Ghid turistic Luang Prabang

Recomandat pentru: puncte de interes, situri religioase, arhitectura, simbol turistic, arta, cladiri istorice, cultura

Despre Luang Prabang

In prezent un sit UNESCO, Luang Prabang a fost, in trecut, capitala tarii Laos. Asezat la confluenta a doua rauri care aproape inconjoara orasul, si la poalele unul deal pe care este construit un templu, acest oraas este deosebit prin arhitectura sa traditionala Lao, formata din case de lemn cu multe detalii si cateva influente europene, ca dovada a faptului ca Laos a fost sub dominatia franceza, in timpul colonizarii Indochinei.

Turistul va ramane uimit la vederea acoperisurilor aurii, decorate cu mozaicuri si murale din viata lui Buddha, de balcoanele din secolul al XIX-lea si de ferestrele cu o forma deosebita. Toate aceste cladiri creeaza un contrast feeric cu vegetatia abundenta dealului si cu conturul muntilor care se profileaza in departari.

Un oras mic, insa cu o atmosfera si o personalitate debordanta, Luang Prabang este un loc ce atrage mii de turisti in fiecare an. De aceea, multi spun despre el ca este cel mai incantator oras din intreaga Asie de Sud!

Primul aspect care va va impresiona, aici, va fi curatenia extrema, datorata atat implicarii UNESCO, dar si mentalitatii si filozofiilor locuitorilor, care au un respect profund pentru mediul in care traiesc si o responsabilitate mare fata de natura si constructii. Exista si un grup mic de proprietari de afaceri, care investesc continuu in dezvoltarea orasului, astfel incat se mentine la standardele dorite atmosfera generala, in acest mare flux de turisti veniti de pretutindeni.

Daca ajungeti in Luang Prabang, va recomandam sa faceti efortul necesar pentru a va trezi la 6 dimineata si a participa la ceremonia ofrandelor, in cadrul careia calugarii budisti aduna orez de la sateni si turisti, de-a lungul strazii Sakkaline. Totusi, va recomandam sa fiti retinuti in ceea ce priveste fotografiile si, daca doriti sa oferiti orez calugarilor, sa va asigurati ca acesta are o provenineta sanatoasa si ca nu le va face rau.

Deschis intre orele 08:00-11:30 si 13:30 -16:00, in fiecare zi in afara de cea de Marti, Haw Kham reprezinta o atractie deosebita pentru turisti, acesta fiind un fost palat regal, in prezent muzeu. In teatrul adiacent se tin, uneori spectacole de teatru sau de dans. Din pacate, fotografierea sau filmatul sunt interzise.

Phou Si este dealul din spatele orasului, care va va oferi o vedere de ansamblu asupra orasului. Va recomandam sa il vizitati in timpul rasaritului sau al apusului, insa trebuie sa aveti grija in timp ce urcati sau coborati, deoarece nu sunt trepte amenajate foarte bine. Exista doua puncte de acces pe el, primul fiind in fata Palatului regal, pe strada Sisavangvong, in timp ce cel de-al doilea se afla pe strada Sisavang Vatthana.pretul de intrare pe Phou Si este de aproximativ 20.000 kip.

Vat Xieng Toung este cea mai veche manastire din oras, aceasta fiind deschisa intre orele 6 si 18. Pretul de intrare este de 20.000 kip. Se poate intra de langa raul Mekong.

Alte atractii turistice din Luang Prabang sunt: cascada Kuang Si, templul Vipassana, pesterile Pak Ou, cascadele Tad Sae, zona Tad Thong.

Luang Prabang