Ghid turistic Neve Zohar

Despre Neve Zohar

Neve Zohar este capitala Consiliului regional Tamar si este situat la intersectia Autostrazii 31 cu Autostrada 90 (Zohar Jonction). Numele Neve Zohar se traduce prin Oaza Zohar. Populatia este alcatuita din aproximativ douazeci de familii, aici fiind prezente cladirile administrative ale Consiliului Regional Tamar cat si o Scoala Regionala.

Accesul catre acest oras se poate face cu autobuzele, traseul 6 si 31 din Tel-Aviv (drumul dureaza aproximativ doua ore), din Ierusalim cu traseul 90 (durata drumului, aproximativ o ora si treizeci de minute) si din Haifa cu traseele 2, 6, 31 si 90, dezavantajul fiind ca, din aceasta locatie, timpul destinat deplasarii, creste pana in jur de trei ore.

Cu avionul se poate ajunge urmand, mai intai urmatoarele destinatii: Min’hat Hashnaym Aeroport in Sedom, Be’er Sheva Aeroport si Ein Yahav Airport, dupa care puteti lua autobuze, microbuze sau taxiuri, dupa cum urmeaza: de pe aeroportul Min’hat Hashnaym, traseul 90, durata calatoriei fiind de aproximativ 5 minute, de la aeroportul situat in Be’er Sheva, traseele 25 si 31, timpul alocat deplasarii fiind de o ora si zece minute sau de pe Aeroportul Ein Yahav, cu traseul 90, aveti de mers aproximativ cinci zeci de minute.

Pentru cazare puteti opta pentru unul din hotelurile din zona, cum ar fi Crowne Plaza Hotel Dead Sea, Daniel Dead Sea Hotel, Hotel Tsell Harim Dead Sea, Leonardo Plaza, Honeymoon Hotel Jerusalem, Addar Suite, Leonardo Jerusalem, Shalom Hotel, Dan Butique Hotel si multe altele.

Bucataria autohtona, este bazata in special pe mancaruri traditionale (peste, fructe de mare, carne de vita sau miel), dar amatorii de mancare asiatica pot gasi locuri ademenitoare pentru a beneficia de meniuri thailandeze, japoneze si chiar mancaruri avand originile in vasta bucatarie araba.

Printre restaurantele mai cunoscute, amintim Biankini, Nirka Bar, Inbar Hotel, Hordus Center, Park Hotel Jerusalem, Grandcourt Hotel, Rokfor, Adom, Muza si Hasifriya.

Ca activitati turistice in zona, principalul punct de atractie turistica este, bineinteles, Marea Moarta (Yam HaMelach) sau in araba, Marea Sarata, mare continentala, fara iesire la ocean, singura apa curgatoare, ce alimenteaza marea, este raul Iordan care este si granita naturala intre Israel si Iordania. Marea Moarta are o suprafata de aproximativ 600 de kilometri patrat, fiind situate intr-o depresiune joasa, avand oglinda apei la 396 metri, sub nivelul marii si este continuarea nordica a Marii Gropi Africane.

In partea estica a marii, pe teritoriul Iordaniei, se afla localitatile Bab Edh Dhra si Numeira; legenda spune ca aceste doua localitati, ar fi fost orasele biblice Sodoma si Gomora.

In aceeasta zona, s-au gasit dovezi (aproximativ din anul 9500 i.e.n.), cum ca principala ocupatie a localnicilor a fost agricultura.

Pentru turisti nu numai acest loc reprezinta un punct de atractie, ci si zona inconjuratoare Ein Bokek, care include si ruinele Metzad Bokek si Izvoarele Fierbinti Zohar (Hamei Zohar). Oazele Engedi, reprezinta si ele un loc deosebit de frecventat de turisti.

Un alt punct important al zonei, este Fortareata Masada, un loc incarcat de istorie si de vestigii, lasate de-a lungul timpului de catre popoarele nomade sau chiar de catre localnici. Fortareata a fost ridicata in secolul I i.C., si extinsa in timpul domniei regelui iudeu, Irod Cel Mare (74-4 i.C.).

Cu o pozitie strategica deosebit de insemnata, fortareata a fost ultimul refugiu al rezistentei antiromane a iudeilor, dupa cucerirea Ierusalimului de catre Imparatul Titus Flavius Vespasianus. Legenda spune ca cei 970 de iudei, care mai locuiau in fortareata, au preferat sa se sinucida dupa un indelungat asediu (73-70 d.C.), desi sinuciderea era interzisa in religia lor. Ei au tras la sorti, iar cativa barbati au fost desemnati sa-i omoare, dupa care sa se sinucida si ei. Totusi cinci copii si doua femei au scapat, nefiind ucisi, putand povesti mai apoi, aceasta intamplare.

Redescoperita in 1838, fortareata a fost recostituita incepand cu 1966, astazi ea fiind un mare punct de atractie pentru turisti. De asemenea, in 1973, aici au avut loc filamrile filmului Jesus Christ Superstar, iar in anul 2001 Masada a fost trecuta in patrimoniul cultural si natural al UNESCO.

Alt loc care nu trebuie omis de pe lista dumnevoastra de calatorie, este Qumran, tinutul desertic, cunoscut mai ales prin faptul ca aici au fost descoperite, intr-o pestera, celebrele manuscrise de la Marea Moarta.

Neve Zohar