Cum se ajunge in Italia

Calatoria cu avionul in Italia

Numarul turistilor care ajung in Italia cu avionul a crescut odata cu dezvoltarea liniilor aeriene low-cost in Europa, dar si datorita popularitatii excursiilor scurte, din timpul anului. Principalul aeroport din capitala este Fiumicino. Malpensa in Milano, deserveste capitala economica a Italiei si zona lacurilor. Roma si Milano detin si cate un aeroport secundar: Roma Gampino si Milano Linate.

Marco Polo din Venetia este principalul aeroport din nord-estul Italiei, iar majoritatea vizitatorilor care se indreapta spre Florenta, ajung pe aeroportul din Pisa - la o ora distanta de mers cu trenul sau masina pana in Florenta. Napoli este cel mai activ aeroport international din sud.

Roma Fiumicino (FCO) se afla la 32 km vest de centrul Romei si are trei terminale: A - pentru zboruri interne, B - pentru zboruri interne si cateva internationale si C - doar pentru zboruri internationale, putandu-se ajunge de la portile de imbarcare la terminal cu ajutorul trenului suspendat. Toate cele trei terminale sunt mari, asa ca alocati-va timp suficient pentru a parcurge distantele. Exista puncte de informare interactive in zonele de plecare, respectiv, de sosire.

Roma Ciampino (CIA), la 15 km sud-est de Roma, se afla la scurta distanta de centura orasului care da direct in reteaua de autostrazi. Acesta este aeroportul folosit de companiile low-cost, desi unele zboruri ale acestora aterizeaza si pe Fiumicino. Zona de plecari este relativ mica pentru traficul generat de aceste companii, putand fi foarte aglomerata in timpul sezonului (iulie - august).

Torino Caselle (TRN) se afla la 16 km nord de centrul orasului. Aeroportul a fost extins si modernizat ca urmare a investitiilor pentru Jocurile Olimpice de Iarna din anul 2006. Zonele de sosire si plecare si-au dublat suprafata, avand noi porti de imbarcare, iar sistemul de transportare a bagajelor este cel mai modern din Europa. Pentru descongestionarea terminalului principal la orele de varf a fost infiintata o statie de autobuz, care face legatura cu gara si zona de imbarcare. Noul aeroport a fost gandit de asa maniera incat sa raspunda nevoilor persoanelor cu dizabilitati. Aeroportul are acces direct la reteaua de autostrazi, putandu-se ajunge in cele mai impozante destinatii din Piemont, nordul Italiei, sudul Frantei si in renumitele statiuni turistice din Alpi.

Pisa Galileo Galilei (PSA) este principala cale de acces in Florenta pentru vizitatorii de pe alte continente, fiind situat la 91 km vest de oras. Detine legaturi bune cu orasele din imprejurimi - atat sosele, cat si cai ferate, si opereaza zboruri interne si europene. In terminalul spatios puteti gasi birouri de informatii, o casa de bilete de tren, iar in apropiere o gara.

Milano Malpensa (MXP), principala cale de acces catre nordul Italiei, se afla la 50 km nord-vest de oras. Detine doua terminale: Terminalul 1 preia zborurile interne si internationale, iar Terminalul 2 este destinat zborurilor pe distante scurte si medii, si chartere. In amandoua terminalele puteti gasi birouri de informatii, puncte de rezervari hoteliere si de inchirieri masini.

Milano Linate (LIN), la 7 km distanta de centrul orasului, preia zborurile interne si europene. Va ofera o gama larga de servicii.

Napoll Capodkhino (NAP) se afla la 8 km nord-est de centrul orasului. Preia zboruri interne si europene de linie si chartere. Un autobuz pleaca din aeroport (la fiecare 30 de minute) catre Piazza Garibaldi si Piazza Municipio. Autobuzele nr. 14 si nr. 15 (cu plecare la fiecare 15 minute) ajung in Piazza Garibaldi.

Venezia Marco Polo (VCE) se afla in extremitatea nordica a lagunei, la 7 km de oras pe apa si la 12 km pe uscat. Deservind nord-estul Italiei, acesta preia cu preponderenta zboruri interne sl europene. Terminalul este dispus pe trei niveluri (parterul pentru sosiri, primul nivel pentru imbarcare si plecari, iar al doilea nivel pentru aeronavele VIP).

Calatoria cu masina in Italia

Pentru a conduce in Italia, aveti nevoie de un permis valabil de conducere, talonul automobilului, asigurarea si actele dumneavoastra de identitate. Principalele rute din Romania catre Italia trec prin Ungaria si Austria. Pentru a ajunge la granita de nord a Italiei, alocati aproximativ 20 ore de condus.

Ruta pe care o recomandam este: Bucuresti - Pitesti - Vidin - Belgrad - Lipovac - Sl. Brod - Okucani - Zagreb - Ljubljana - Postojna - Padova - Ferrara - Bologna - Florenz - V. di Chiana - Orvieto – Roma, traseul avand aproximativ 1901.5 km.

Principalele companii de inchiriere au birouri in aeroporturi, gari si in orasele importanfe De obicei, este mai avantajos sa faceti rezervare inaintea plecarii. Companiile locale detin in aeroport locuri destinate preluarii masinii, insa este posibil ca aceste companii sa nu efectueze rezervari din alte tari. Daca faceti comanda printr-un turoperator, acesta poate sa va aranjeze rezervarea. inainte de a pleca,

La ridicarea masinii va trebui sa prezentati cartea de credit si sa platiti cateva taxe. Soferii masinilor inchiriate trebuie sa aiba peste 21 sau 25 de ani. Contractul de inchiriere trebuie semnat de toate persoanele care vor conduce masina. Daca intentionati sa parasiti drumurile publice, verificati daca asigurarea dumneavoastra acopera aceasta clauza. Aveti optiunea de a returna masina cu rezervorul plin, este mai ieftin sa o alimentati dumneavoastra chiar inainte de a o returna. Asigurati-va ca ati verificat cu atentie atat exteriorul, cat si interiorul masinii. Daca descoperiti ca ceva nu este in regula, anuntati imediat, pentru ca un reprezentant al companiei sa intocmeasca un raport in acest sens.

Principalele companii internationale de inchinat masini:
Hertz - www.hertz.com
Alamo - www.alamo.com
Avis -www.avis.com
Budget - www.budget.com

Calatoria cu trenul in Italia

Italia are numeroase tipuri de trenuri si o retea extinsa de cale ferata. Avand in vedere ca tarifele practicate sunt cele mai ieftine din Europa, o calatorie cu trenul poate reprezenta cea mai convenabila modalitate de transport de-a lungul tarii, daca doriti sa vedeti locuri cat mai diverse fara a cheltui prea mult.

Compania nationala de transport feroviar este Trenitalia, iar cursele oferite de aceasta companie acopera intreaga suprafata a tarii, insa este bine de stiut ca mai exista si alte companii private care ofera servicii similare pe anumite linii.

Trebuie sa aveti in vedere ca trenurile nu se remarca prin punctualitate, acest fapt va poate incurca mult daca ati planificat un traseu care implica schimbarea mai multor trenuri.

Tarifele pe tren sunt calculate in functie de distanta, insa variaza daca luati un tren local, regional, un InterCity sau un tren de noapte. Noile trenuri Eurostar sunt cele mai scumpe, insa va ofera servicii de calitate si au vagoane moderne. La aceste trenuri se aplica tarife de lux, trebuind sa platiti un supliment de 12 € daca detineti o legitimatie de calatorie de la Interrail, EurRail sau Trenitalia.

La imbarcare, pasagerii cu dizabilitati trebuie sa ceara ajutorul personalului garii dinainte, pentru a li se pune la dispozitie un sistem de ridicare a scaunului cu rotile. In garile mari exista un birou special de asistenta a persoanelor cu dizabilitati, fiind recomandat sa anuntati cu 24 de ore in avans daca doriti sa primiti ajutor.

Din Bucuresti exista un tren direct spre Venetia. Plecari Luni, Marti, Joi, Vineri, Sambata, la ora 23:58, cu sosire in Venetia la 7:16. Din Venetia trenul se intoarce la 21:21, cu sosire in Bucuresti Nord la 5:15.

Trenurile europene de mare viteza va ofera facilitati numeroase: locuri Clasa I si Clasa a II-a, vagon restaurant/bar, carucioare de bagaje la trenurile de zi, locuri special amenajate pentru schimbarea scutecelor, aer conditionat, telefoane publice toalete, in fiecare vagon (unele dintre ele adaptate pentru scaune cu rotile). Fumatul este interzis in interiorul garilor si in toate trenurile.

Orient Express, cunoscutul tren de lux, circula de la Londra la Venetia. Durata calatoriei este de 31 ore, iar costurile variaza in jurul sumei de 1.770 € (doar dus).

Calatoria cu autocarul in Italia

Autocarele internationale care ajung din Romania in Italia sunt operate de Eurolines. Acestea pleaca in mod regulat din statia Mc Donalds Buzesti din Bucuresti (str. Buzesti nr 4) catre orase din Italia (Udine, Mesrre, Padova, Bolognu, Tlorenta, Roma, Napoli).

Autocarele pleaca in fiecare zi de marti, joi sau sambata la ora 5:45 si din Statia Buzesti (Bucuresti).

Un bilet obisnuit dus-intors de la Bucuresti la Florenta sau Roma costa 170 €.
Durata calatoriei: Bucuresti-Florenta - 32 ore; Roma - 36 ore; Napoli - 39 ore.