Despre Letonia

Pe malul marii Baltice, invecinata cu Estonia, Lituania, Rusia si Belarus, se gaseste una dintre cele mai frumoase tari din nordul Europei, Letonia. Tara are frontiera maritima cu Suedia, fapt pentru care ii confera o importanta in aceasta parte a Europei. Pe suprafata Letoniei se intind multe orase care de care mai frumoase, insa cea mai frumoasa si mai vizitata asezare urbana din tara ramane tot capitala acesteia, Riga.

Ce se poate spune, din punct de vedere istoric despre Letonia? In timpurile de demult, tara se gasea sub denumirea de Latgallians, pana in secolul X, cand si-a luat denumirea de Letonia. Dovezile arheologice demonstreaza ca aceasta regiune a fost locuita inca din anii 3000 inainte de Hristos si era una cele mai bogate regiuni de la Marea Baltica. Pe timpul Imperiului Bizantin si al Romanilor, regiunea era cunoscuta pentru comertul cu pietre pretioase, cea mai valoroasa resursa fiind chihlimbarul. De-a lungul timpului, pe aici au trecut numeroase popoare, iar dintre cele ce merita mentionate, putem enumara Seloniansii, Livonianii, Curoniansii si Semigalliansii. De asemenea, tara a fost ocupata repetat de catre turci, romani, rusi si germani.

In timpul Primului Razboi Mondial, aproape toata tara a fost devastata, multe dintre monumentele istorice si arhitecturale ale acesteia fiind distruse partial sau total. Letonia si-a castigat independenta abia in primavara anului 1919 si de atunci a inceput sa prospere atat din punct de vedere comercial, cultural si arhitectural.

Din punct de vedere geografic, Letonia este inconjurata de ape. Cel mai mare lac de aici este Lubans, Daugava este fluviul care traverseaza intreaga regiune si marea la care are iesire este Marea Baltica. Un amanunt interesant ce poate fi mentionat despre Letonia este reprezentat de reteaua hidrografica, de peste 12.000 de rauri si lacuri, oferind teritoriului si implicit turistilor o priveliste de neuitat. De-a lungul tarii se gasesc o multime de dealuri si campii, paduri intinse, livezi de mesteacan si sute de kilometri de litoral, intesat de plaje cu nisipul fin.

Pe teritoriul Letoniei gasim o multime de atractii naturale, care aduc mii de turisti de la an la an. Tara este impanzita de rezervatii naturale, cele mai cunoscute dintre acestea fiind: Parcul National Razna, Slitere, Gauja si Parcul National Kemeri. In padurile si rezervatiile naturale de pe toata suprafata tarii traiesc sute de animale, precum: elani, rasi, caprioare, porci mistreti, castori, lupi, ursi sau vulpi.

De asemenea, o multime de monumente istorice si arhitecturale ce pot fi admirate in Letonia sunt dispuse, in mare parte, in zonele urbane. Turistii vor avea parte de vestigii istorice, obiective culturale si naturale, indiferent de zona pe care o viziteaza. Pe lista patrimoniului universal UNESCO sunt inscrise doua importante atractii turistice din Letonia, Centrul Istoric din capitala Riga si Arcul Geodezic Struve.

Printre personalitatile celebre nascute in aceasta tara se numara pictorul Marco Rothko si Peteris Vasks, un compozitor contemporan.

Capitala Letoniei ramane cel mai vizitat oras al tarii. Daca doriti o excursie individuala aici, nu uitati sa verificati perioadic sectiunea noastra de rezervari turistice Riga, dar si pagina realizata special pentru circuitele din tarile Baltice ce includ, bineinteles si Letonia.

Articole din Letonia

Top10 cele mai ieftine capitale europene
Top10 cele mai ieftine capitale europene

Va propunem un top al celor mai ieftine 10 capitale europene din punct de vedere turistic. S-au luat in considerare mesele zilnice (la restaurante tip...