Ghid turistic Karaganda

Recomandat pentru: -

Despre Karaganda

Karaganda este capitala provinciei cu acelasi nume si este al 4-lea oras din punct de vedere demografic dupa Almaty, Astana si Shymkent. Dupa recensamantul din anul 1999 orasul avea o populatie de aproximativ 460000 de locuitori din care peste 70 % erau de origine germana datorita faptului ca au facut parte din partea germanico-sovietica si au fost deportati in Kazakhstan la ordinul lui Stalin in urma invaziei lui Hitler in Polonia. Populatia orasului a scazut foarte mult in perioada anilor 1989-1999, initial fiind al doilea oras ca numar de locuitori din Kazakhstan. Aceasta scadere drastica a aparut atunci cand 100000 de locuitori de origine germana au emigrat inapoi in Germania.

Din punct de vedere etimologic numele de Karagandy provine de la arbusti de Caragana, datorita faptului ca acesti tip de arbusti sunt foarte abundenti in aceasta zona. Locul original in care a fost stabilit orasul este considerat acum a fi vechiul oras datorita exploatarii de carbune din perioada sovietica, fapt ce a condus la mutarea orasului cu cativa kilometri mai la sud.

Orasul Karaganda dispune de un climat continental umed caracterizat prin ierni foarte reci si veri calde. Cantitatea de precipitatii este una moderata pe tot parcursul anului, fiind un pic mai mare in perioada dintre lunile mai – iulie. Zapada apare frecvent, insa stradul de zapada nu depaseste 30 de centimetri. Cea mai scazuta temperatura a fost inregistrata in anul 1938 si a ajuns pana la – 42.9 grade Celsius, iar cea mai ridicata a fost de 40.2 grade Celsius si a avut loc in anul 2002.

Din punct de vedere economic, Karaganda este un oras industrial in care principala industrie era cea de exploatare a carbunelui folosindu-se ca forta de munca prizionerii din fostele lagare sovietice. Extractia carbunelui a continuat si este folosita si in prezent si continua sa reprezinte una dintre principalele activitatii din ramura industriala. Karaganda fusese propus spre a deveni capitala a statului Kazakhstan insa a pierdut in defavoarea Astanei.

Karaganda este situat direct in inima stepei, intr-un spatiu destul de vast si izolat la aproximativ 220 kilometri sud-est de capitala Astana si la 1000 de kilometri nord-vest de Almaty. Orasul este renumit pentru doua lucruri: pentru exploatatiile de carbune si pentru fostele lagare comuniste. Aceste doua lucruri au fost in stransa legatura datorita faptului ca Stalina folosea aceste lagare in apropierea minelor de carbune pentru a folosi prizionerii ca forta de munca. Acest sistem era denumit KarLag si in momentul sau de apogeau ajunsese sa fie exstins pe o suprafata mai mare decat intreg teritoriul Frantei.

In oras exista mai multe institutii de invatamant superior printre care si o universitate construita in anul 1972 si, de asemenea, institute medicale si politehnice. Pe langa acestea se mai adauga si centre de cercetare, un centru de mass media, o gradina botanica, un muzeu si cateva teatre.

Karaganda este mai putin un oras turistic decat restul oraselor din Kazakhstan, insa daca sunteti prin trecere si vreti sa vedeti un obiectiv turistic cultural puteti alege unul dintre cele amintite mai sus.

Karaganda