Transport Florenta

Plimbarea cu autoturismul in Florenta

Conducerea masinii in interiorul centrului istoric al Florentei este practic imposibila; rezidentii pot merge aici cu masina, doar cu autorizatie.

Amenzile pentru cazul in care suntenti surprins intr-o zona interzisa incep de la circa 90 €. Dupa ce intrati in zona interzisa, este practic imposibil sa treceti de un singur aparat de fotografiat – retineti ca fiecare fotografie in care sunteti surprins in zona interzisa presupune o amenda in plus. La fiecare 40 de secunde, un automobilist din Florenta primeste o amenda pentru incalcarea regulilor in trafic; potrivit cifrelor publicate recent de oficialii orasului, politia rutiera emite aproximativ 90 de amenzi la fiecare minut, peste 12900 de amenzi pe zi. Amenzile aduc aproximativ 52 milioane de euro pentru primarie in fiecare an. Oficialii locali apreciaza ca suma de bani care intra in bugetul municipal, prin amenzile de circulatie, s-a triplat in ultimii 10 ani.

O masina poate fi utila pentru a ajunge la unele destinatii in afara centrului orasului, cum ar fi Fiesole sau Settignano (aceste obiective sunt, de asemenea, accesibile printr-un serviciu cu autobuzul, sau pentru excursii de o zi in locuri minunate, cum ar fi Siena, Volterra, Arezzo etc.

Este posibil sa inchiriati o masina din Florenta. Cei tentati sa faca acest lucru, trebuie sa obtina indicatii precise de la agentia de inchiriere.

Parcarea pe strada din centrul istoric iese din discutie. Aceasta poate fi facuta numai de catre rezidentii cu autorizatie, celelalte masini surprinse aici fiind ridicate imediat. Locurile de parcare in garaje si in locurile de parcare sunt scumpe, 30 € pe noapte.

Pe strada, exista trei tipuri de locuri de parcare: alb, galben si albastru. Alb este numai pentru rezidenti, cele galbene sunt rezervate, astfel incat puteti parca numai pe locurile albastre. Pretul este de 1 € pe ora. Lasati biletul cu taxa de parcare in interiorul masinii intr-un loc vizibil. Atentie: aveti nevoie de monede pentru parcare - aparatul nu va accepta bancnote sau carduri!

Plimbarea pe jos in Florenta

Cele mai multe dintre atractiile turistice majore din Florenta se afla la distante pe care le puteti parcurge pe jos unul de altul. Este posibil sa mergeti de la un capat al centrului istoric al Florentei la altul - nord-sud sau est-vest - intr-o jumatate de ora. Unele dintre strazile din centrul Florentei sunt inchise traficului. Multe altele sunt pur si simplu prea inguste pentru autobuze. De aceea, excursiile cu autobuzul si masina nu sunt recomandate. Acesta este un oras foarte compact, care intr-adevar trebuie sa fie vazut mergand pe jos.

Plimbarea cu bicicleta in Florenta

In oras exista servicii de inchiriere de biciclete. Bicicletele pot fi inchiriate de la mai multe centre; unul dintre cele mai convenabile pentru turisti este situat la statia RMS. Aproape tot centrul istoric al Florentei este usor accesibil pentru biciclisti.

Unele dintre hotelurile din oras ofera clientilor biciclete gratuit. Magazinele care vand biciclete au si servicii de inchiriere, iar unele dintre ele organizeaza excursii pe biciclete, cu ghid, in mediul rural.

Taxiurile in Florenta

Taxiurile sunt disponibile, dar cel mai bine este sa comandati unul atunci cand aveti nevoie, si nu sa-l luati direct de pe strada. Trebuie sa retineti ca taxiurile din Florenta sunt relativ scumpe. Bacsisul nu este obisnuit, cu exceptia cazului in soferul va ajuta sa transportati bagajele etc.

Autobuzele in Florenta

O alta modalitate de a va plimba prin Florenta este utilizarea autobuzelor publice. Un bilet pentru o zi costa 5 € si un bilet pentru 3 zile costa 12 €. Puteti cumpara bilete de la Tabacchi (magazine in care se vinde tutun, care sunt marcate cu "T"), chioscuri / chioscurile de ziare / baruri, cu simbolul Biglietti ATAF, precum si de la biroul ATAF din statia de autobuz de langa Santa Maria Novella, gara principala o orasului.

Tramvaiele in Florenta

Exista o singura linie de tramvai care opereaza in orasul Florenta. Biletele utilizate pe autobuzele ATAF pot fi utilizate si pe tramvai. Durata calatoriei este de aproximativ 23 de minute, intre Santa Maria Novella si Scandicci.