Ghid turistic Hadera

Recomandat pentru: natura, parcuri, plaja, biserici

Despre Hadera

Hadera este un oras al districtului Haifa, localizat la 45 de kilometri de Haifa si Tel Aviv. Acesta este asezat in lungul campiei de coasta a Marii Mediterane, fiind intemeiat in 1891 de membri sionisti emigranti din Lituania si Letonia, fiind declarat oras in anul 1952.

Hadera este considerat al cincilea oras ca marime din Israel, din el facand parte si imensa padure de eucalipt Nahal Hadera Park si Hasharon Park, localizate la marginile orasului.

Orasul s-a dezvoltat destul de rapid, gratie emigrantilor rusi si etiopieni, insa a devenit o tinta preferata a atentatorilor, mai multe atentate si acte cu caracter terorist avand loc in oras, incepand cu anul 1990.

Din punct de vedere economic, orasul este recunoscut pe plan mondial pentru hartia produsa aici, aceasta industrie continuand sa fie principala activitate economica desfasurata in oras.

De asemenea, Hadera mai administreaza si cea mai mare centrala electrica din Israel, cat si cea mai mare instalatie de desalinizare a apei, de pe intreg teritoriul tarii.

Infrastuctura orasului este pronuntata mai ales prin prisma faptului ca orasul se afla situat pe cele doua mari magistrale feroviare, Linia de Coasta si Linia de Est. Gara este localizata in vestul orasului si este parte integranta a liniei suburbane a orasului Tel Aviv, facand astfel foarte usoara deplasarea turistilor din Tel Aviv si retur. Daca doriti sa vizitati Hadera, va recomandam sa folositi trenul, care este cea mai rapida si ieftina alternativa.

Fiind foarte aproape de Tel Aviv si Haifa, orasul nu dispune de hoteluri sau restaurante, majoritatea turistilor care viziteaza Hadera, la sfarsitul periplului lor prin oras, se intorc inapoi in cele doua metropole, acolo oferta de masa si cazare fiind de-a dreptul naucitoare.

Acelasi lucru se poate spune si despre locurile de agrement, orasul nefiind dotat cu un parc sau o gradina publica, singurul lucru pe care il puteti face, inainte de a va intoarce in Haifa sau Tel Aviv, este sa luati la picior imprejurimile, care va pot oferi suficiente satisfactii vizuale ce merita imortalizate pe pelicula.

Personalitati notabile ce au trait sau s-au nascut in acest oras sunt cantaretul Sarit Hada si baschetbalistul Alon Stein.

Hadera