Ghid turistic Laos

Recomandat pentru: arhitectura, arta, cultura, puncte de interes, cladiri istorice, expozitii, lacasuri de cult

Despre Laos

Republica Democratica Populara Laos, asa cum este denumita oficial, se gaseste in Asia de sud-est (Peninsula Indochina) si este singura tara din aceasta zona fara iesire la mare. Laos are o populatie ce numara aproximativ 5.261.000 locuitori, cu o densitate de 22.2 loc/km² si o suprafata de 236.800 Km². Speranta de viata a locuitorilor de aici este de 60,85 ani pentru barbati si 64,76 pentru femei. Limba oficiala a statului este laotiana.

Din punct de vedere administrativ, Laos se imparte in 16 provincii si o municipalitate reprezentata de capitala tarii, Vientiane. Aceasta se gaseste un partea central–nordica a tarii, pe malul stang al fluviului Mekong, in apropierea granitei cu Thailanda. Desi se intinde pe o suprafata redusa, Vientiane este o destinatie turistica foarte cautata. Orasul are o serie intreaga de edificii si monumente care atrag atentia oricarui calator, respectiv, Templul That Luang, construit la mijlocul secolului XVI, cel mai mare monument funerar budist din Laos, care mai pastreaza inca doua dintre cele patru pagode initiale – Vat That Luang Tai si Vat That Luang Neua. Templul Phara Kéo este alta locatie interesanta, care adaposteste numeroase statui ale lui Buddha din secolele VI-IX si stele cu inscrisuri Lao si Mon. La fel de impresionant este si complexul buddist Si Sket (1818), in care se gasesc mai bine de 2000 de statui intruchipandu-l pe Buddha sau Palatul Prezidential, acestea fiind doar cateva dintre cele mai vizitate atractii turistice.

In partea de nord - vest a tarii se afla orasul Huoay Xai, situat pe malul fluviului Mekong, la granita cu Thailanda. Este un loc aparte, de unde puteti admira rasaritul, fie ca va aflati pe malul fluviului, fie ca urcati in turnul templului situat pe strada principala. Tot in zona nordica a tarii, se afla unul dintre cele mai pitoresti orase din Laos, Luang Namtha, recunoscut pentru treseele montane, vizitat in special de turistii pasionati de drumetii, mai ales ca peisajele de aici sunt cu adevarat spectaculoase si cu o vegetatie bogata. Nu puteti vizita nordul Laosului, fara sa treceti prin Munag Xay, capitala multietnica, ce atrage turistii prin frumusetea naturii si diversitatea culturala. Fie ca vizitati satul cu cei 500 membri ai grupului etnic Khmu, fie ca parcugeti un drum de 50 de minute care desparte satul de cea mai mare pestera din Laos, care se intinde pe 16 km, in mod sigur, veti fi cuceriti de acest oras.

In regiunea de sud a tarii, cel mai interesant oras este de departe Pakse, totodata, unul dintre cele mai mari din tara. Aici puteti vedea cel mai frumos templu al orasului, numit Wat Luang, astazi scoala a calugarilor budisti. Al doilea mare oras al tarii, Savannakhet, impresioneaza turistii prin imbinarea elementelor traditionale specifice culturii lao cu arhitectura colonistilor francezi si atitudinea ospitaliera a locuitorilor. Orasul se mandreste cu numeroase edificii, printre cele mai importante numarandu-se stupa construita in secolul XVI, That Ing Hang Stupa, cea mai venerata din tara, sau templul Wat Xayaphoum, ridicat tot in secolul XVI, astazi, transformat in scoala pentru calugarii budisti. Tot in partea de sud a tarii, merita vizitat Champasal, cunoscut pentru ruinele Kmer, monument ce face parte din patrimoniul cultural universal.

Frumusetea peisajelor, numeroasele monumente istorice, alaturi de traditiile si obiceiurile locuitorilor de aici, sunt doar cateva motive ce va pot determina sa alegeti Laosul ca destinatie pentru vacanta dumneavoastra.