Ghid turistic Morija

Despre Morija

Morija este un orasel in vestul statului Lesotho, la circa 35 de km sud de capitala Maseru. Asezarea, fondata in 1833 de un misionar protestant francez, este considerata capitala culturala a tarii. Localitatea a fost botezata dupa numele muntelui biblic, Moria, unde Avraam s-a oferit sa-l ofere ca jertfa lui Dumnezeu pe fiul sau Isaac.

Orasul pastreaza bine conservate unele dintre primele cladiri construite in Lesotho, precum Casa Maeder, cea mai veche cladire din tara, si Biserica Evanghelica, cel mai vechi lacas de cult din Lesotho. Morija este de asemenea casa primului muzeu din acest micut stat african, care adaposteste o colectie impresionanta de obiecte din patrimoniul cultural si istoric al tarii. Tot in Morija se afla si o veche tipografie, inca functionala, unde a fost imprimat unul dintre cele mai vechi ziare de pe continentul negru si a fost tiparita prima nuvela africana. Arhitectura orasului este foarte diversa. Exista chiar unele cladiri construite de-a lungul generatiilor in 5 stiluri arhitecturale diferite. Multe dintre primele scoli din Lesotho au aparut in Morija, inca de la sfarsitul secolului XIX. Astfel, o mare parte dintre liderii tarii, dar si cateva personalitati din Africa de Sud, se lauda ca si-au facut studiile in acest micut oras. In Muntii Makhoarane, din apropiere, s-au descoperit primele “amprente” ale unor pasi de dinozaur din Africa.

Una peste alta, Morija este un oras ospitalier, situat intr-un cadru natural deosebit. Exista numeroase trasee de strabatut la pas sau cu bicicleta. Dupa ce vizitati orasul cu numeroasele sale puncte de interes, puteti incerca diverse expeditii in imprejurimi. Daca sunteti pasionati de drumetiile montane, incercati sa cuceriti varful Thaba Telle, cel mai inalt din regiune, aflat la doar 18 km de Morija. Daca vreti doar sa va relaxati, incercati campingurile din apropierea orasului. Copiii vor fi cu siguranta incantati de o plimbare pe spatele unor ponei, care se gasesc de inchiriat peste tot in Morija. Nu ratati nici cel mai important festival al orasului, Festivalul de arta si cultura, care se desfasoara anual la sfarsitul lunii septembrie, inceputul lunii octombrie.

Morija