Informatii utile Italia

Date generale


Capitala: Roma
Moneda: Euro (EUR)
Limba oficiala: Italiana
Fus orar: GMT 01:00
Religie: Crestini (83.3%), Musulmani (3.7%), Alte religii (13%)

Italia este recunoscuta pentru


situri religioase
arhitectura
cladiri istorice
puncte de interes
istorie
lacasuri de cult
gastronomie

Cand este indicat sa vizitati Italia

In Italia vremea este foarte variabila. Cu exceptia lunilor de vara, cand temperaturile cresc, iar soarele straluceste toata ziua, aceasta tara montana prezinta toata gama de conditii atmosferice. Clima este predominant mediteraneeana, cu influente alpine in nord, iar sudul indepartat este arid si fierbinte. Primavara este placuta in toate regiunile, dar exista ploi frecvente in luna mai, iar la nord de Roma temperaturile incep sa creasca abia in iunie. In extremitatea sudica, aprilie si mai reprezinta inceputul verii. Cele mai fierbinti luni in Italia sunt din Iulie pana la sfarsitul lui septembrie, cand temperaturile medii se situeaza in jur de 30° C, iar sirocco, un vant fierbinte din Africa, ridica nivelul de umiditate.

Pe timpul verii, in zona din imprejurimile Alpilor se creeaza multe furtuni care ajuta la purificarea aerului, in schimb partile continentale din sudul tarii sufera de pe urma noptilor extrem de fierbinti care fac de obicei somnul dificil.

Ca si primavara, sirocco poate aduce temperaturi foarte ridicate si niveluri crescute de umiditate, in diferite parti ale Italiei, si pe perioada toamnei. Temperaturile incep sa scada in toate regiunile la sfarsitul lunii septembrie, cu ploi frecvente si primul inghet in Alpi.

Temperaturi medii lunare in Italia

In nord, iarna este rece, cu zapada in munti, ingheturi puternice si ceata deasa in campii. Aceste conditii exista, de asemenea, in mare masura in Italia centrala, Toscana sl Umbria, cu geruri mari pe perioada lunilor de iarna. Iarna este cel mal umed sezon in sud, iar temperaturile medii variaza intre 7° C si 13° C. Luna noiembrie este rece si umeda in toata tara. Pe perioada Craciunului puteti spera la zile senine, reci sl insorite. Regiunile montane sunt mai reci, cu ninsori de iarna puternice.

Ce sa luati in bagaj

Aveti nevoie de haine lejere, de bumbac si de in, pentru perioada de vara, exceptand zonele de munte unde scaderile bruste de temperatura si schimbarile conditiilor atmosferice sunt obisnuite. In conditii de umiditate, materialele naturale sunt mult mai confortabile decat cele sintetice. In timp ce, pe timpul iernii, in aproape intreaga Italie e recomandata imbracamintea groasa, in zona sudica se poate folosi imbracaminte mai lejera. In statiunile montane, pe timpul iernii este necesar echipamentul de munte. In metropolele modei, precum Roma, Milano si Venetia, oamenii tind sa se imbrace intotdeauna elegant. Purtati haine care sa va acopere umerii si genunchii daca intentionati sa vizitati biserici sau alte lacasuri de cult.

Din bagajul dvs. nu trebuie sa lipseasca: imbracamintea impermeabila; umbrela plianta; o mica geanta pentru folosirea zilnica, precum o geanta de umar care poate fi purtata peste piept sau o borseta in jurul taliei; carnetul de conducere si pasaportul; incaltaminte confortabila; busola; agenda cu adrese pentru situatii de urgenta sau carti postale; fotocopii ale documentelor importante: pasaport, asigurare, carti de credit si de debit, numarul si seria pasaportului, numere de telefoane mobile, seria camerei video si a altor obiecte scumpe; lanterna si binoclu; trusa de prim ajutor care sa includa plasturi, crema antiseptica, calmante si orice alte medicamente ce v-au fost prescrise; un dictionar de expresii in limba italiana - orice incercare de a vorbi limba italiana este apreciata; obiecte de toaleta si cosmetice, inclusiv creme cu factor de protectie solara, in recipiente, introduse in pungi de plastic, pentru a se proteja impotriva scurgerilor (in avion, datorate modificarilor de presiune din cala de bagaje a avionului).

Preturi medii la cazare in Italia

Italia are o oferta bogata pentru cazare, ne vom referi in cele ce urmeaza la costul cazarii in hoteluri si pensiuni in cateva orase italiene:
Cagliari, 42,61 € cazare pensiune; 52 € cazare in hotel.
Florenta, 17,82 € cazare pensiune; 55,40 € cazare in hotel.
Milano, 34.09 € cazare pensiune; 56,17 € cazare in hotel.
Napoli, 12,27 € cazare pensiune, 47,26 € cazare in hotel.
Pescara, 27,12 € cazare pensiune, 44,94 € cazare in hotel.
Roma, 16,27 € cazare pensiune, 60,82 € cazare in hotel.
Torino, 30.99 € cazare pensiune, 48.81€ cazare in hotel.