Cum se ajunge in Kenya

Calatoria cu avionul in Kenya

Exista trei aeroporturi internationale in Kenya, care deservesc cele mai importante zone turistice ale tarii. Astfel, capitala Nairobi este deservita de Jomo Kenyatta Internatioanal (NBO), iar celelalte doua se gasesc in Mombasa, Moi International (MBA), respectiv Aeroportul International Eldoret (EDL), situat in orasul omonim. Cel mai mare este Jomo Kenyatta, pe care opereaza companii din toate colturile lumii, alaturi de compania nationala kenyana, Kenya Airways. Aeroportul dispune de 3 terminale, dintre care doua destinate curselor internationale, care pune la dispozitia pasagerilor servicii bancare complete, restaurante si duty–free. Legatura de la aeroport cu centrul orasului se poate face cu ajutorul unui autobuz (nr.34) care circula in intervalul orar 06.00 – 21.00, cu plecari la fiecare 20 de minute, pe un traseu ce dureaza trei sferturi de ora si care are statii la principalele hoteluri din oras. Exista si posibilitatea sa calatoriti cu trenul de la aeroport cu plecari la fiecare 60 de minute, timpul calatoriei fiind vizibil mai scurt dar si pretul biletului mai scump. In general, drumul din centrul capitalei pana la aeroport este deosebit de aglomerat, motiv pentru care ar fi ideal sa va rezervati doua ore in avans pentru a fi siguri ca nu pierdeti avionul. Ca regula generala, pentru destinatiile interne trebuie sa ajungeti la aeroport cu 45 de minute inainte pentru check-in.

Companii low cost, precum Fly540, Airkenya sau African Express Airways efectueaza zboruri zilnice de pe aeroportul Wilson din Nairobi spre alte 12 aeroporturi pe care sunt operate curse interne, in special, pe rutele Nairobi-Mombasa, Malindi, Lamu si Kisumu, precum si spre Parcurile Nationale Amboseli si Masai Mara. Alaturi de Turkish Airlines care zboara din Istanbul, cu destinatia Nairobi, importante companii europene au curse regulate spre aceasta capitala, precum British Airlines din Londra, Brussels Airlines din Bruxelles sau KLM din Amsterdam. De la Bucuresti la Nairobi nu exista legatura directa, dar cel mai repede se ajunge pe ruta Bucuresti - Istanbul- Nairobi, un zbor de aproximativ 8 ore, cu escala la Istanbul de 12 ore.

Calatoria cu autocarul in Kenya

Transportul public al tarii se bazeaza in special pe microbuze, denumite in limbaj local matatus, aflate in subordinea companiei nationale de stat Kenya Bus Services (KBS), care circula in Nairobi si cateva orase invecinate. O alta companie care efectueaza transport local in Nairobi este Citi Hoppa, care dispune de autobuze prevazue cu 25 de locuri, sunt foarte confortabile, in timp ce autobuzle Coast Bus sunt cele care circula intre capitala si Mombasa. Acestia pun la dispozitia calatorilor autobuze moderne si confortabile, in timp ce compania Ascott face legatura intre Nairobi si Kisii si incearca sa-i atraga pe pasageri prin conditii deosebite de transport, oferindu-le si gustari pe timpul calatoriei. Pentru a ajunge din capitala in orasele de pe coasta de vest, puteti apela la autobuzele companiei Akabama Bus, care are curse atat ziua, cat si pe timpul noptii.

Calatoria cu masina in Kenya

Pentru a conduce autoturismul in Kenya aveti nevoie de carnet de conducere international, iar pentru a inchiria o masina in aceasta tara trebuie sa aveti minimum de 23 de ani si carnet de conducere cu o vechime de cel putin 2 ani. In Kenya, masina se conduce pe partea stanga sensului de deplasare, iar purtarea centurii de siguranta este obligatorie pentru toti pasagerii. Evitati sa folositi telefonul mobil daca nu dispuneti de sistem hands-free. Multi turisti sositi in Kenya prefera sa exploreze tara cu masina, mai ales ca nu sunt percepute taxe de drum, iar benzinariile sunt numeroase, in special, Shell si Caltex. In zonele rurale si orasele mici, parcarea se poate face in zonele amenajate, fara plata, dar in marile centre urbane, puteti parca numai in spatiile special amenajate, contra cost.

Kenya dispune de doua autostrazi importante care traverseaza continentul african, respectiv, autostrada (4) de la Cairo de Cape Town, ce leaga Africa pe directia nord-est–sud si din Nairobi spre orasele din sud, aceasta este una dintre cele mai aglomerate rute, pe care se poate circula, totusi, in conditii bune. In general, drumurile in Kenya sunt destul de putin intretinute, iar condusul masinii pe timpul noptii este chiar contraindicat. Daca optati pentru inchirierea unei masini pentru vacanta, optati pentru cele 4X4, mai ales ca unele drumuri devin cu totul impracticabile in timpul sezonului ploios, iar pretul variaza intre 50 si 100 USD/zi.

Calatoria cu trenul in Kenya

Calatoria cu trenul in Kenya este comparabila ca durata cu autobuzul, dar este considerata mai sigura. Principala ruta feroviara leaga Nairobi de Mombasa, o calatorie ce poate fi efectuata cu un tren express care circula pe timpul noptii (12 ore) si sunt gestionate de compania Rift Valley Railways. De la gara din Nairobi pleaca o serie intreaga de alte trenuri care fac legatura cu orase importante din tara. Trenul “Jumbo Kenya Delux”, care circula intre Nairobi si Mombasa, precum si cel care face legatura intre Nairobi si Kisumu, denumit “Port Florance Expres” pun la dispozitia calatorilor trenuri de clasa I (75 USD/persoana), prevazute cu doua cusete, iar costul include cina si micul dejun. La clasa II-a (65USD/persoana), prevazute cu 4 cusete, iar la clasa III beneficiati de locuri individuale si acces la restaurant. Pentru oricare dintre categorii, este nevoie sa faceti rezervarea in avans cu cel putin 3 zile, iar plata se poate face online.