Ghid turistic Aktau

Recomandat pentru: natura, plaja, gradina botanica, monumente, litoral, gastronomie

Despre Aktau

Aktau, sau Shevchenko cum era denumit in trecut, este unul dintre cele mai mari orase din vestul Kazakhstanului si totodata principalul port maritim al tarii la marea Caspica. Orasul este situat in peninsula Mangyshlak si este capitala provinciei Mangystau. Aktau este cunoscut pentru sistemul unic de organizare a strazilor si locuintelor. Astfel, strazile orasului nu au nume, iar adresele complete sunt formate din trei numere: primul este numarul blocului, urmat de numarul cladirii si apoi de numarul apartamentului. Acest mod ciudat de organizare se datoreaza faptului ca acest oras a fost initial conceput pentru muncitorii din rafinariile de petrol.

Initial teritoriul pe care se afla acum orasul Aktau a fost locuit de triburi antice ale scitilor, gasindu-se ustensile si obiecte vechi in urma unor sapaturi arheologice. Orasul a fost fondat in anul 1961 ca o asezare de acoperire cunoscuta sub numele de Guriyev 20, imediat dupa asta incepand si dezvoltarea depozitelor de uraniu in zona. In anul 1963 orasul a fost deschis catre public iar pana in anul 1991 a purtat numele de Shevchenko, in onoarea poetului ucrainean Taras Shevchenko care fusese exilat in acest oras datorita opiniilor sale impotriva sistemului de guvernare. Orasul a primit numele de Aktau in anul 1991 in urma prabusirii Uniunii Sovietice, moment in care Kazakhstanul si-a castigat independenta.

Aktau dispune de un aeroport international, o gara si un port maritim foarte dezvoltat. Autobuzele si taxiurile reprezinta principalele mijloace de transport public ale orasului. Orasul detinea in trecut o centrala nucleara ce in afara de faptul ca producea plutoniu, era utilizata si pentru a oferi curent electric orasului si pentru a desaliniza apa. Guvernul din Kazakhstan a decis in urma unui plan de dezvoltare pe termen lung, construirea unei noi centrale langa locul in care a fost cea veche.

Orasul beneficiaza de un climat temperat continental cu nuante de ariditate, caracterizat prin veri uscate si ierni balnde. Astfel, temperatura medie a lunii Ianuarie este de – 0.5 grade Celsius, iar cea a lunii Iulie este de 25,5 grade Celsius. Sezonul estival dureaza din luna mai pana in luna septembrie, iar orasul este foarte cautat pentru statiunile sale moderne su pentru clima propice pentru acest sezon.

Din punct de vedere arhitectural Aktau este un oras relativ tanar, orasul imbinand cladiri moderne de afaceri cu blocurile si resedintele de tip sovietic. Principala atractie pentru turistii ce aleg acest oras ca destinatie de vacanta ramane insa marea Caspica impreuna cu plajele foarte bine amenajate. Alte atractii de ordin cultural sunt: Monumentul MiG la mallul Victoria, Muzeul de Istorie si studii regionale, Teatrul dramei, Piata Ynytmak.

Presedintele Kazakhstanului Nursultan Nazarbayev a inceput un nou proiect in anul 2007 in ceea ce priveste dezvoltarea turismului in orasul Aktau. In prezentul oras se va construi practic un al doilea oras in partea de nord-vest unde se vor construi cladiri moderne asemenea celor din Emiratele Arabe Unite, deoarece acest plan este sub patronajul seicului Abdullah ibn Zaid Al Nahayan.

Aktau