Ghid turistic Safed

Recomandat pentru: biserici, galerii de arta, religie, arta, muzee

Despre Safed

Situat in vecinatatea orasului Rosh Pinna, la numai doi kilometri distanta, Safed este parte a districtulii de nord al Israelului. Aflat la 900 de metri, deasupra nivelului marii, orasul poarta mai multe denumiri, cum ar fi Tzfat, in ebraica, Safad, in araba sau in termeni biblici Shfat, Safed este printre asezarile cele mai inalte ale tarii. Safed a fost considerat unul dintre cele patru orase sfinte, alaturi de Ierusalim, Hebron si Tiberia, fiind considerat si centrul Kabbalah, cunoscut si sub denumirea de misticism iudaic.

Datorita climei blande si a peisajelor sale, orasul este un principal punct de atractie turistic, fiind vizitat anual, de mii de turisti straini sau din Israel.

Conform Cartii Judecatorilor, locatia pe care a fost intemeiat orasul a apartinut tribului Naphtali (trib constituit din descendenti ai fiului lui Jacob si si Bilhah), orasul fiind intemeiat de un fiu al lui Noah (Noe), dupa Apocalipsa. Primele marturii scrise despre acest oras, apar in Evul Mediu, acesta fiind o fortificatie importanta in timpul cruciadelor. Cavalerii Ospitalieri, au contruit aici un castel, in 1240, terenul fiind cumparat de la musulmani.

Safed beneficiaza de o clima mediteraneeana, cu veri dogoritoare si ierni ploioase si reci, rareori cu zapada.

Binecunoscut fiind ca centru cultural intre anii 1950-1960, orasul a fost gazda unor mari oameni de cultura ai tarii, veniti din imprejurimi, cum ar fi Yosl Bergner, Moshe Castel si Menachem Shemi. Printre alte notabilitati al orasului mai putem aminti de Isac Lauria, Shlomo Alkavetz, Joseph Caro, Jacob Berab, Moshe of Trani si Muahmmoud Abbas, actualul presedinte al Palestinei.

Orasul Safed, a avut de infruntat o istorie foarte zbuciumata, precum cutremurul din 1837, pogromul din 1834 si 1929, el fiind distrus complet in anul 1660.

Din Tel-Aviv puteti lua autobuzul 85 si 866, durata drumului fiind de aproximativ treizeci de minute, din Haifa traseele 60, 75 si 85 drata deplasarii fiind de circa o ora sau din Ierusalim, cu traseele 6, 65 si 90, durata de deplasare fiind mai mare, in jur de aproximativ doua ore si jumatate.

Cu trenul, puteti ajunge din Haifa, aici gasind o multitudine de gari care efetueaza curse spre Safed.

Printre numeroasele hoteluri ce va stau la dispozitie pentru a va petrece noptile in oras, va recomandam Ruth Rimonim Hotel, Palacio Doamain Luxury, Peleh Harimmom, Muscat Mitzpe Hayamim, Beit Yosef Hotel si Hacienda Mountain Resort. De asemenea puteti beneficia de oferta generoasa de cazare si in orasele din imprejurimi.

Restaurante ca Ari8, Haari 8 Kosher, La Marjolaine, Judith Galleria, va ofera meniuri delicioase,atat traditional evreiesti cat si feluri de mancare occidentale sau asiatice, bazate pe peste si fructe de mare. Fast-foodurile gen Sashimo Pizza, Burgerranch, Mc Donald’s, Abu Sadak, Domino’s Pizza si Rimini, se adreseaza indeosebi iubitorilor de produse de gen. De altefel orasul va imbie sa savurati o cafea sau unceai, intr-una din numeroasele cafenele si ceainarii.

Din Safed puteti merge in plimbari in zonele invecinate, unde puteti admira peisaje deosebite,sau puteti vizita orasele din imediata vecinatate a sa, in acest mod petrecandu-va timpul intr-un mod foarte placut.

Safed