Ghid turistic Trieste

Recomandat pentru: istorie, muzee, situri religioase, arhitectura, cultura, puncte de interes, plimbari in aer liber

Despre Trieste

Trieste este un oras-port situat in nord-estul Italiei, intre Marea Adriatica si granita Italiei cu Slovenia. Trieste este unul dintre cele mai frumoase orase ale Italiei, o mare parte din fosta sa grandoare putand fi observata in fatadele cladirilor neo-clasice.

Trieste a fost construit de austrieci pentru a le servi drept port. Strazile si cladirile in stil neoclasic, usor paraginite, contrasteaza cu seria de vestigii romane si impresionantele constructii medievale: castelul si catedrala din Trieste. Cu un cult recunoscut al cafenelelor, o multitudine de asociatii literare si o politica cand socialista, cand de dreapta, Trieste prezinta un amestec de culturi, limbi si credinte care formeaza puntea dintre lumea mediteraneeana si Europa centrala. Cu locuitori ospitalieri si o bucatarie de exceptie, orasul este locul perfect unde sa va cazati, daca doriti sa explorati platoul Carso.

Portul orasului este printre principalele repere din cadrul localitatii Trieste si intotdeauna un centru de activitate. Construit pe o retea de strazi din secolul al XVIII-lea, Borgo Teresiano, numit si Citta Nuova (Orasul Nou, construit la dorinta Mariei Tereza), este cuibarit intre mare si platoul de calcar. Piazza Unita d'Italia este o piateta Splendida, cu iesire la mare. In spatele acesteia se inalta dealul San Giusto, unde se afla cele mai vechi cladiri din oras.

Principalele atractii, in afara de plaja din Trieste, destul de apreciata atat de localnici, cat si de turisti, sunt Cattedrale di San Giusto, in stil romanic, mozaicurile venetiene si ciclul de fresce din Cappella di San Giusto, precum si Risiera di San Sabba, un muzeu impresionant amplasat intr-un fost lagar de concentrare. Trieste este un oras relativ mic si compact, dar bogatia istoriei sale a generat, in timp, o selectie buna de muzee, completata cu informatii despre trecutul sau lung si interesant. Principalele muzee includ Museo del Mare, in care portul orasului, odata prosper, este amintit in exponate, si, de asemenea, Muzeul de Stiinta.

Astazi, orasul Trieste este in mod gresit trecut cu vederea de turistii care aleg sa viziteze alte orase italiene, cu infrastructuri foarte dezvoltate de turism, cum ar fi Venetia (162 km la vest). Cu multe atractii culturale, muzee, magazine de calitate si vestigii antice romane, Trieste este baza perfecta pentru cei care doresc sa exploreze aceasta zona a Italiei.

Trieste