Informatii utile Gaza

Date generale


Moneda: Shekel (ILS)
Limba oficiala: Ebraica, Araba
Fus orar: GMT 02:00

Gaza este recunoscuta pentru


situri religioase
arhitectura
cladiri istorice
divertisment
magazine
shopping

Cand este indicat sa vizitati Gaza

Din punct de vedere climatic verile sunt toride si uscate, precipitatiile fiind un fenomen destul de rar in aceasta perioada. Iernile blande cu ploi marunte si linistite, ofera turistilor ocazia de a deveni romantici si melancolici.

Cu precautiile de rigoare Gaza poate fi vizitat pe tot parcursul anului. Din pacate, din cauza framantarilor interetnice puternice, evenimentele culturale nu prea sunt intalnite, ele fiind anulate sau mutate in alte orase ale lumii.

Temperaturi medii lunare in Gaza, Israel

Ca evenimente la care puteti fi martor, putem aminti de ceremoniile si comemorarile religioase; ele sunt totusi motiv de dispute interetnice, oricand un conflict fiind posibil sa apara. De aceea va recomandam sa va informati inainte de a va deplasa pentru a participa la unul din aceste evenimente.

Ce sa luati in bagaj

Clima torida si uscata din timpul verii, va obliga sa aveti haine deschise la culoare si comode, incaltaminte adecvata, ochelari de soare, sepci si palarii de soare. In cazul in care sunteti tentat sa vizitati iarna, o garderoba adecvata toamnelor noastre est-europene, este suficienta pentru a va simti confortabil.

Modalitati de plata in Gaza

Moneda folosita in Gaza este shekelul israelian, platile cu cardul si in cash fiind acceptate in majoritatea locurilor. Daca aveti de efectuat tranzactii valutare, va sfatuim sa le faceti numai in locurile atestate.

In Gaza, pentru o masa la restaurant puteti plati intre 28-50 de shekeli sau 28 pentru o masa gen fast-food, pentru un litru de lapte 4,72 de shekeli, un kilogram de cartofi 2,54, un pachet de tigari 8 shekeli, un bilet de autobuz 3,4 shekeli, tarifele la taxiuri fiind deosebit de avantajoase, intre 1,24 si 1,55 de shekeli pe kilometru.

Transportul in Gaza

Transportul in Gaza este in curs de dezvoltare. Sistemul de cai ferate este conectat la cel egiptean, in partea de sud, cel din partea de nord fiind neoperational. Autoritatile fac eforturi pentru extinderea si modernizarea portului, ca si in cazul aeroportului Yasser Arafat, care este inchis, spatiul aerian al Fasiei Gaza fiind inchis, si controlat cu strictete de fortele aeriene israeliene.

Posibilitati de cazare in Gaza

In Gaza sunt numeroase hoteluri, dar exista posibilitatea si de a fi invitat de vreun localnic pentru a petrece o noapte in casa lui, locuitorii orasului fiind relativ ospitalieri.

Intre hotelurile de aici se numara Aldeira Hotel, cu o superba perspective asupra marii, dar cu bar ce nu serveste bauturi alcoolice; Commodore Hotel, care va vine in intampinare cu piscine, sauna, multiple restaurante si room-service 24 de ore; Grand Palace Hotel si Marna House, cel mai vechi hotel din oras, sunt doar cateva locatii unde puteti petrece noptile.

Shopping in Gaza

Cel mai elegant si mai mare mall, Gaza Mall, sta la dispozitia cumparatorilor cu diverse produse, fast-food-uri si restaurante, comparabil cu oricare mall vest-european. Este foarte placut, ca dupa ce ati facut cumparaturile, sa va relaxati langa una din numeroasele fantani arteziene, din interiorul centrului commercial.

Piata de aur este si ea un punct de atractie, aici putand vinde, cumpara sau face troc cu aur si bijuterii.

Viza turistica

Pentru a intra in Fasia Gaza, este necesar sa aplicati din timp catre autoritatile israeliene, care emit vizele pentru straini. De asemenea va recomandam sa cereti informatii suplimentare la consulatete sau ambasadele apartanand statului israelian.

Ca precautii va recomandam sa va interesati de situatia politica si sa fiti atenti la avertizarile emise de diversele autoritati, zona fiind una de conflict.

Nu introduceti alcool in zona, la intrare veti fi cercetat in bagaje. Imbracati-va modest, incercati sa nu atrageti atentia ca sunteti turist occidental si in momentul in care simtiti un potential pericol de conflict sau atentat terorist, parasiti imediat zona.