Despre Kuweit City

Oras metropolitan, capitala a Regatului Kuweit, cunoscut si sub titulatura de Madinat al-Kuwait, Kuweit City este destinatia perfecta pentru turistii amatori de cultura, istorie, religie, distractie si shopping. Situat in chiar centrul tarii, pe malurile Golfului Persic, orasul este unul dintre cele mai infloritoare si mai bogate ale lumii, din toate punctele de vedere: economic, cultural si turistic.

Primele habitate, conform cercetatorilor, dateaza din secolul XVIII, prin reprezentantii familiei clanului Al-Sabah, familie care mai tarziu, a detinut autoritatea asupra localitataii si regiunilor invecinate orasului. Primul zid, construit in anul 1760, a fost semnalul dezvoltarii uluitoare a orasului, detonator a propriei flote (aproximativ 800 de vase) si avand relatii comerciale cu Baghdad (Iraq) si Damasc (Egipt), devenint si un important port, in jurul secolului XIX.

Din istoria orasului, un punct de cotitura este invazia trupelor irakiene, la data de 2 august 1990, eveniment ce a reprezentat startul Razboiului din Golf, armatele apartinand Tratatului Nord-Atlantic (NATO), eliberand orasul in 1991, in urma operatiunii militare de mari proportii, cunoscuta sub numele de Furtuna in Desert (Desert Storm). Pentru a sarbatori victoria fortelor aliate, orasul a fost vizitat in aprilie 1993, de presedintele Statelor Unite ale Americii, de la acea vreme, George W. Bush.

Clima orasului este una dintre cele mai vitrege din toata regiunea golfului, cu veri caniculare, ploi violente dar si cu furtuni de nisip. Temperatura depaseste uneori 55 de grade, orasul avand parte de ploi destul de rar, aproximativ 20 de zile pe an, in restul zilelor vremea fiind caniculara, cu umiditate variind intre 60-80%.

Orasul are in administrare si aproximativ 40 de suburbii, din acest motiv fiind considerat cel mai mare oras, ca suprafata, de pe intreg teritoriul Regatului.

Boom-ul economic cunoscut dupa invazia irakiana, a indemnat investitorii sa faca mari infuzii de capital in mai toate domeniile, si turismul bucurandu-se de o atentie speciala din partea acestora. Asa au aparut mari lanturi hoteliere, care vin in intampinarea turistilor cu oferte foarte atractive, cu facilitati pentru petrecerea timpului liber si agrement, din cele mai diverse. Dezvoltarea economica este palpabila si din punct de vedere commercial, aici functionand mall-uri si centre comerciale din cele mai renumite, din toata lumea. Practic, Kuweit City, poate fi considerat un “corn al abundentei”, in materie de comert, in arealul orasului putand fi numerate aproximativ 360 de astfel de locatii.

Orasul abunda in locuri atractive pentru turisti, de la muzee, galerii de arta, puncte de interes religios, pana la marile centre comerciale. Putem spune ca orasul insusi este un muzeu al arhitecturii, zgarie norii si cladirile ultramoderne, oferindu-va o perspectiv unica si imposibil de uitat, pe tot parcursul sederii dumneavoastra.

Ca principale puncte de interes va semnalam Turnurile Kuwait, Muaeul National, Muzeul Marinei, Muzeul Masinilor Clasice si Retro, Muzeul Natural de Stiinta si Istorie, Muzeul Memorial dedicat Razboiului din Golf sunt doar cateva din atractiile ce le puteti vizita, in prima faza. Daca doriti sa aprofundati explorarea orasului, va mai recomandam Marea Moschee, Turnul de Telecomunicatii (o bijuterie arhitecturala dar si tehnologica), parcurile de agrement Entertaiment City, Aqua Park, Skating ring (pentru iubitorii sportului pe role) si Green Island (Insula Verde). Pentru iubitorii de cumparaturi, Shouq Sharq, Marina Mall (unul dintre cele mai renumite mall-uri ale Orientului), Bairaq, Al Hamra Luxury Shopping, Bustan, dar si un mall cu tente accentuate retro, Mubarikiyah. Timpul petrecut la cumparaturi va fi si un fel de lectie de tehnica si arhitectura, luxul, maretia si diversitatea, va vor incanta cu siguranta.

Asa cum aminteam mai sus, oferta hoteliera este absolut naucitoare, noi amintim doar de JW Marriot, Swiss Belhotel Plaza, Holiday Inn Downtown, Ibis Sharq, Plaza Athenee Hotel, Oasis, Sheraton, Four Points Sheraton, Kuwait Hyatt, fiind doar unele din cele mai cunoscute branduri n materie.

Lanturile de restaurante si produse tip fast-food, nu aveau cum sa lipseasca din acest oras, Salsa Verde KC, Aussie Café, Relish, Benihana, Delicacy, Wildefire, Al Balad (restaurant cu specific libanez) si Maroosh food, reprezinta doar o mica parte a brandurilor prezente aici.

Orasul este infratit cu Tunis (Tunisia), Beirut (Liban), Gaziantep (Turcia), Dubai (Emiratele Arabe Unite), Beverly Hills (Statele Unite Ale Americii) si altele.

Transportul cunoaste si el o faza infloritoare, incepand cu anul 2008, fiind in desfasurare un vast plan de extindere a cailor ferate printr-o retea de cai ferate, cu marile orase arabe. De asemenea, oun metrou ce va desevit de patru linii principale, a fost proiectat primele garniture urmand sa fie date in folosinta, in 2016, pe numai doua linii pentru inceput.

Aeroportul International, si el o bijuterie arhitectonica din punct de vedere al designului dar si a suprafetei, opereaza curse interne si internationale, inclusive low-cost, pentru cursele interne. Beneficiind de o infuzie de capital substantiala, aeroportul este intr-o faza de extindere, proiectul urmaind sporirea capacitatii sale, in ceea ce priveste numarul de turisti ce vin si pleaca anual, in 2010 el gazduind peste sase milioane de pasageri.

Proiectul urmeaza sa fie definitivat in anul 2016, dupa cum a anuntat Autoritatea Nationala pentru Aviatie. Pe aeroport opereaza toate companiile aeriene renumite din lume, Air Arabia, Emirates, KLM, Jet Airwais, Lufthansa, Qatar Airlines, Turkish Airlines si United Airlines.

Kuweit City