Cum se ajunge in Kazahstan

Calatoria cu avionul in Kazahstan

Sunt doua mari aeroporturi in Kazahstan, Almaty International Airport (ALA) si Astana International Airport (TSE). Almaty International Airport este cel mai mare din tara si se gaseste la 18 km distanta de centrul capitalei Almaty. Compania aeriana nationala este Air Astana, care efectueaza zboruri cu destinatia Antalya, Amsterdam, Beijing, Hanovra, Frankfurt, Londra, Moscova si Seul.

Dintre companiile europene care opereaza zboruri de pe acest aeroport se numarea KLM (Amsterdam), British Airways (Londra), Lufthansa (Frankfurst) si Turkish Airlines (Antalya). Astana International Airport (TSE) se gaseste la doar 14 km distanta de capitala Astana. Si aici, companii ca Lufthansa, Turkish Airlines si Austrian Airlines (Viena), alaturi de cele mai importante companii aeriene asiatice, efectuaza zboruri pe 16 destinatii externe, iar Air Astana, alaturi de SCAT si Zhetysu, efectueaza zboruri interne in cele mai importante orase din Kazakhstan. Pentru a ajunge de la Bucuresti la Almaty, trebuie sa cautati un zbor prin Istanbul (1h 5 min), apoi schimbati spre Almaty, un zbor de 5 h si 20 minute. In functie de durata escalei, ar trebui sa ajungeti la Almaty in aproximativ 20 de ore.

Calatoria cu trenul in Kazahstan

Sistemul feroviar este gestionat de Compania Nationala Feroviara – Kazakhstan Termir Zholy (KTZ), iar calatoria cu trenul este cea mai potrivita optiune de a va depalasa dintr-un oras in altul, avand in vedere intinderea uriasa a teritoriului Kazahstanului. Trenurile, desi nu sunt foarte rapide, sunt curate si confortabile. Cele mai importante statii se gasesc in Astana, Karaganda si Almaty, dar gari se gasesc si in orase de dimensiuni mai mici. Cele mai utilizate rute sunt Almaty – Moscova (durata 3 zile si jumatate), Almaty – Novosibirsk (1 zi si jumatate), Almaty – Urumky (China) – un drum de 34 de ore. In afara de distanta lunga care separa aceste orase, in general, se pierd intre 3-4 ore la granita cu Rusia, si intre 6 si 8 ore, la granita cu China. Oricum, ca regula generala, nu numai legaturile cu orasele din afara granitelor dureaza mai mult, dar si pentru a ajunge de la Almaty la Astana, calatoria cu trenul dureaza o zi. Mai exista un tren rapid (Talgo), care circula pe aceasta ruta in 9 ore, iar pentru un bilet platiti 900 KZT (6.08 USD). Mai retineti ca mancarea oferita in tren nu este de cea mai buna calitate, motiv pentru care, calatorii sunt sfatuiti sa-si procure mancare si racoritoare, inainte de a se urca in tren. Oricum, trenul stationeaza in jur de 20 de minute in fiecare statie de pe traseu, astfel incat aveti posibilitatea sa va aprovizionati si de pe platforma garilor. Biletele se pot achizitiona de la ghiseele garii dar si online. Atat categoriile de trenuri, cat si modul de procurare al biletelor este similar cu cel din Rusia, dar costul biletelor este mai mic in Kazakhstan. Pentru a parcurge „Drumul matasii” luati trenul din Gara II, din Almaty, spre Urumqi, cu plecare de la 23.00, in fiecare sambata. Drumul dureaza aproximativ 30 de ore. Trenul are vagon restaurant, dar este bine sa va aprovizionati cu alimente inainte de a pleca la drum. Este recomandabil sa va faceti rezervarea cu cel putin o luna in avans, pentru a fi siguri ca gasiti locuri disponibile. In Almaty exista 2 mari gari. Gara I este situata in centrul orasului, iar Gara II se gaseste la 4 km distanta de centrul Astanei.

Calatoria cu autobuzul in Kazahstan

Pe distante mai reduse este convenabil sa folositi serviciile companiilor de autobuze si minibus. Exista un autobuz care circula de luni pana sambata de la Almaty (statia Sayran) spre Urumqi (China), un drum de aproximativ o zi. Daca veniti spre Almaty din Urumqi, trebuie sa stiti ca biletele se cumpara de a Bian Jiang Bing Guan Hotel, care se gaseste in sudul orasului Urumqi. Exista numeroase curse de minibus care circula intre Almaty si Bishkek, in Kargazstan. Autobuzele care fac legatura intre orasele din Kazahstan, au standarde reduse de confort si nu sunt recomandate decat pe distante scurte. Pentru rutete lungi apelati la tren sau avion.

Calatoria cu masina in Kazahstan

Automobilul se conduce pe partea dreapta a drumului, iar semnele de circulatie sunt similare cu cele europene. Limita de viteza este de 90 km/h pe autostrazi si 50 km/h in oras. Unele drumuri, in special cele regionale, se afla intr-o stare destul de precara, astfel ca trebuie sa conduceti cu atentie sporita, mai ales daca sunt tranzitate de animale domestice. Este interzis vorbitul la telefon in timpul condusului. La fel, purtarea centurii de siguranta este obligatorie. Parcarea se realizeaza numai in spatiile special amenajate, cotracost. Benzinariile se gasesc pe principalele artere ale oraselor. Pentru 1 L benzina platiti 0.91 USD si pentru 1 L motorina, 0.65 USD. In afara capitalei, benzinariile sunt foarte rare, motiv penru care este bine sa faceti plinul la plecarea din oras. In general, preturile din afara capitalei pe litru de benzina/motorina sunt mai mari cu 50%, fata de benzinariile din marile orase. In afara oraselor Almata si Astana, drumurile se afla intr- o stare precara, motiv pentru care se recomanda soferilor sa circule cu atentie. De asemenea, circulatia pe timpul noptii nu este recomandata din cauza slabei iluminari a drumurilor publice. Permisul de conducere international, insotit de cel romanesc, va permite sa conduceti autoturisme pe teritoriul Kazahstanului, pe perioada valabilitatii vizei. Odata cu prelungirea vizei, trebuie sa faceti demersurile necesare in vederea obtinerii permisului de conducere local. Mult mai avantajoasa este varianta inchirierii unui autoturism cu sofer de la companiile care ofera servicii in acest sens, in special, in orase ca Almaty, Astana, Aktau si Atyrau. Preturile variaza intre 100 si 150 USD/zi, in functie de distanta parcursa, la care se mai adauga si costul combustibilului.