Betleem are trei statii de autobuz apartinand unei companii particulare, ce ofera curse spre si dinspre Ierusalim, Nahil, Beyt Fajjar sau Hebron.

Va punem in vedere ca orice mijloc de transport veti folosi, nu veti putea intra pe teritoriul Israelului dinspre Palestina, fara ca proprietarul masinii sa detina un permis special, eliberat de autoritatile israeliene; prin urmare, daca optati pentru a inchiria o masina verificati daca soferul detine permis de trecere, in cazul in care vreti sa parasiti teritoriul palestinian.

Shopping in Betleem

Pe langa turism, comertul este a doua ramura principala a orasului, de aceea in Betleem veti intalni de la mici magazine de antichitati, ceramica, obiecte de cult si bijuterii, pana la centre comerciale cu magazine mari si oferta de produse diversificata, de la produse IT la suveniruri si obiecte decorative din lemn si sticla.

Viza turistica pentru Betleem

Turistii ce vor sa viziteze Betleem pot ramane timp de trei luni in oras, fara intrerupere. La sosire este de dorit sa aveti recomandarea unui localnic, bilet dus-intors si bani suficienti, pentru perioada planificata a fi petrecuta in Israel. Viza pentru cele trei luni de sedere, poate fi luata si pe aeroport, Politia de Frontiera, un birou al Ministerului de Interne, fiind la dispozitia turistilor.