Informatii utile Astana

Date generale


Moneda: Tenge (KZT)
Limba oficiala: Kazaha, Rusa
Fus orar: GMT 06:00

Astana este recunoscuta pentru


monumente
arhitectura
muzee

Cand este indicat sa vizitati orasul Astana

Avand in vedere faptul ca Astana beneficiaza de un climat continental cu nuante extreme, anotimpul specific in care este indicat ca turistii sa viziteze orasul este cel de vara. Temperaturile pe timp de vara prezente in Astana sunt foarte placute cu maxime de 35 – 38 de grade Celsius, ceea ce face ca Astana sa aiba un climat propice in timpul verii pentru turism.

Ca o curiozitate, Astana este cea de-a doua capitala din lume din punct de vedere a temperaturilor scazute, prima fiind capitala statului Mongolia, si anume Ulanbator. Climatul specific Astanei este unul continental extrem caracterizat prin veri calde cu ploi de scurta durata si ierni lungi cu temperaturi foarte scazute. Temperaturile pot ajunge in timpul verii si pana la 35 de grade Celsius, iar pe timpul iernii pana la -30, -35 de grade Celsius, in Astana fiind, de asemenea, stabilit si recordul pentru temperaturi scazute in aer si anume -51 de grade Celsius.

Temperatura medie anuala este de 38.3 grade Celsius, luna ianuarie fiind cea mai rece inregistrandu-se o temperatura medie de -14.2 grade Celsius, iar luna iulie fiind cea mai calda si cu o temperatura medie de 20.8 grade Celsius.

Temperaturi medii lunare in Astana, Kazahstan

Din punct de vedere demografic, Astana are o densitate de aproximativ 958 de locuitori pe kilometru patrat si o populatie totala de 705.897 locuitori. Dupa unele studii se asteapta ca in anul 2030 populatia Astanei sa ajunga la 1 milion si asta datorita lucratorilor emigranti din statele vecine precum Uzbekistan si Kargazstan.

Transportul intern in Astana

Cursele de autobuz in interiorul orasului costa 60 de tenge, iar biletele se pot procura de la soferul autobuzului. Autobuzele sunt destul de confortabile insa de obicei sunt foarte aglomerate.

Cei care prefera taxiul trebuie sa stie ca preturile sunt destul de mari, iar pentru un tur complet al orasului pot plati pana la 1000 de tenge. Unii taximetristi vorbesc putina engleza, iar altii doar conduc si iti indica pretul pentru cursa.

Shopping in Astana

In oras exista doua mari magazine de suveniruri si anume magazinul Talisman si magazinul Tsum. Primul dintre ele ofera o varietate de produse incepand de la tricouri pana la instrumente traditionale de cantat, bijuterii. Preturile sunt destul de mari iar magazinul este pazit in permanenta de paznici pentru a nu se fura. Cel de-al doilea magazin de suveniruri, Tsum, are o gama variata de obiecte in totalitate de origine kazakha.

Fiind un oras destul de dezvoltat si dorindu-se a fi centrul economic si comercial al Asiei Centrale, Astana are foarte multe supermarketuri si malluri. Eurasia si Tsum sunt cele doua mari centre comerciale ale orasului, primul dintre ele fiind construit primul din oras si la care se pot gasi produse la preturi foarte accesibile.

Gastronomia orasului Astana

Mancarurile traditionale statului Kazakhstan sunt prezente in toate orasele, astfel si in Astana regasim Beshbarmak si, de asemenea, Boursaky. Fiind un loc foarte vizitat de turisti, sunt multe fast fooduri la care puteti gasi Shashliq, ce este un fel de kebab si costa foarte putin. Toate aceste mancaruri traditionale pot fi gasite si la restaurante, iar printre cele mai importante restaurante amintim: restaurantul Soprano, Melnitsa, Ali Babas.

Bautura specifica Kazakhstanului este Kumis-ul, si este compus dintr-o varietate de lapte, o parte din ele fiind putin sarate iar altele usor fermentate. De asemenea, se poate gasi si vodka la aproape toate supermarketurile din oras, iar preturile sunt intre 2 dolari sticla si pot ajunge pana la 115 dolari sticla.

Astana, desi un oras ce se doreste a fi centru economic si comercial, ofera si o viata de noapte pentru cei ce doresc sa iasa noaptea in cluburi. In oras sunt peste 10 cluburi de noapte, dintre care cel mai cautat de turisti este clubul “Ciocolata” care este localizat in aceiasi cladire cu hotelul Radisson SAS, iar preturile sunt decente.

Alte informatii utile

In oras se pot gasi ghiduri turistice la magazinele de specialitate si, de asemenea, un numar de telefon este pus la dispozitie pentru turisti. Din aceste ghiduri puteti afla foarte multe despre cultura, istoria si stilul de viata a locuitorilor din Astana.

Pentru cei ce doresc sa isi cumpere cartela de telefon din Astana, acestea sunt foarte ieftine si pot fi cumparate fara a semna vreun document. In Astana exista trei mari furnizori de telefonie mobila si anume Tele2, Beeline si Kcell.

Bancomate pentru cei ce doresc sa retraga bani prin aceasta metoda, se pot gasi in centre comerciale, in hoteluri sau chiar pe marile bulevarde ale orasului. Cele mai folosite carduri aici sunt cele VISA deoarece mai multi turisti au avut probleme cu Mastercard. Bancile pot converti dolari, euro sau ruble si mai putin lirele sterline.

Astana