Transport Bologna

Autobuzele in Bologna

Bologna are un sistem eficient de autobuze condus de ATC - Trasporti Pubblici Bologna. Planurile liniilor sunt disponibile la biroul de turism.

In medie, autobuzele circula zilnic intre orele 06:30 si 23:00. Biletele costa 0.90 € si permit calatorului sa schimbe autobuzele sau sa faca o calatorie dus-intors in interval de ora. Biletul trebuie validat la urcarea in autobuz. O varianta mai economica este biletul Citypass, 6,20 €, care permite opt calatorii (fiecare validare acopera suportul pentru o ora de calatorie), sau biletul de o zi, care costa 2,50 € si este valabil pentru 24 de ore de la data validarii. Un abonament lunar costa 31 €. Bilete si abonamente pot fi achizitionate din tutungerii, baruri, chioscuri de ziare si birouri de informatii turistice.

Servicii feroviare in Bologna

Caile ferate italiene de stat, Ferrovie dello Stato, sunt atat economice cat si eficiente. Statia de tren din Bologna, Bologna Centrale, este situata la Piazza d'Oro Medaglie, in partea de nord a orasului. Facilitatile de aici includ inchiriere auto Avis si Hertz, banci, baruri, restaurante, standuri de ziare si o farmacie.

Pasagerii trebuie, ca inainte de imbarcare, sa valideze biletele prin perforarea acestora in masinile portocalii situate pe peron, evitand astfel eventualele situatii neplacute si amenzile. Este posibil sa fie necesar sa platiti un supliment, in functie de tipul trenului - Diretto, Inter-Regionale, Espresso, Intercity sau Eurostar.

Gara centrala din Bologna este una dintre principalele intersectii din Italia pentru trenuri nationale si internationale. In prezent, cel mai rapid serviciu feroviar este trenul de mare viteza Eurostar care leaga Bologna de Milano in doua ore, Bologna - Florenta - o ora, Bologna - Roma - trei ore, Bologna - Napoli - cinci ore.

EuroCity leaga Bologna cu mai mult de 40 de alte destinatii europene, inclusiv Paris, Basel si Bruxelles.

Centrul orasului este la o plimbare vioaie de zece minute de mers pe jos de-a lungul Via dell'Indipendenza sau o scurta calatorie cu autobuzul 10, 25 sau 30.

Taxiurile in Bologna

Puteti incerca sa opriti un taxi pe strada, dar din pacate acestea opresc rareori. Este mai bine sa folositi o statie de taxi, din Piazza Maggiore sau gara, sau sa va comandati telefonic un taxi la companiile Co.Ta.Bo (telefon: (051) 372 727), sau CAT (telefon: (051) 534 141).

Taxiurile in Bologna sunt scumpe, cu tarife suplimentare pentru bagaje si pentru calatoria pe timp de noapte (22:00 – 07:00 ore) sau duminica. Daca rezervarea este facuta prin telefon, pasagerii vor fi taxati pentru excursie de la punctul de preluare. Tariful minim este de 3 €, cu o taxa de 0,80 € pe kilometru in oras. Un taxi de la aeroport costa aproximativ 15-18 €. Tarifele de taxi sunt calculate pentru a include taxele si serviciile, bacsisul ramanand la latitudinea clientului.

Inchirieri auto in Bologna

Masinile de lux cu soferi vorbitori de limba engleza sunt furnizate de Essediesse, Via Jacopo della Lana 8 (telefon: (051) 393 966), si Linea Blu, Via Corazza 3 (telefon: (051 ) 324 040). Inchirierea unui Mercedes 200 costa 20 € pe ora, cu un supliment de 20% dupa ora 20:00.

Cele mai mari companii de inchirieri auto au birouri in Bologna, inclusiv Avis, Via Pietramellara 27d (telefon: (051) 255 024), si Hertz, Via G Amendola 16 (telefon: (051) 254 830), precum si la aeroport. Conducatorii auto trebuie sa aiba minim 23 - 25 de ani si sa posede un permis de conducere valabil fie in UE, fie international. Preturile prestate sunt relativ mari, in medie de 200-320 € pe saptamana. Asigurarea de baza este inclusa in pretul de inchiriere, desi achizitionarea pachetului suplimentar de asigurare este recomandabila, in scopul de a evita orice taxe suplimentare in cazul unui accident.

In Bologna nu este de fapt nevoie de autoturism in zona compacta a centrului, Centro Storico, unde gasirea unui loc de parcare este dificil de realizat. Zona este inchisa accesului autoturismelor private, zilnic intre orele 07:00 – 20:00, inclusiv duminica si sarbatorile legale. Un bilet special, care costa 4 € pe zi, este disponibil pentru oaspetii care stau in hotelurile din oras. Acesta se poate obtine de la hotel si permite titularului sa parcheze in centrul orasului intre orele 08:00 – 24:00 in timpul saptamanii si de sarbatori, sau in zona imediata in jurul centrului orasului intre orele 08:00 – 18:00 in zilele lucratoare. Biletul permite de asemenea transport gratuit pe autobuze, valabil pentru 24 de ore si pentru o singura persoana. Hotelul valideaza aceste bilete cu o stampila care sa ateste data si ora.

Inchirieri biciclete si scutere in Bologna

Biciclete si scutere sunt disponibile pentru inchiriere la Senzauto, la gara din Piazza d'Oro Medaglie (telefon: (051) 251 401). Pentru a gasi locatia, vizitatorii trebuie sa intrebe de noleggi biciclette (inchiriere de biciclete). Preturile incep pentru biciclete de la 9 € pentru 24 de ore si 25 € pentru 24 de ore pentru scutere.