Ghid turistic Nablus

Despre Nablus

Nablus sau Nabulus (in ebraica Shem), este un oras palestinian situat in centrul Palestinei istorice, la aproximativ 63 de kilometri de Ieruslaim, in nordul Cisiordaniei. Populatia orasului numara aproximativ 162.000 de locuitori, avand o pozitie strategica, intre Muntele Ebal (Eval) si Muntele Gherizim. Fondat de imparatul roman Vespasian, in anul 72, purtand numele de Flavia Neapolis, orasul a fost sub diverse stapaniri, de-a lungul celor 2000 de ani de existenta. Aflat la o inaltime de aproximativ 550 de metri, orasul este situat la 42 la est de kilometri de Tel-Aviv (Israel), si 110 kilometri vest de Amman (Iordania).

Orasul are si un stadion foarte modern cu o capacitate de aproximativ 30.000 de locuri.

Astazi Nablus este considerat unul dintre cele mai importante centre industriale si comerciale, fiind renumit, in special, prin sapunurile cu ulei de masline produse aici, de peste 250 de ani. Un alt punct de atractie este Kenafa, un restaurant cu specific oriental.

Samaritenii constituie o mica comunitate, in zona, traind pe Muntele Gherizim sau in Holom (Israel), continuand traditia de a face pelerinaje si sacrificii la Muntele Gherizim. Puteti fi fascinat urmarind viata acestei mici comunitati a samaritenilor, care numara in jur de 600 de persoane.

Accesul catre aceasta locatie se poate face cu autobuzul, traseele 1 si 60, timpul de deplasare fiind in jur de o ora si douazeci de minute din Ierusalim, traseul 2, 5 si 6 din Haifa, cu durata de o ora si treizeci de minute ori din Tel-Aviv cu traseul 5, drumul fiind parcurs in maximum o ora.

Masa o puteti lua la restaurantele din cele trei mari orase din apropiere, cum ar fi Adomm (restaurant cu specific oriental), Messa, Thai House (restaurant cu specific Asiatic), dar si meniuri rapide, gen fast-food, pe care le puteti savura in locatii gen Aza 17, Burgers Bar, Pizza Patzatz, Meatburger Yvo, Atraff si multe altele.

Oferta de cazare este relativ restransa in zona, avand doar doua hoteluri in Al Bira, Moevenpick Hotel si Royal Court Hotel, in schimb in cele trei mari orase Ierusalim, Haifa si Tel-Aviv, oferta de cazare este foarte generoasa si diversificata, putand opta pentru a va petrece noptile si in Beethleem, la Angel Hotel.

Nablus