Transport Napoli

Napoli este inconjurat de o retea rutiera densa, este conectat la reteaua de cai ferate Gruppo FS, are un port maritim mare si este deservit de aeroportul international Aeroporto di Napoli Capodichino.

Automobile in Napoli

Pe toate autostrazile se percepe taxa rutiera. Una din principalele autostrazi care deservesc Napoli este A1 / E 45, Autostrada del Sole (autostrada soarelui), care duce spre nord-vest prin Roma si Florenta pana la Milano, precum si alte centre economice din nordul Italiei. Extinderea acesteia in directia sud-sud-est este A3 / E 45 pana la Reggio Calabria. Spre est, pana la coasta Adriaticii, se poate ajunge prin intermediul A16, Autostrade dei due Mari (autostrada celor doua mari). Exista de asemenea multe legaturi intre autostrazi si diferite drumuri nationale.

Trenurile in Napoli

Ca important nod de cale ferata, Napoli are mai multe gari si este deservit de reteaua feroviara Ferrovie dello Stato. Statia cea mai importanta pentru serviciile pe distante lungi este Stazione Napoli Centrale, in centrul orasului, in apropiere de Piazza Garibaldi. De aici exista legaturi cu magistrala nord-sud, de-a lungul coastei Marii Tireniene, via Reggio di Calabria, Napoli, Roma si Florenta, ajunge pana la metropolele din Valea Po. Incepand cu anul 2007, Napoli a fost legat de Roma prin intermediul Treno Alta Velocita, cu trenuri care circula cu aproape 300 km/h, reducand astfel timpul de calatorie la sub o ora.

Feriboturile in Napoli

Porto di Napoli, portul din Napoli, este, pe langa importanta sa pentru transportul regional de calatori si de marfa, unul din porturile importante din Italia pentru transportul international. Pe langa functia sa de port pentru containere si marfuri conventionale, acesta deserveste prin intermediul unui terminal de croaziera si transportul international de calatori. Curse regulate de feriboturi fac legatura cu Tunisia, Corsica, Sardinia, Sicilia si insulele din marea Tireniana.

Transportul public in Napoli

Napoli are o retea extinsa de transport public, inclusiv tramvaie, autobuze, troleibuze, funiculare, care de cele mai multe sunt conduse de catre compania detinuta de municipalitate Azienda Napoletana Mobilita (ANM).

Trei lifturi publice sunt in functiune in oras: unul in podul Chiaia, unul in Via Acton si unul in apropierea Podului Sanita. In plus orasul este deservit de o retea de metrou, un sistem feroviar subteran rapid de tranzit, care integreaza atat cale ferata de suprafata cat si linii si statii de metrou subterane. Serviciile de transport feroviar suburban sunt oferite de Trenitalia, Circumvesuviana, Cumana Ferrovia si Metronapoli.