Ghid turistic Cana

Despre Cana

Cana (denumirea moderna Kafr Kanna, de asemenea, cunoscut sub numele de Khirbet Cana) este un oras galileean la cinci mile nord-est de Nazaret. Populatia sa include atat musulmani, cat si crestini. Orasul este venerat ca locul infaptuirii primei minuni a lui Isus sau a transformarii apei in vin, la o nunta.

Istoria consemneaza o biserica, ce a fost a fost construita in Cana de catre Imparateasa Elena (mama lui Constantin), in secolul al IV-lea, iar acest lucru a fost identificat cu ruinele unei cladiri de mari dimensiuni, gasite de calatori la Kafr Kanna in secolul al XVII-lea.
Sapaturile recente au descoperit ruinele unor case din secolele I-IV BC, ale unui atrium din secolul al V-lea, cu portic, o cladire funerara crestina din secolul V sau VI, si o cladire medievala.
Terenul pe care se afla Cana a fost vandut de catre stapanul Sidonului, Cavalerilor Ospitalieri, in 1254. Franciscanii s-au stabilit aici in 1641 si au inceput construirea bisericii actuale, peste o biserica mai veche, in 1879. A fost hirotonita in 1883.

Oraselul se incadreaza intr-un context peisagistic deosebit de sugestiv, unde mediul ambiant creeaza efectiv o imagine linistita si senina. Cana Galileii constituie un exemplu rar de convietuire pasnica intre etnii si credinte diferite: oraselul este locuit de greci ortodocsi, arabi romano-catolici si o minoritate musulmana. In perioada medievala , exista aici o comunitate ebraica. Acest amanunt, deloc neglijabil, poate fi constatat si vizual, in cateva elemente arhitecturale, ce caracterizeaza imaginea locului. Peste numeroasele casute albe se ridica un minaret si mai multe cupole, vrand parca sa arate fragmentarea pasnica a aspectului religios.

Biserica Franciscana este mica, iar fatada are figuri de inger si este flancata de doua turnuri clopotnite identice si are un pronaos in forma de arcada. In interior, biserica are doua nivele. Biserica superioara are o capela acoperita de o cupola simpla, rosie. In naos, chiar inainte de scari este un fragment dintr-un mozaic bizantin datand din secolul V sau VI, si pastreaza numele donatorului in limba aramaica. Biserica de jos are o capela si un mic muzeu cu artefacte din site, inclusiv un teasc, un rezervor tencuit si vase din timpuri diferite. Biserica Franciscana rivalizeaza cu Biserica greco-ortodoxa, aflata vis-a-vis, in ceea ce priveste autenticitatea unor vechi chiupuri, despre care se spune ca ar fi cele utilizate la savarsirea minunii.

Ruinele antice ale Canei sunt pe partea de sus a unui deal mic rotunjit, la 60 m deasupra campiei. Ele pot fi vazute pe versantul estic, precum si pe varf. Sunt accesibile vizitarii pe jos sau cu masina de teren.

Nazaret Plaza Hotel - Situat in Nazareth Elite, Hotelul Plaza ofera Wi-Fi gratuit, o piscina in aer liber si o zona de wellness cu sauna, cada cu hidromasaj si sala de gimnastica. Camerele hotelului au vedere la munte sau spre Orasul Vechi. La Nazareth Plaza Hotel, oaspetii au la dispozitie camere spatioase, cu un design clasic. Toate au aer conditionat si includ un minibar si un TV, cu canale prin satelit. Plaza ofera un mic dejun tip bufet in fiecare dimineata, iar barul si restaurantul servesc specialitati israeliene. In timpul sezonului de varf, oaspetii se vor bucura de spectacole live cu DJ, in week-end. In zilele de sambata, hotelul organizeaza tururi gratuite, cu ghid, ale orasului vechi Nazaret, aflat la 20 de minute de mers pe jos. Tiberias, situat pe tarmul Marii Galileii, este la 25 de minute cu masina de Plaza. Acesta este cel mai apropiat hotel de Cana, la cca 5 km, dar in Nazaret mai sunt alte cateva hoteluri, de 3-4 stele, pregatite oricand pentru turisti.

Cana se afla la aproximativ 7 km nord-est de Nazaret, pe autostrada A154.

Cana