Ghid turistic Kenya

Recomandat pentru: arhitectura, situri religioase, cladiri administrative, divertisment, fortarete, istorie, palate

Despre Kenya

Republica Kenya, asa cum este denumita oficial, se gaseste in Africa de Est Ecuatoriala si ocupa o suprafata de 580.367 km². Are o populatie ce depaseste putin peste 43 milioane locuitori si o densitate de 67,2 locuitori/km² si unde speranta de viata a locuitorilor, conform estimarilor din anul 2012, se situa in jurul varstei de 61,62 ani pentru barbati si 64,55 ani pentru femei, iar limbile oficiale vorbite aici sunt swahili si engleza.

Relieful Kenyei este format in mare parte de podis, mai inalt zonele lacului Victoria si mai redus, spre est, la limita cu Oceanul Indian, in timp ce, de la nord la sud, tara este traversata de o campie de aproximativ 30 km latime. Zonele montane cele mai importante se gasesc in regiunea Rift Valley, de unde izvoresc lacuri importante, precum Magadi sau Naivasha, in timp ce pamanturile cele mai fertile, propice activitatilor agricole, se gasesc in zonele estice. De altfel, trei sferturi din populatia Kenyei se ocupa activitati agricole, in special, culturi de porumb, sorg, arbori de ceai, cafea bumbac dar si cu cresterea animalelor, ceea ce face din Kenya una dintre principalele exportatoare de produse lactate de pe continent.

Kenya este marginita de Oceanul Indian pe latura sud–estica, in timp ce la sud, se invecineaza cu Tanzania, cu Etiopia in nord si cu Uganda in vest. Numele tarii provine de la Muntele Kenya, considerat simbolul tarii, al doilea ca inaltime de pe continentul african. Conform descoperirilor arheologice, zona marilor rauri din Kenya a fost populata inca din paleolitic, iar litoralul a reprezentat un important factor economic pentru dezvoltarea comertului intre Africa, Persia si India, comert controlat in secolele VII-VIII de catre arabi, intemeietorii oraselor Mombasa si Malindi de astazi. Porturile celor doua orase sunt ocupate de portughezi la inceputul secolului XVI, care vor fi indepartati in anul 1729 de sultanatul Oman-Zanzibar. Sultanatul care se ocupa cu comertul de sclavi, este fortat sa cedeze catre coroana engleza toate posesinunile sale in anul 1887. La mijlocul secolului XX, populatia kikuyu, declanseaza o miscare de eliberare de sub controlul englez, cunoscuta sub numele de „miscarea Mau-Mau”, care l-a avut ca reprezantant pe Jomo Kenyatta, personalitate marcanta a poporului kenyan. In anul 1964, Kenya devine republica independenta, iar politica pro-occidentala dusa de acesta asigura, pentru urmatoarele doua decenii o relativa stabilitate si dezvoltare economica a tarii. Astazi, puterea legislativa apartine unui Parlament unicameral, iar cea executiva este exercitata de presedinte. Din punct de vedere administrativ, Kenya este impartita in 47 de provincii semi-autonome (mkoa), conduse de catre un guvernator. Provinciile de divid, la randul lor, in 69 districte (wilaya).

Cel mai important oras al tarii, situat in sudul Kenyei, este capitala Nairobi, cel mai mare centru industrial, comercial si financiar al Africii de est. Orasul, al carui nume se traduce in limbajul triburilor locale „apa rece”, a fost intemeiat la sfarsitul secolului XIX, fiind desemnat centrul administrativ al colinistilor englezi din Kenya. Astazi, Nairobi, este un important nod feroviar si rutier in Africa, dar si unul dintre cele mai renumite centre de conservare si cercetare a culturii de pe continentul african. Aici se gasesc importante academii de stiinta, universitati, biblioteci si unele dintre cele mai interesante muzee.

Turismul este un domeniu aflat intr-o ascensiune continua in Kenya, datorita faptului ca tara a fost inzestrata cu unele dintre cele mai spectaculoase rezervatii nationale, dar si plaje, transformate in statiuni turistice de vis. Astfel, o expeditie in Masai Mara, considerata cea mai mare rezervatie salbatica din Africa, ce se intinde pe o suprafata de 320 km², se va dovedi cu adevarat o experienta de neuitat, unde aveti ocazia sa filmati turmele de elefanti, girafe, hipopotami, crocodili, dar si cateva specii de pasari rare. Supranumit „taramul gigantilor”, Parcul National Amboseli, care se intinde pe aproximativ 400 km², situat in apropierea granitei cu Tanzania, gazduieste turme de elefanti, fiind totodata locul unde aveti ocazia sa cunoasteti traditiile triburilor Maassai.

Pe de alta parte, de-a lungul coastei sudice a orasului Mombasa, turistii iubitori de soare, nisip alb si ape de un turqoise ireal, vor gasi aici un adevarat paradis, unde puteti urmari de aproape viata animalelor marine. In acest sens, Rezervatia Marina de la Kisite – Mpunguti, situata in apropierea Insulei Wasini, este un loc pe care nu-l puteti rata. Plajele sunt traversate de paduri tropicale luxuriante, ce gazduiesc babuini, leoparzi si deferite specii de pasari.

Nici turistii pasionati de istorie nu se vor simti neglijati in aceasta tara. Orasul istoric Lamu, intemeiat de triburile Swahili, este unul dintre locurile cele mai interesante din Kenya, un adevarat centru de conservare a culturii traditionale.