Ghid turistic Udine

Recomandat pentru: arhitectura, situri religioase, lacasuri de cult, puncte de interes, cultura, expozitii, galerii de arta

Despre Udine

Situat la aproximativ 40 de km de granita slovena, orasul Udine este capitala istorica a regiunii Friuli Venezia Giulia. Inca din epoca neolitica, aceasta regiune a fost locuita de o serie de populatii diferite. Dupa declinul Imperiului Roman de Apus, zonele Aquileia si Cividale au crescut treptat in importanta. Localitatea Udine este mentionata pentru prima data in istorie in 983 d.Hr. Republica Venetia a cucerit orasul in 1420 si pana in 1797 a ramas sub control venetian. Dupa infrangerea din batalia de la Caporetto in Primul Razboi Mondial, a devenit sediul Inaltului Comandament Italian si de atunci a fost o parte importanta in Italia.

Datorita istoriei sale variate si culture, Udine dispune de un numar mare de obiective turistice, ce atrag mii de vizitatori. Este un oras de provincie cu influente venetiene - strazi cu arcade, canale, restaurante si un ritm de viata relaxat. Suburbiile intinse pot fi dezamagitoare, insa "Centro Storico" (Centrul Istoric) s-a pastrat nealterat. Acesta este dominat de Castello di Udine, despre care se spune ca ar fi fost construit din pamantul adus de hunii lui Attila in coifurile lor. Puteti ajunge la castel din Piazza della Liberta, descrisa ca fiind cea mai frumoasa piata de tip venetian, de pe uscat. Palazzo del Comune aminteste de Palatul Dogilor. Pe sub Arco Bollani, o frumoasa poarta construita de Palladio, pe care puteti vedea impozantul Leone Marciano (un leu inaripat), ajungeti la Castello di Udine, trecand pe sub arcadele pictate cu fresce.

In timp ce Trieste este capitala regionala si domneste peste coasta, orasul Udine prezideaza campiile regiunii interioare si varfurile sale alpine. Astazi, Friuli Venezia Giulia este cunoscuta ca o regiune de vinuri, dar renumita si pentru Prosciutto di San Daniele si branza Montasio. Udine este o locatia excelenta in care puteti degusta aceste delicatese.