Ghid turistic Muntele Carmel

Despre Muntele Carmel

Muntele Carmel sau Muntii Carmeliti (Djabal Al Karmal), este un lant de munti, in nordul Israelului, care se intinde de la sud-est, din nordul muntilor Samariei (Shomron), pana la nord-vest, la golful Haifa. Lungimea sa este de 23 de kilometri, iar latimea de 8-10 kilometri, inaltimea maxima fiind de 534 de metri, cel mai inalt varf numindu-se Rom Carmel, langa Isfiye. In ebraica numele are intelesul de Via Domnului, avand orasul Haifa la nord-vestul lui, un port important dar si un centru urban foarte cunoscut turistilor. Suprafata muntelui este de 245 de km patrati, si are forma un triunghi.

Muntele Carmel este marginit de Valea Yezreel la est si la nord si Valea Zevulun (Zebulon), Golful Haifa la nord si tarmul Marii Mediterane la vest. In partea de sud-est, muntele este marginit de inaltimile Menashe, care fac legatura cu nordul Muntilor Samariei.

Pe acest lant muntos, regasim orase importante, cum ar fi Yokneam, pe creasta de est; Zikhron Yaacov, pe panta de sud, orasul druz Daliat Al Karmal, pe partea centrala a lantului muntos si orasele Nesher, Tirat Hacarmel si Haifa, pe partea de nord-vest si la baza acestuia.

Muntele Carmel defineste si originea Ordinului Carmelit, in latina, Ordo Fratrum Beatissimea Virginis de Monte Carmelo, in Palestina. Intre secolele XII si XIII, in timpul cruciadelor, cativa pelerini atrasi de memoria Proorocului Ilie si de frumusetea locurilor, au inaltat un mic lacas de cult, inchinat Sfintei Maria, incepand o viata eremitica.

Ordinul este foarte cunoscut pentru austeritatea sa si este un ordin contemplativ calugaresc catolic. El s-a scindat in cursul evenimentelor protestante din secolul al XVI-lea, in doua ordine separate: Ordinul Carmelitilor incaltati (Ordo Carmelitarum Calceatarum) si Ordinul Carmelitilor Desculti (Ordo Carmelitarum Discalceatarum).

Cazarea in zona se poate face la doua hoteluri mai apropiate, Beit Oren Vacation Carmel si Carmel Forest Spa Resort Hotel sau la cateva mai indepartate, dintre care mentionam Marom Haifa, Rotschild Mansion, Dan Panorama Haifa, Dan Carmel Haifa, Dan Garden Haifa si altele.

In ceea ce priveste locurile unde puteti lua masa, va amintim cateva din restaurantele amplasate in jurul locatiei, pe o raza de 20-35 de kilometri: Nola Socks, Maidler’s, Beat Club, Caffee Plus, Pasto, Mandarin Moryia, Duke, Hanamal 24 si multe altele, ele putand fi gasite in special in Haifa.

Ca mijloace de transport puteti opta pentru autobuze, care pot fi luate din Haifa din locatii ca: Haifa Bay Central Bus Station, Carmel Beach Central Bus Station, Haifa Bat Galim Central Bus Station si Eged Terminal.

Pe calea aerului ruta este simpla: Aeroportul International Haifa. De aici, puteti lua trenuri din garile adiacente aeroportului, Lev Ha Mifrats Railway Station, Khof Ha Carmel Railway Station, Kuthsot Ha Mifrats Railway Station si alte locatii.

Muntele Carmel