Transport Italia

Informatii cu privire la reteaua de transport public din Italia puteti obtine de la biroul ATAC situat in Piazza dei Cinquecento. De la acest birou puteti primi detalii privind biletele si harti gratuite ale retelei de transport.

Cumparati bilete inainte de a va imbarca, de la chioscuri de tigari, magazine si baruri, unde vedeti logo-ul ATAC. Biglietto integrato a tempo (BIT) costa 1 € si este valabil timp de 75 de minute pentru calatorii nelimitate cu autobuzul si tramvaiul, plus o calatorie cu metroul. Biglietto integrato giornaliero (BIG) costa 4 € si este valabil timp de o zi, incepand de la miezul noptii, pentru un numar nelimitat de calatorii. cu autobuzul, tramvaiul, metroul si trenurile Cotral si F5. Carta integrata settimanaie (CIS) costa 6 € si este valabila o saptamana. Validati biletul la prima utilizare. Aparatele se afla in autobuze si tramvaie, iar in statiile de metrou sunt amplasate inaintea scarilor rulante. Tichetele BIT trebuie validate inca o data daca le folositi la metrou. Amenda pentru calatoria fara bilet (sau daca nu validati biletul) este de 51 € si se aplica cu strictete-fara circumstante atenuante.

Italia are o vasta retea de autobuze. Acestea sunt administrate de o multitudine de companii, majoritatea controland anumite rute la nivel de regiune, desi sunt si.cateva mai extinse. Avand costuri reduse, calatoriile lungi sunt mai avantajoase si mai rapide cu trenul. Autobuzele interurbane fac legatura intre orasele mici sau sate si centrele regionale sau orasele mai mari.

Taxiurile sunt prezente in toate orasele, indiferent de marime. Taxiurile de stat sunt fie albe, fie galbene. Verificati intotdeauna daca taxiul este inregistrat si daca aparatul de taxat functioneaza - evitati sa urcati in cele care nu au aparat, caci pot sa nu fie asigurate. Toate tarifele trebuie sa fie afisate in interiorul masinii. Uneori este dificil sa opriti un taxi de pe strada, asa ca este mai bine sa mergeti intr-o statie special amenajata sau sa comandati unul telefonic.

Vi se va percepe o taxa suplimentara pentru comenzile telefonice, bagaj sau un numar mai mare de pasageri.
Tarifele sunt mai mari noaptea, in zilele de duminica si de sarbatori. Multe companii au tarife prestabilite pentru comenzile catre si dinspre aeroport. Stabiliti pretul inainte de a urca in taxi.

In cazul in care planuiti sa ajungeti in Sicilia sau Sardinia, puteti opta pentru o calatorie cu feribotul. Cu exceptia traversarii stramtorii Messina, este bine sa faceti rezervari dinainte. Trebuie sa ajungeti in port cu cel putin 2-6 ore inainte de plecare. Companiile va vor oferi detaliile necesare in momentul cand faceti rezervarea.

Porturile principale sunt marcate clar pe indicatoare printr-o barca, denumirea portului de destinatie si cuvantul traghetti (feribot). Feriboturile care circula peste noapte sunt dotate cu cabine de dormit.