Ghid turistic Rosh Pinna

Recomandat pentru: relaxare, peisaje, natura

Despre Rosh Pinna

Orasul Rosh Pinna este situat in Galileea Superioara, pe pantele estice ale Muntelui Kna’anin. Avand o populatie de aproximativ 2800 de locuitori, orasul este parte a Districtului de Nord, al Israelului. Infiintat in anul 1882, de catre aproximativ 30 de familii de evrei, intorsi din diaspora dar si din Romania, asezarea poate fi considerate una dintre cele mai vechi comunitati sioniste, de pe intreg cuprinsul tarii. Aflat la doi kilometric de orasul Safed, Rosh Pinna se mai invecineaza, la nord, cu Lacul Hula. Astazi orasul se numeste Agam Ha-Hula, in ebraica, insemnand Apa lui Merom, termenul provenind din limba aramaica, Hulata sau Ulata.

Rosh Pinna a fost parte a Marelui Imperiu Otoman si a fost printre primele asezari ai carei locuitori practicau agricultura moderna, fiind prima asezare de pe teritoriul israelit, care a beneficiat de patronajul lui Sir Edmond James de Rotschild (renumaita familie de bancheri francezi).

Rosh Pinna a beneficiat, de altfel, si de prima scoala evreiasca din zona, scoala ce a fost infiintata in anul 1899.

Orasul beneficiaza si de o poarta aeriana, aeroportul Ben Ya’akov (uneori denumit Manahaiym Airfield), fiind situat la aproximativ doi kilometri, fiind pricipala poarta de intrare, pentru turisti.

De asemenea, orasul are in portofoliu, o foarte moderna clinica medicala. Bazat in special pe tratarea autismului si sondromului discordant, Mifne Center (Punctul de Cotitura), constituie unul dintre cele mai cunoscute centre medicale din Israel.

Ca personalitati care s-au nascut sau au trait in Rosh Pinna, putem aminti de Meir Dagan, fost director Mossaad, politicianul Ami Assaf, cantaretul si compozitorul Ehud Banai dar si de Arna Mer-Khamis, politician si activist pentru drepturile omului.

Punctele de atractie ale orasului le constituie Mitzpe Ha Yamim, un centru spa foarte modern avand o locatie incantatoare, Casa Demnitarilor, construita in anul 1882, care este centrul adminisratiei si fiscului local, dar care deserveste si o mare parte a regiunii Galileea. In trecut, se obisnuia ca din aceasta cladire sa se faca anunturi sau sa se transmita stiri locale, de catre o persoana care,efectiv, striga cu voce tare noutatile.

O sinagoga antica, foarte bine pastrata, va asteapta sa-i calcati pragul si sa va bucurati de istoria ei; mai puteti vizita casa in care a trait si a studiat renumitul cercetator in medicina, Gideon Mer, expert in epidemiologie si unul dintre savantii care au contribuit, in mod definitoriu, la eradicarea malariei, in anul 1930. Casa va ofera o expozitie cu lucruri, echipament de laborator si studii de medicina, empirice, fiind foarte atractiva pentru turisti.

Accesul catre oras se poate face cu autobuzul, din orasele vecine sau din Ierusalim, cu traseele 6, 65 si 90, timpul afectat calatoriei fiind de circa doua ore si jumatate.

Din Haifa, accesul este mult mai facil, autobuzele 70 si 85, parcurgand distanta in aproximativ o ora si zece minute. Din Tel-Aviv ajungeti mergand pe jos, aproximatv doua minute.

In Rosh Pinna puteti gusta preparatele locale, la restaurante precum Habait Shel Rapa, Julian, Babayt Shel Rafa, Meatbalim, Chocolatta, Avira, etc.

Cazarea, vine si ea, cu o oferta foarte generoasa avand de optat intre moteluri sau hoteluri, dintre care amintim Jasmine Mansion, Mitzpe Hayamim Health Farm, dar puteti opta si pentru cazarea in orasele invecinate, cum ar fi spre exemplu, Safed.

De altfel, vecinatatea oraselor va mai ofere posibilitatea de a petrece timpul liber, facand vizite la centrele culturale din zona, sau sa efectuati mici excursii in zonele invecinate, pline de peisaje, flora si fauna uimitoare.

Rosh Pinna, este binecunoscut ca fiind un oras foarte primitor, cu localnici ospitalieri, oras in care va puteti petrece o vacanta intr-un mod foarte placut.

Rosh Pinna