Cum se ajunge in Laos

Calatoria cu avionul in Laos

Wattai International Airport (VTE) este cel mai important aeroport din tara si se gaseste la 2 km distanta de Vientiane. Alaturi de compania nationala aeriana, Lao Airlines, mai opereaza zboruri pe acest aeroport companiile Bangkok Airways si Vietnam Airlines (Hanoi), Air Asia (Kuala Lampur). Un alt aeroport international se gaseste la Pakse (PKZ), situat in sudul tarii, de unde se opereaza zbori spre Siem Reap si Hi Chi Minh. Luang Prabang – Luang Prabang Airport (LPQ), situat in orasul cu acelasi nume, este al doilea ca marime din tara si aici efectueaza curse doar Vietnam Airlines (spre Hanoi, Siem Reap) si Lao Airlines.

Pentru a ajunge din Bucuresti la Vientiane, puteti cauta o cursa pe ruta Bucuresti – Frankfurt (esc.2h 40min.), Frankfurt – Bangkok (esc.6 h) si Bangkok – Vientiane. Un drum care dureaza aproximativ 18 ore.

Calatoria cu autobuzul in Laos

Autobuzele sunt foarte incete, deoarece sunt foarte vechi, iar drumurile sunt intr-o stare destul de precara. Avantajul major este ca sunt foarte ieftine. Minibusul este mai des utilizat de turisti, mai ales pe ruta Vientiane spre Vang Vieng si Luang Pragbang. In general, rutele intre orase sunt parcurse cu autobuzele. In orasele mari precum Vientiane, Luang Prabang, Udomxai, Savannakhet si Pakse exista numeroase statii de autobuz care circula atat pe rute interne, cat si extene (Vientiane – Bangkok, Savannakhet – Hue, Vientiane – Hanoi sau Luang Prabang – Hanoi).

Autobuzele care circula pe rute mai lungi (sawngthaew) sunt, de fapt, camioane prevazute cu doua randuri de banci. Autobuzele VIP, (Chitprasom sau Kriang Kai) pentru care platiti 24 USD/ 100 km, pret dublu fata de autobuzele normale (13 USD/bilet). Daca vreti sa ajungeti la Pakse din Vientiane, puteti rezerva un bilet la clasa VIP, pentru un pret de 24 USD/persoana, un drum ce dureaza aproximativ 10 ore. Acestea nu sunt prevazute cu aer conditionat, dar pentru ca sunt foarte aglomerate, e bine sa va faceti rezervare din timp. Sawngthaew circula mai mult pe rute reduse ca distanta si nu au statii fixe. Soferii opresc la solicitarea calatorilor. Un alt mijloc de transport este Lot doi saan (autobuzele din lemn). Aceste mijloace de transport au reprezentat multi ani la rand principalul mijloc de transoport in Laos. Capitala Vientiane este singurul oras care dispune de o retea de autobuze locale si trei autogari. O gara este situata in centrul orasului, folosita cu precadere de autobuzele ce transporta pasageri in capitala si in imprejurimi ca Nongkhai, Udonthani, Khone Khean si din Tailanda. Autogara Nord face legatura intre capitala si orasele din regiunea nordica a tarii. Autogara Sud, situata in Dong Dok, face legatura intre capitala si regiunile sudice ale tarii.

Calatoria cu masina in Laos

Drumurile se afla in general intr-o stare precara. Doar un procent de aproximativ 20% din drumuri sunt asfaltate, dintr-un total de 21.716 km. De curand, a fost data in folosinta autostrada care face legatura intre Savannakhet cu granita vietnameza, in Lao Bao. O alta autostrada deschisa circulatiei de putin timp, face legatura cu Kunming. Conexiunea intre Laos si Thailanda, peste Fluviul Mekong, se face prin asa numitele poduri ale prieteniei (I si II), iar un al treilea face legatura intre provincia Nakhon Phanom din nord-vestul Thailandei cu provincia Khammouan, din Laos. Daca intentionati sa parcurgeti distante mai lungi cu masina, trebuie sa stii ca aveti nevoie de aproximativ 18 ore pentru 200 km. Este bine sa va informati asupra conditiilor de drum inainte de porni pe un anumit traseu. In general, in Laos, chiar si in capitala, nu se creeaza ambuteiaje. Automobilele se conduc pe partea dreapta a drumului. Nu se recomanda conducerea autoturismele pe timp de noapte, data fiind slaba iluminare a drumurilor publice. Limitele de viteza sunt 40km/h in orase si 90-100 km/h in afara oraselor, iar pentru 1 L benzina platiti 1.6 USD, in conditiile in care 1L de motorina costa 1.23 USD. Pentru a conduce autoturismul pe drumurile publice din Laos aveti nevoie de permis de conducere international.

Calatoria cu trenul in Laos

Din cauza slabei infrastructuri a drumurilor, sistemul feroviar din Laos este destul de redus si nu exista rute turistice care sa poata fi parcurse cu trenul. In anul 2009 a fost infiintata prima legatura feroviara intre orasul thailandez, Nong Khai si Tha Naleng, situat in apropiere de capitala Vientiane. Sunt doua trenuri care circula zilnic pe aceasta ruta si unul de noapte care face legatura cu Bangkok, pentru care platiti 8 USD/ pers. la clasa III si 37 USD/persoana clsasa I.