Ghid turistic Bologna

Recomandat pentru: arhitectura, puncte de interes, situri religioase, lacasuri de cult, cladiri istorice, cladiri istorice, istorie

Despre Bologna

Bologna este cel mai mare oras din provincia Emilia-Romagna din nordul Italiei. Acesta este un oras cosmopolit si plin de viata, cu o istorie bogata. Orasul are aproape 400.000 de locuitori si se afla in Valea Po, aproape de dealurile din Apenini. Bologna este un oras special, incadrat intre zidurile sale medievale, care dateaza din secolul al XIV-lea. Are un caracter roman si clasic care, dupa Evul Mediu, a devenit o comuna libera, iar in secolul al XV-lea a fost condus de familia Bentivoglio, urmand ca apoi sa fie anexat statelor papale. Universitatea din Bologna este una dintre cele mai vechi si mai renumite din Europa. Orasul este cunoscut pentru frumusetea sa, pentru preparatele din bucataria traditionala locala si pentru optiunile politice, de stanga.

Bologna este un oras vechi, cu alei universitare generoase, cladiri istorice si un interesant centru medieval. Centrul istoric compact pastreaza infrastructura medievala, fiind presarat cu biserici, monumente, cladiri publice si muzee. Strazile elegante cu porticuri se ramifica din cele doua piete principale - Piazza Maggiore si Piazza del Nettuno, majoritatea atractiilor turistice fiind grupate in partea de est a orasului. In jurul Pietei lui Neptun, denumita astfel dupa Fontana del Nettuno realizata de Giambologna, se inalta palate medievale. In spatele acesteia, Piazza Maggiore este dominata de biserica gotica San Petronio, de Palazzo dei Notai, resedinta avocatilor din secolul al XV-lea si de Museo Civico Archeologico. Mai departe, spre est, se afla unele dintre cele mal incantatoare cladiri si stradute cu porticuri, intrerupte de piatete atragatoare. Doar doua dintre cele 12 turnuri medievale au supravietuit; pentru o priveliste spectaculoasa urcati in Torre degli Asinelli care, impreuna cu Torre Garisenda, constituie simbolurile orasului Bologna. De aici, districtul universitar este la doar cativa pasi.

O vacanta la Bologna va beneficia de un mare plus daca veti vizita macar o parte din numeroasele parcuri, daca vremea in Bologna va permite. Aici, printre copaci si monumente, veti vedea in special pasari. Dealurile din Muntii Apenini au o valoare naturala deosebita si beneficiaza de un servicii turistice calificate si diversificate, in stransa legatura cu mediul inconjurator.

Pe de alta parte, o vacanta la Bologna stimuleaza placerea simturilor si o satisface, in special, pe cea a gustului. Gastronomia din Bologna este recunoscuta in intreaga lume si servirea mesei aici este un fel de ritual. Exista nenumarate baruri si restaurante.