Despre Kazahstan

Republica Kazahstan se gaseste in Asia Centrala si se intinde pe o suprafata de 2.724.900 km². Numara o populatie de 17.522.100 locuitori, iar limba oficiala ale statului este kazaha, desi limba rusa se vorbeste pe arii extinse. Speranta de viata a locuitorilor de aici este de 64,34 ani pentru barbati si 74,59 ani pentru femei.

Din punct de vedere adminitrativ, Kazahstanul se imparte in 14 provincii care se divid, la randul lor, in districte. Sub aspect geografic, relieful tarii este alcatuit, in principal, din zone desertice si semidesertice, iar un sfert din suprafata tarii este acoperita de stepe. Partea de sud si est a Kazahstanului este strajuita de muntii Tien Shan si Altai.

Provincia Almaty, situata in sud-vestul tarii, este centrul cultural si spiritual al tarii, iar orasul Almaty cel mai mare din tara, fosta capitala, este cea mai pupulara destinatie turistica a Kazahstanului, mai ales pentru turistii interesati de itinerarii si drumetii pe Muntii Tian Shan. Zona de nord, unde se gaseste si actuala capitala, Astana, cuprinde orasele cele mai industrializate din tara. Daca vizitati aceata regiune, veti descoperii ca aici etinicii rusi sunt foarte numerosi. Desertul Kazah acopera mare parte din zona sudica a tarii si cuprinde provinciile Kyzylorda si Zhambyl. In afara de aspectul natural deosebit, atrag atentia turistilor numeroasele monumente istorice. Un alt punct important pe harta turistica kazaha il reprezinta Muntii Altai, care se gasesc in partea de est a Kazahstanului. Odata ajunsi aici, veti fi cuceriti atat de peisajul alpin special, cat de lacurile cristaline care domina zona. Bazinul Marii Caspice se gaseste in partea vestica a tarii cu cele mai importante porturi dar si vechi statiuni turistice din timpul fostei URSS, care se mai pot vizita si astazi. Tinutul muntos din zona centrala a tarii este cu adevarat impresionant. Astana, a doilea mare oras al tarii, capitala Kazahstanului incepand cu anul 1998, se remarca printr-o dezvoltare accelerata si are cateva edificii ce merita vazute. Unul dintre cele mai mici orase, dar, totodata, cele mai interesante, Turkestan, este situat in regiunea desertica a tarii. Aici se gaseste cel mai impresionant monument istoric din Kazahstan. Este vorba de Mausoleul lui Timur, construit in secolul XIV. In sud, la Aksu Zhabagly, se afla cea mai mare rezervatie naturala a tarii, ce gazduieste aproape 1300 de specii de plante si 51 de specii de mamifere, inclusiv unele exemplare rare, precum leopardul de zapada si numeroase specii de pasari. Orasul Baikonur, cunoscut in intreaga lume datorita cosmodromului pe care il gazduieste, merita o vizita, mai ales daca sunteti interesati de cosmonautica.