Despre Vientiane

Vientiane este capitala tarii Laos. Comparativ cu celelalte capitale din Asia de Sud, aceasta ofera turistului o atmosfera linistita, relaxanta, specifica unui oras mic. Din punctul de vedere al atractiilor turistice, acest oras ofera doar o serie de temple buddhiste. Dupa ce ati terminat de vazut toate aceste temple, singurul lucru pe care il puteti face este sa va relaxati pe malul raului, sa gustati din berea nationala – Beerlao si sa priviti rasaritul si apusul.

Desigur, exista si alte activitati de facut, in special datorita faptului ca turismul infloreste in aceasta tara, ceea ce a condus la aparitia unui numar mare de investitori si comercianti. Constructii noi se gasesc la tot pasul si chiar si Palatul Prezidential este in reconstructie, urmand a i se da un nou aspect.

Vientiane dateaza inca din anul 1000. In anul 1500, atunci cand Lan Xang a decis sa il traansforme intr-un oras administrativ important, a inceput dezvoltarea sa. In anul 1828, acesta a devenit capitala protectoratului francez, pozitie pe care a mentinut-o pana in anul 1953. Astazi, el este cel mai mare oras din Laos, avand o populatie aproximativa de 1.000.000 de locuitori.

Orasul se intinde de-a lungul raului Mekong. Strazile paralele cu acest rau sunt Thanon Setthathirat, Thanon Samsenthai si Thanon Fa Ngum. Cele mai multe cladiri administrative se gasesc in centrul roasului, numit Chanthabuli, dar si un numar mare de restaurante si hoteluri se afla aici. cel mai mare bulevard al orasului este Thanon Lane Xang, acesta mergand de la Palatul Prezidential so pana la Poarta Victoriei, Patuxai, langa That Luang Stupa.

Pentru a ajunge in Vientiane, puteti folosi aeroportul orasului, Wattay, aici operand o serie de zboruri internationale care vin din Bangkok Suvarnabhumi, Hanoi, Ho Chi Minh, Kuala Lumpur, Phnom Penh, Siem Reap, Chiang Mai, Kunming si Singapore.

Daca doriti sa ajungeti aici cu masina, puteti veni din Thailanda, aceasta fiind cea mai comuna cale folosita de catre turisti. Intrarea se face pe Podul Prieteniei Thai-Lao, pe care, pentru a il traversa, va trebui sa platiti o taxa care se schimba in functie de zi sau de ora. De asemenea, se poate ajunge aici si din Cambodgia si Vietnam.

Vientiane este un punct ideal de plecare spre vizitarea altor orase din Laos sau de iesire din tara. Totusi, va vor fi suficiente doar cateva zile pentru a vedea toate obiectivele turistice de aici.

Muzeul National Lao este deschis itre orele 08:00 – 12:00 si 13:00 – 16:00. prin vizitarea acestuia, puteti afla cate ceva din istoria acestei tari, in ciuda faptului ca nu gazduieste colectii foarte vaste. Etajul al II-lea, insa, este mai bogat decat primul, avand in vedere ca este ocupat de piese din timpul secolului al XVIII-lea, atunci cand Laos era regat.

Poarta victoriei, Patuxai, este o varianta a Arcului de Triumf, care, pe langa simbolurile buddhiste bine elaborate, are 4 porti in loc de 2 si este u pic mai inalt decat cel din Franta. Acesta este o donatie venita din partea Statelor Unite, in juruol sau construindu-se un parc destul de relaxant.

Alte obiective turistice non – religioase din Vientiane sunt: Arta Matasii, pe strada Manthatourath; Muzeul Kaysone Phomvihane – deschis de la ora 9 si pana la 16, pretul de intrare fiind 5 kip; Muzeul Istoriei Armelor Lao – deschis de la 8:30 la 16:30; Memorialul presedintelui Souphanouvong, deschis de la 8:30 la 16:00 si unde pretul de intrare este de 5000 kip pentru straini, in timp ce, pentru cei din Laos, este gratuit.

Isa, atractia principala din Vientiane sunt templele buddhiste. Unele dintre acestea au o taxa de intrare cuprinsa intre 2000 si 5000 kip, fiind deschise intre orele 8 si 16. calugarii din templele care nu taxeaza intrarea, insa, vor fi recunoscatori pentru o donatie, indiferent de suma.

Muzeul Sisaket este un templu a carui denumire era, in trecut, Wat Si Saket. Acesta se gaseste pe strada Thanon Lane Xang, si este cel mai vechi templu din acest oras. El a fost construit de catre Chao Anou, in anul 1818, stilul sau arhitectural fiind specific Bangkokului. Sute de statui ale lui Buddha, mai mici sau mai mari, sunt gazduite in nise facute in peretii templului.

Muzeul Hophakaew se afla fata in fata cu acesta, el fiind facut de catre regele Setthathirat, intr-o maniera mult mai eleganta. In iteriorul sau a fost gazduita o statuie a lui Buddha presupusa a avea puteri magice, numita pha kaew. Din pacate, aceasta a fost luata de catre siamezi, in anul 1779, fiind, acum, gazduita in Bangkok.

Pe strada Thanon Bartholomie veti putea vedea That Dam, un dragon negru presupus a fi protectorul orasului Vientiane. Aceasta statuie a fost restaurata in anul 1995, insa este lasata in paragina.

Pha That Luang se afla la aproximativ 3 kilometri de Poarta Victoriei. Acesta este simbolul national di Laos, si este reprezentat de o cladire cu 3 etaje, care dateaza din anul 1566. Este deschis in fiecare zi, intre orele 08:00 – 12:00 si 13:00 – 16:00, iar pretul de intrare este de 5.000 kip. Urcand la etajele superioare, veti putea vedea mai bine intreaga cladire, dar si o multitudine de statui ale lui Buddha. In luna Noiembrie, a fiecarui an, aici se tine cel mai important festival din Laos, Bun That Luang, noaptea, atunci cand este luna plina.

Langa That Luang se gasesc alte doua temple: Wat That Luang Neua si Wat That Luang Tai, ambele recent renovate, pe care va recomandam sa le vizitati. Totusi, daca doriti sa vedeti temple autentice din Laos, locul potrivit este mai degraba Luang Prabang, decat Vientiane.

Top obiective turistice Vientiane

Marea Stupa din Vientiane
Marea Stupa din Vientiane

Un edificiu religios ce nu poate trece neobservat in Vientiane este Stupa That Luang, inalta de 45 m. Constructia dateaza din timpul imperiul Khmer si...

Parcul Buddha din Vientiane
Parcul Buddha din Vientiane

Unul dintre locurile cele mai interesante pe care le puteti vizita in Vientiane este Parcul statutuilor lui Buddha, denumit de localnici Wat Xieng Khuan....

Monumentul Victoriei din Vientiane
Monumentul Victoriei din Vientiane

Situat in centrul parcului Patuxai, Monumenul victoriei este un obiectiv ce nu poate lipsi din itinerariul vostru turistic in Vientiane. Edificiul de forma...

Stupa Neagra din Vientiane
Stupa Neagra din Vientiane

Printre obiectivele turistice cele mai admirate din Vientiane se numara Stupa Neagra (That Dam), situata in apropierea Ambasadei SUA. Conform legendelor...

Muzeul National din Vientiane
Muzeul National din Vientiane

Orice turist sosit la Vientiane care doreste sa afle detalii despre istoria tarii ar trebui sa-si indrepte atentia catre Muzeul National. Acesta functioneaza...