Informatii utile Cesis

Date generale


Moneda: Euro (EUR)
Limba oficiala: Letona
Fus orar: GMT 02:00

Cesis este recunoscuta pentru


istorie
plimbari in aer liber
arhitectura
centrul istoric
cladiri istorice
cladiri istorice

Clima in Cesis

Aceasta regiune a Letoniei este caracterizata de o clima continetal-temperata umeda. Verile sunt foarte calduroase, mai ales in zona de litoral, insa ploua destul de des. Iarna este foarte frig, intalnindu-se si temperaturi de – 30 de grade Celsius. Primavara si toamna, sunt anotimpuri moderate.

Temperaturi medii lunare in Cesis, Letonia

Limba oficiala in Cesis

In Cesis se vorbeste limba letona. Veti intalni totusi si persoane care vorbesc limba rusa sau poloneza. Personalul hotelier si angajatii din magazine si restaurante vorbesc foarte bine si limba engleza sau germana.

Moneda oficiala in Cesis

Moneda oficiala a tarii este Latsul, 1 Lats fiind echivalentul a 1 euro si jumatate. In Cesis veti gasi o multime de case de schimb valutar si de banci unde veti putea sa va schimbati valuta. Acestea sunt deschise incepand cu orele 8 ale diminetii pana la orele 17 ale dupa amiezii, insa veti gasi si multe benzinarii care au program non stop si prezinta in incinta lor case de schimb valutar.

In restaurante si hoteluri se accepta si plata cu ajutorul cecurilor de calatorie sau a cartilor de credit, cardurile bancare acceptate fiind Master Card si Visa Gold Electron.

Etniile din Cesis

Mai mult de jumatate din locuitorii din orasul Cesis sunt de etnie Letona. La periferiile orasului si in zonele mai putin populate intalnim si persoane de etnie rusa, poloneza sau ucraineana, insa acestea sunt putine la numar.

Religiile din Cesis

Cea mai predominanta religie din aceasta regiune este religia Luterana. Gasim insa mai mult de 30 % din populatia orasului care adera la religiile Ortodoxe sau Catolice.

Mancarea traditionala in Cesis

Clatitele din cartofi este principalul desert preparat de gospodinele din aceasta regiune. Pestele este preferatul localnicilor, iar ca bauturi alcoolice votka sau berea.