Ghid turistic Hermon

Despre Hermon

Muntele Hermon, sau "Muntele Seicului" sau „al Batranului”, este un lant muntos, lung de 50 km si lat de pana la 20 km, parte a Muntilor Antiliban, si divizat in prezent intre Liban, Siria si teritoriul controlat de Israel din Inaltimile Golan.

Cea mai mare parte a sa se afla sub controlul Siriei si Libanului. Varful sau la frontiera dintre Siria si Liban, inalt de 2,814 metri, este cel mai inalt punct din Siria si se afla la 14 km nord de pozitiile militare israeliene.

Pe el, in zona tampon dintre Siria si teritoriile controlate de Israel, se afla cea mai inalta pozitie permanenta de observatori ai ONU, din lume.

Povarnisurile sudice ale Muntelui Hermon se extind spre Inaltimile Golan, cuprinzand la 2,236 metri inaltime, punctul cel mai inalt de pe teritoriile aflate sub control israelian. La est, la o inaltime de 2224 m, se afla o statiune de schi alpin si un teleferic care deservesc Israelul.

Partea controlata de Israel a fost cucerita in timpul Razboiului de 6 zile, din 1967. Siria a recastigat-o in 6 octombrie 1973, in prima zi a Razboiului Yom Kippur, in prima batalie de pe Muntele Hermon. Israel a recapatat controlul in 21 octombrie, in timpul actiunii Dessert Operation. Zona controlata de Israel este patrulata in mod frecvent de fortele de aparare israeliene, de politia locala si de fortele de securitate care mentin un punct de observatie strategic de unde monitorizeaza activitatile militare ale Siriei si Libanului.

Denumirea antica Hermon apare deja in Biblie, in cartea Deuteronomului. Apare si in Scriptura ebraica sub numele de Sihon. Este invocat si de Cantarea Cantarilor. Sursa numelui Hermon este radacina ebraica "hrm", al carui inteles este „loc sacru”. Muntele insusi era considerat un loc sacru, intre altele, pentru canaanenii slujitori ai zeului Baal, si era cunoscut si sub numele Baal Hermon. Amoritii au zidit la poalele sale un templu al lui Baal Gad.

Regiunea Hermon facea parte in vechime din teritoriul stapanit de Og, regele Basanului, pe care Moise l-a infrant, cucerindu-i tara. Relatarea biblica marcheaza Muntele Hermon ca granita de nord a regatului antic Israel. In perioada celui de-al doilea Templu, in aceasta zona se afla asezarea inteleptilor evrei Bnei Betira. In Noul Testament, Muntele Hermon joaca un rol indirect. Dupa Evanghelie, Iisus a poposit la poalele muntelui, de aceea potrivit unor traditii crestine, ar fi locul Schimbarii la Fata a lui Iisus, in prezenta ucenicilor Petru, Iacov si Ioan. Dar, de obicei, Muntele Tabor este recunoscut a fi Muntele Transfiguratiei.

In conditii de buna vizibilitate, de pe culmea muntelui se poate vedea pana la 150 km distanta. Arheologul si reporterul Tzvi Ilan, care a prospectat culmea Hermonului la 19 iunie 1974, inainte ca Israelul sa o predea fortei de observatori ai ONU, o imparte in trei varfuri de inaltime comparabila, intre ele situandu-se o vale numita Al Dar. De pe varful nord-vestic se observa Depresiunea Libanului si Muntii Liban pana la Marea Mediterana. De pe varful nord-estic se poate vedea pana la Katana si Damasc, de asemenea regiunile Basan (Bashan), Golan, Ghilad si Galileii. De pe varful de 2814 m se observa toata regiunea de jur imprejur.

Tzvi Ilan a gasit ruinele de templu descrise aici in 1869 de Charles Warren - de la Fondul pentru cercetarea Palestinei. Templul, zidit din pietre mari are dimensiunile de 10-10 metri. Pe partea de rasarit a stancii se afla o mica incapere ca un fel de pestera, purtand o inscriptie in limba araba din 1934. Pe munte, Tzvi Ilan a descoperit obiecte de lut din epoca elenistica si din perioada dominatiei bizantine. S-au gasit si cateva din epoca de fier.

Pe Muntele Hermon, se afla unicul loc de schi din Israel, cu partii pentru incepatori, intermediari si avansati. Tot aici gasim si locuri pentru practicarea bob-ului. Cei care deservesc statiunea de schi sunt din localitatea Neve Ativ, din Israel, si orasul Druze, din Majdal Shams. Statiunea de schi include si o scoala de schi, patrula salvamont si cateva restaurante aflate la baza muntelui sau in varf.

Distanta auto, de la Muntele Hermon la Ierusalim, este de 145 mile, si poate fi parcursa in circa 3 ore, pe drumul 90. Mai este un drum, mai scurt, de 137 mile, dar se merge pe jos si dureaza aproape doua zile.

Hermon