Ghid turistic Gaza

Piata de Aur din Gaza
Marea Moschee din Gaza
Moscheea Said Hashim din Gaza
Recomandat pentru: situri religioase, arhitectura, cladiri istorice, divertisment, magazine, shopping, atractii turistice

Despre Gaza

Poate cel mai disputat teritoriu, care zilnic ofera televiziunilor si ziarelor ce trateaza evenimentele politice, situat intre Israel si Egipt, Gaza aduce cu sine pe harta lumii o civilizatie in permanenta fierbere politica si interetnica. Gaza este locul de nastere a Entifadei (curent de natura militara al extremistilor islamici).

Primele marturii arheologice despre acest loc vin din anul 1500 I. C. - o inscriptie gasita in Egipt, in Templul Amun at Karnak. Se pare ca in aceasta perioada, orasul a cunoscut o dezvoltare impetuoasa, relatiile comerciale fiind principala preocupare a localnicilor. Fiind principala zona de disputa intre Israel si Organizatia de Eliberare a Palestinei, orasul a suferit de nenumarate ori rigorile razboiului, invaziilor, atentatelor teroriste si luptelor de gherila urbana, din 1993, el aflandu-se sub controlul administrativ al Autoritatii Nationale Palestiniene.

Fiind o bucata lata de numai 40 de kilometri latime, Gaza este un teritoriu aflat intre Mediterana, Egipt si Israel, in afara de Gaza City, aici se mai afla doua localitati importante, Khan Yunis si Rafah, spre sud, la granita cu Egiptul, principala activitate economica fiind agricultura.

Gaza ofera multe locuri atractive, care in ciuda pericolelor si strictetii in deplasare, merita trecute pe agenda dumneavoastra de calatorie.

Qasr al-Basha, un vechi palat aflat in vechiul oras Gaza, astazi tranformat in muzeu, Marea Moschee Iudaica, construita in secolul III, Biserica Ortodoxa Porphyrius, unul dintre rarele lacasuri de cult crestin-ortodoxe din zona, Muzeul de Arheologie, Piata de Aur, una dintre cele mai vechi din lume, activa si astazi, locul unde puteti vinde sau cumpara aur si Biserica Baptista, care detine o librarie publica, deschisa in anul 2006, sunt doar cateva din reperele turistice, marcate pe harta.

La capitolul mancare oferta este incredibil de generoasa, mancarea traditional araba, falafel sau kebabul fiind principalele mancaruri ce le puteti gasi in Gaza. O multime de restaurante si cafenele va stau la dispozitie, fara a pune la socoteala aici restaurantele si cafe-barurile hotelurilor.

Top obiective turistice Gaza

Piata de Aur din Gaza
Piata de Aur din Gaza

Piata de aur (Souk ad-Dahab) este un pasaj acoperit ingust situat in cartierul vechi din Gaza, fiind atat un centru de tranzactionare cat si...

Marea Moschee din Gaza
Marea Moschee din Gaza

Marea Moschee din Gaza este cea mai mare si cea mai veche moschee din Fasia Gaza. Se crede ca aceasta este situata pe locul unui vechi templu filistean....

Moscheea Said Hashim din Gaza
Moscheea Said Hashim din Gaza

Populara Moschee Said Hashim a fost construita in anul 1850 in conformitate cu ordinele de la sultanul otoman Abdul Majeed, folosindu-se zidarie de la...